Sundman Päivi
Kaupunginpuutarhuri
Tekninen toimiala
Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea
Riihimäen kaupunki osallistuu Pidä Saaristo Siistinä ry:n järjestämään Mahanpuruja muovista -kampanjaan. Kampanjassa kaupunkilaisia herätellään katujen sadevesikaivojen ympärille kiinnitetyillä kuvatarroilla siitä, että kaivoista roskat kulkeutuvat suoraan vesistöihimme.
– Riihimäen kaupunki on mukana kampanjassa toista kertaa. Suurin osa kaupungin hulevesistä laskee Vantaanjokeen, jossa elää muun muassa uhanalaisia taimenia, joten tämä on meille tärkeä kampanja, kertoo Riihimäen kaupunginpuutarhuri Päivi Sundman.
Tarrat ovat Riihimäen keskustan katukuvassa kahdesta neljään viikkoa, jonka jälkeen ne poistetaan.
Riihimäellä tarroja voi nähdä esimerkiksi Atomi-kauppakeskuksen luona, Granitin aukiolla sekä Jukka Jalosen puiston kulmauksessa. Yhteensä kohteita on noin kymmenen.
Maahan heitetyt tumpit, nikotiinipussit, purkat ja muovikääreet kulkeutuvat tuulen ja sadevesien mukana katukaivoihin. Suuri osa katukaivoista taas johtaa hulevedet puhdistamatta suoraan lähimpään vesistöön, joka on Riihimäellä Vantaanjoki. Kaupunkien katukaivoissa ei yleisesti ole suodattimia, jotka keräisivät sade- ja sulamisvesien eli hulevesien mukana kulkeutuvat roskat. Kaupunkien hulevesiverkostojen arvioidaankin olevan yksi merkittävä makroroskien, kuten tupakantumppien, nikotiinipussien ja purukumien, reitti vesistöihin.
Tiedon puute on edelleen keskeinen syy siihen, miksi ihmiset roskaavat. Tavallista on heittää tupakantumpit katukaivoihin tietämättä, että niiden filtterit ovat muovia. Mahanpuruja muovista -kampanjan tavoitteena on herätellä ohikulkevia ihmisiä pohtimaan oman käyttäytymisensä vaikutusta vesistöjen roskaantumiseen ja lisätä tietoa roskien kulkureiteistä.
Pidä Saaristo Siistinä ry:n Mahanpuruja muovista kampanjassa kaupunkien katukaivonkansia merkitään värikkäillä kalakuvilla ympäri Suomen kampanja-aikana 19. elokuuta – 1. syyskuuta 2024.
Mahanpuruja muovista -kampanja on osa laajaa kansallista PlastLIFE-hanketta, jonka tavoitteena on kestävä muovien kiertotalous Suomessa vuoteen 2035 mennessä. Kiertotaloudessa erilaiset tuotteet pidetään käytössä mahdollisimman pitkään ja materiaalit kierrätetään. Siksi kampanjan kaivonkansitarrat on valmistettu materiaalista, joka voidaan käytön jälkeen kierrättää metallina. PlastLIFE-hanke saa EU:n LIFE-ohjelmasta rahoitusta, jolla hankkeen materiaalit on tuotettu. Materiaalien sisältö edustaa ainoastaan hankkeen omia näkemyksiä, joista CINEA/Euroopan komissio ei ole vastuussa.
Lisätietoja kampanjasta Pidä saaristo siistinä ry:n verkkosivuilta.
Kaupunginpuutarhuri
Tekninen toimiala
Kategorioiden arkisto: Tiedotteet
Aihealueet: Koe ja näe ,
Avainsanat: Hulevesi , Kadut , Kierrättäminen , Vantaanjoki , Ympäristö ja luonto ,
Kaikki artikkelit: Ajankohtaista