Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

R-kirjain, jonka päällä eri värisiä nuolia sydämen muodossa

Kiertotalous Riihimäellä

Tätä on kiertotalous

Kiertotalous on talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Kiertotaloudessa tuotteita käytetään pitkään – niitä korjataan ja lopuksi niiden materiaalit käytetään uusien tuotteiden valmistuksessa. Tällöin jätteen määrä vähenee minimiin ja neitseellisten raaka-aineiden kulutus on vähäistä.

Tutustu kiertotalousviikon tapahtumiin

Riihimäen kiertotalousviikko nostaa keskiöön kiertotalouden eri osa-alueet, tuo tietoa kiertotaloudesta ja sen luomista mahdollisuuksista asukkaille ja yrityksille sekä tarjoaa kaikille halukkaille tahoille mahdollisuuden järjestää oma kiertotalousteemainen tapahtuma.

Tule ja osallistu, ohesta löydät lisätiedot kaikista tapahtumista!

  • Riihimäen kiertotalousviikko järjestetään kolmatta kertaa 15.-21.4.2024. Viikon tarkoituksena on nostaa esiin kiertotaloutta ja lisätä tietoisuutta sekä kiertotalouden eri puolista että Riihimäellä sijaitsevista kiertotaloustoimijoista.

    Riihimäen kaupunginkirjastossa (Kauppakatu 16) voit jättää toiveesi osallistuvan budjetoinnin 1000 euron varoilla hankittaviin työkaluihin. Työkaluja voi lainata myöhemmin kirjastokortilla, kun työkalut on hankittu. Voit myös ostaa kirjaston poistokirjoja edullisesti. Kirjastossa on pysyvä kirjanvaihtohylly, johon voit tuoda tai viedä lukemista kotiin.

    Riksulassa on useana päivänä kiertotalousohjelmaa.Kohtaamispaikka Riksula sijaitsee Matkakeskuksen katutasolla osoitteessa Eteläinen Asemakatu 2.

    • Maanantaina 15. huhtikuuta kello 12–14 tutustutaan lainaamoihin ja lainattaviin tavaroihin. Mukana ovat Riihimäen seudun Martat, OmaisOiva, Riihimäen kaupunginkirjaston tavaralainaamo, Tähtitieteellinen seura ja Kanta-Hämeen Luustoyhdistyksen Riihimäen kerho.
    • Maanantaina kello 14–15 pidetään kiertotalousviikon tietovisa.
    • Tiistaina Kulttuurin äärellä -kerhossa vierailee kaupungin ympäristöasiantuntija Jenni Takala kello 10.30–11.30.
    • Torstaina kello 12–14 Levyraadin yhteydessä kierrätetään cd-levyjä periaatteella tuo tullessas tai vie mennessäs.

    Kier­rä­tys­kes­kuk­ses­sa asioi­mi­nen on käy­tän­nön kier­to­ta­lous­te­ko joka päi­vä. Tuo tavara kiertoon tai tee löytöjä. Kiertotalousviikon aikana Riihimäen kaupungin kierrätyskeskuksen myymälässä (Sakonkatu 4) on vaihtuvia tarjouksia eri tavaroista. Jatka tavaroiden elinkaarta ja samalla vähennät uuden tavaran ostamista. Myymälä on avoinna normaalisti arkisin kello 10–17, keskiviikkona kello 10–18. Viikonloppuna kierrätyskeskus on suljettu.

    Kaupungin varikon kierrätyspiste (V. O. Mäkisen katu 2) on kiertotalousviikolla avoinna normaalein aukioloajoin maanantaina kello 8–18, tiistaista torstaihin kello 8–15.30 ja perjantaina kello 8–13.30. Keräyspisteeseen voit tuoda veloituksetta kotitalouksien vaarallista jätettä (ent. ongelmajäte), sähkö- ja elektroniikkaromua ja metalliromua.

    Riihimäen peruskouluissa järjestetään kiertotalousviikon aikana auditoinnit, joissa tarkastellaan kiertotalouden tiettyjen osa-alueiden toteutumista kouluympäristössä sekä kirjataan kehittämistarpeita ja poikkeamia. Kiertotalousauditointien tulosten avulla koulut kehittävät toimintaansa ympäristövastuullisempaan suuntaan.

    Tapahtumaviikolla kiertotalousteema näkyy myös kaupungin tiedotteissa, Facebookissa ja Instagramissa. Tervetuloa mukaan sukeltamaan kiertotalouden maailmaan!

Kiertotalous näkyy monin tavoin Riihimäellä

Riihimäellä kiertotalous näkyy monessa paikassa osana arkea. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Jokaisessa koulussa on kiertotalous osana opetusta paikallisten opetussuunnitelmien sekä kiertotalouden vastuuopettajien avulla.
  • Kirjastossa on laajan kirjavalikoiman lisäksi liikunta- ja retkeilyvälinelainaamo sekä lainattavia kausikortteja.
  • Riihimäen kierrätyskeskus ottaa vastaan ja myy edelleen käyttökelpoista kodin irtaimistoa sekä tarjoaa muun muassa työkokeilua ja palkkatukityötä.
  • Kiertotalousyrityksiä on lukuisia ja niiden yhteistyönä toimii #RiiCycle-verkosto.

Riihimäki kuuluu Fisu-verkostoon, jonka kunnianhimoiset tavoitteet ovat jätteettömyys, päästöttömyys ja globaalisti kestävä kulutus. Kiertotalous on merkittävä keino näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Riihimäen ympäristöpolitiikassa luonnonvarojen kestävä kulutus ja kiertotalous ovat yksi viidestä resurssiviisauden päämääristä. Tavoitteet vuodelle 2030 ovat muun muassa:

  • luonnonvarojen säilyttäminen monipuolisina ja elinvoimaisina
  • hankintojen kestävä taso ja elinkaarivaikutusten huomioiminen
  • jätteiden määrän vähentäminen ja kierrätysasteen lisääminen
  • ympäristökuormituksen vähentäminen.

Ympäristöpolitiikkaan voi tutustua Resurssiviisas Riihimäki -osiossa.

Lisätietoja

Kaupungin ympäristöjärjestelmätyön koordinointi, raportointi ja ympäristökoulutus, kiertotalous- ja resurssiviisaustyö, sidosryhmäyhteistyö ja ympäristöviestintä