Eho Jouni
Kaupunginjohtaja
Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea
Riihimäen kaupunki on etsinyt ideoita rautatieaseman kupeessa sijaitsevan vanhan voimalaitoskiinteistön uudeksi käyttötarkoitukseksi. Konsulttitoimisto Ramboll on julkaissut 7.6.2023 Voimalan avoimissa ovissa Voimalan tulevaisuuden toimintakonseptin. Konseptin pohjana on käytetty kaupunkilaisilta ja sidosryhmiltä saatua palautetta.
Konseptissa entinen voimalaitos muuttuu kulttuurin ja elämysten tehtaaksi. Voimalan tulevaisuuden kävijät ovat musiikin, kulttuurin, robotiikan, muotoilun ja hyvinvoinnin ystäviä.
– Voimala nostaa Riihimäen profiilia kulttuurin ja tapahtumien polttopisteessä. Kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus tarjoaa ainutlaatuiset puitteet monipuolisille elämyksille. Riihimäki on valmiiksi tunnettu aktiivisesta kulttuurikentästään ja olen iloinen, että voimme rakentaa vahvuuksiemme päälle samalla kehittäen kaupungin vetovoimaisuutta matkailukohteena, kertoo Riihimäen kaupunginjohtaja Jouni Eho.
Voimalaan tulee suunnitelmien mukaan neljä kerrosta, joista katutaso on kaikille avointa, pääosaltaan ei-kaupallista tilaa.
Kaupunki on käynyt neuvotteluja eri alojen toimijoiden kanssa Voimalaan sijoittumisesta. Kaupungin toiminnoista Voimalaan on alustavasti luonnosteltu Riihimäen taidemuseon ja kaupunginmuseon tiloja sekä opistotalon toimintoja.
– Voimalasta tulee kohtaamispaikka eri-ikäisille kaupunkilaisille, kaupunkilaisten yhteinen olohuone, kertoo Riihimäen kaupungin hankepäällikkö Kristian Keinänen.
Elämysten keskipisteeksi on tulossa iso monitoimisali, joka sopii konserteille ja muulle esittävälle taiteelle sekä tapahtumille. Useampia pienempiä esimerkiksi elokuvateattereille sopivia saleja sisältyy myös konseptiin. Voimalan yksityisiä palveluita voivat olla myös muut kulttuuri- ja hyvinvointipalvelut sekä ravintola- ja kaupan alan palvelut.
– Riihimäeltä puuttuu iso kulttuuritapahtumiin suunniteltu esiintymissali. Voimalaan on mahdollisuus luoda jopa 700 henkilön monitoimisali uniikkiin paikkaan vilkkaan aseman vierelle. Tällä voisimme saada kulttuuritarjontaamme merkittävän lisäyksen, kertoo kaupungin elinvoimajohtaja Mika Herpiö.
Sopimuksia yrittäjien kanssa ei ole vielä tehty. Kaupunki tiedottaa kesän jälkeen, kun mukaan lähtevät yritykset ovat varmistuneet.
Syksystä 2022 alkaen Riihimäen Voimalan konseptia on kehitetty Euroopan komission Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteen kehittämistuen avulla. Työssä on korostettu aloitteen arvoja: kestävää kehitystä, esteettisyyttä ja osallisuutta.
– On ollut upeaa seurata, millaisella innostuksella Riihimäki ja YIT ovat pureutuneet kanssamme Voimalan konseptointiin. Tavoitteena on ollut tehdä siitä inspiroiva kokonaisuus, joka houkuttelee käymään kauempaakin, kertoo Rambollilta hankkeen koordinaattori Katri Einola.
Voimalassa on tarkoitus järjestää pienimuotoista toimintaa jo kesällä 2024. Voimalan katutasolle on ehdotettu kesäkahvilaa.
Tavoitteena on, että koko Voimala saadaan avattua käyttöön vuonna 2027, jolloin Riihimäelle on suunnitteilla myös asuntomessut.
Riihimäki on solminut YIT:n kanssa aiesopimuksen, jonka mukaan Voimala siirtyisi kaupungin omistukseen yhdellä eurolla. Neuvottelut asiasta jatkuvat kesän 2023 aikana. Tavoitteena on, että Voimala siirtyisi kaupungin omistukseen vuoden 2023 aikana. Kaupungilta kiinteistö siirtyisi toteuttajakonsortiolle, ja kehittämisvaiheen jälkeen kaupunki vuokraisi Voimalasta tiloja.
Voimala on noin 5 000 neliömetrin kokoinen punatiilinen rakennuskompleksi, joka toimii Riihimäen asemanseudun maamerkkinä. Se sijaitsee erinomaisten kulkuyhteyksien päässä osoitteessa Paloheimonkatu 2, 11130 Riihimäki.
Voimalan kolmipäiväiset avoimet ovet olivat 7.6.2023. Tapahtuman ohjelma Voimalan verkkosivuilla.
Uutinen 9.5.2023: Tervetuloa Riihimäen Voimalan avoimiin oviin 7.-9. kesäkuuta
Kaupunginjohtaja
Kehittämispäällikkö
Hallinto ja konserni -toimiala
Kategorioiden arkisto: Tiedotteet
Aihealueet: Koe ja näe ,
Avainsanat: Asemanseutu , Arkkitehtuuri , Hankkeet , Kulttuuri , Strategia , Voimala , Yrittäminen ,
Kaikki artikkelit: Ajankohtaista