Takala Jenni
Ympäristöasiantuntija
Elinvoiman toimiala
Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea
Riihimäen omaa kiertotalousviikkoa vietetään jo neljättä kertaa 7.–13. huhtikuuta 2025. Kaupunki järjestää teemaviikolla tapahtumia eri toimipisteillään. Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Kiertotalousviikolla nostetaan esiin kiertotalouden eri osa-alueet.
”Riihimäen kiertotalousviikon myötä kiertotalouden monet kasvot tulevat tutuksi kaupunkilaisille. Riihimäellä voi kiertotalouden palveluita hyödyntää esimerkiksi kirjastossa, kierrätyskeskuksessa tai varikon lajittelupisteellä. Myös monet yritykset tarjoavat kiertotalouspalveluita korjaamisen ja vuokraamisen myötä. Kiertotalous on käyttökertojen kasvattamista ja elinkaaren pidentämistä huoltamalla ja korjaamalla. Sitä voi jokainen hyödyntää omassa arjessaan ja sen avulla voi myös säästää pitkän pennin”, ympäristöasiantuntija Jenni Takala kertoo.
Kohtaamispaikka Riksulassa vierailee maanantaina 7. huhtikuuta Ikinuorten seniorikahveilla kello 12.30 Riihimäen kaupungin kehityspäällikkö Pia Engström. Engström kertoo Riihimäen kiertotalousverkosto RiiCyclestä.
Kohtaamispaikan kässäkerho ottaa vastaan lankalahjoituksia ja askartelutarvikkeita kierrätyksen hengessä. Kohtaamispaikkatoiminta on avoinna maanantaista torstaihin kello 9–11 ja kello 12–14 sekä perjantaina kello 9–11.
Maanantaista keskiviikkoon voit tutustua kirjaston lainattavien tavaroiden kansioon.
Yhteiskäyttöiset tilat tukevat kestävää kehitystä. Antonin talo, jossa Riksulakin sijaitsee, tarjoaa tilojaan kaupunkilaisten, yhdistysten ja järjestöjen käyttöön arki-iltaisin ja viikonloppuisin. Tiloissa toimi syksyn 2024 aikana 38 eri toimijaa. Tiloissa on järjestetty 224 kaikille avointa iltaa tai tapahtumaa. Antonin talon varauskalenteria voit katsella kaupungin uudesta varausjärjestelmästä.
Kohtaamispaikka Riksula sijaitsee Antonin talolla, osoitteessa Öllerinkatu 3.
Tuo tavara kiertoon tai tee löytöjä! Kiertotalousviikon aikana Riihimäen kaupungin kierrätyskeskuksen myymälässä on vaihtuvia tarjouksia. Jatka tavaroiden elinkaarta ja samalla vähennät uuden tavaran ostamista.
Kiertotalousviikolla järjestetään opastetut tutustumiskierrokset talon työtiloihin keskiviikkona 9. huhtikuuta kello 11 ja 15. Myymälä on avoinna normaalisti arkisin kello 10–17, keskiviikkona kello 10–18. Viikonloppuna kierrätyskeskus on suljettu.
Kierrätyskeskus sijaitsee osoitteessa Sakonkatu 4.
Kirjastolla ohjelma ajoittuu torstaista lauantaille. Paljon toivottu poistokirjamyynti tulee kirjaston alakertaan. Lauantain spesiaalina Samuli Parosen salista löytyy kirpputori sekä pistokas- ja palapelien vaihtopiste kello 10.00–14.45. Kirpputoripöytiä on rajoitettu määrä. Ilmoittaudu etukäteen mukaan sähköpostitse mari.nystrom@riihimaki.fi.
Kirjastolla on kaksi erilaista kierrätyskilpailua, toinen aikuisille ja toinen lapsille. Yhdessä perheen kesken voi askarrella myös kirjanmerkkejä ja tutustua kirjanäyttelyyn.
Tapahtumat ovat kirjaston asiakaspalveluaikojen aikana, ei omatoimiaikaan. Kirjasto sijaitsee osoitteessa Kauppakatu 16.
Kaupungin varikon kierrätyspiste on kiertotalousviikolla avoinna normaalisti. Keräyspisteeseen voit tuoda veloituksetta kotitalouksien vaarallista jätettä (ent. ongelmajäte), sähkö- ja elektroniikkaromua sekä metalliromua. Lisäksi alueella on poistotekstiilin keräysastia, johon voi tuoda puhtaita ja kuivia käytöstä poistettuja tekstiilejä muovipussiin pakattuna.
Varikon kierrätyspiste sijaitsee osoitteessa V. O. Mäkisen katu 2.
Hämeen ammattikorkeakoulun HAMKin kestävän kehityksen opiskelijat toteuttavat Harjunrinteen koululla kolmelle opetusryhmälle kiertotalouden pelillisen oppitunnin. Koulut voivat hyödyntää oppitunnin materiaaleja opetuksessa myös myöhemmin. Kierrätyskeskus tarjoaa pelaajille palkinnoiksi alennuskupongit myymälään.
Kaikissa Riihimäen peruskouluissa järjestetään kiertotalousviikon aikana auditoinnit, joissa oppilaat pääsevät tarkastelemaan kiertotalouden osa-alueiden toteutumista kouluympäristössä. Opettajien johdolla toteutettavissa auditoinneissa kirjataan kehittämistarpeita ja poikkeamia, joiden avulla koulut voivat kehittää toimintaansa ympäristövastuullisempaan suuntaan.
Kiertotaloudella tarkoitetaan talousjärjestelmää, jossa raaka-aineet ja materiaalit pidetään kierrossa, siirrytään omistamisesta palvelujen käyttämiseen, jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen, jolloin voidaan säästää arvokkaita resursseja sekä hillitä ympäristömuutosta ja jäteongelmaa.
Kiertotalousviikon avulla Riihimäen kaupunki toteuttaa kestävän kasvun tavoitetta osana kaupunkilaisten arkea.
Lue lisää viikon ohjelmasta verkkosivullamme Kiertotalous Riihimäellä sekä kaupungin, Riksulan, kirjaston ja kierrätyskeskuksen some-kanavissa.
Ympäristöasiantuntija
Elinvoiman toimiala
Kategorioiden arkisto: Tiedotteet
Aihealueet: Elä ja voi hyvin , Koe ja näe , Opi ja kasvata ,
Avainsanat: Kestävä kehitys , Kierrätyskeskus , Kiertotalous , Kirjasto , Koulut , Riksula , Tapahtumat ,
Kaikki artikkelit: Ajankohtaista