Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäellä otetaan käyttöön Reilu Riksu-toimintamalli kiusaamisen ennaltaehkäisyyn

18.6.2024 Tiedotteet Opi ja kasvata Hyvinvointi Koulut Lap­siys­tä­väl­li­nen kun­ta

Vaaleatukkainen lapsi selin nurmikolla.
Kuva: Pixabay

Koko kaupungin kattava Reilu Riksu -toimintamalli ja ohje kiusaamisen, syrjinnän ja epäasiallisen käytöksen ennaltaehkäisyyn ja puuttumiseen on valmistunut moniammatillisena yhteistyönä. Kaupunginhallitus hyväksyi mallin kokouksessaan 17. kesäkuuta.

Reilu Riksu -mallin tarkoituksena on selkiyttää toimintatapaa kiusaamisen ennaltaehkäisyssä ja siihen puuttumisessa. Mallissa suurin paino on ennaltaehkäisyssä, jotta lapsi ja nuori saa olla ympäristössä, joka vahvistaa yhteisöllisyyttä, sosiaalisuutta ja vuorovaikutustaitojen edistymistä. Malliin on kirjattu myös ohjeet puuttumiseen sekä toimenpiteet, kun epäasiallinen käytös on tullut ilmi. Jatkotoimenpiteet on määritelty seuraavassa vaiheessa, ja ne otetaan käyttöön, mikäli ensimmäisen vaiheen toimet eivät riitä.

Jokainen yksikkö, kuten koulut, päiväkodit ja nuorisotilat, laatii mallin pohjalta oman toimintamallinsa, miten juuri kyseisessä yksikössä toimitaan kiusaamisen, syrjinnän ja epäasiallisen toiminnan ennalta ehkäisemiseksi ja sellaisen tullessa ilmi.

”Toimintamallin laatiminen sai alkunsa kolmesta valtuustoaloitteesta. Mallissa painotetaan ennaltaehkäisyä, sillä pyrimme siihen, että kiusaamista on mahdollisimman vähän”, kertoo hyvinvointikoordinaattori Marjo-Kaisa Konttinen.

Reilu Riksu -toimintamalli otetaan käyttöön erityisesti sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialalla sekä Riihimäen seurakunnassa syksyn aikana.

Myös yhdistysten toivotaan huomioivan mallin ohjeistus omassa toiminnassaan. Tänä keväänä kaupungin avustussääntöihin kirjattiin kiusaamisen ehkäisyyn ohjeistava virke: ”Avustuksen saajan on sitouduttava toiminnassaan edistämään turvallista harrastamista ja vapaa-ajan toimintaa, ehkäisemään kiusaamista, syrjintää ja häirintää sekä puuttumaan niihin.”

Mallin mukainen toiminta on pitkäjänteistä työskentelyä turvallisen ympäristön luomiseksi. Reilu Riksu -mallin toteutumista seurataan kaupungin hyvinvointikertomuksen yhteydessä esimerkiksi kouluterveyskyselyn tuloksilla.

Lisätiedot