Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Riihimäellä järjestetään huipputapahtuma kansanterveydestä osana puolustuskyvykkyyttä

3.4.2025 Tiedotteet Vaikuta ja tutustu Define Elinvoima

Puolustusvoimien Sotilaslääketieteen keskus, Helsingin yliopisto ja Riihimäen kaupunki järjestävät 7.–10. huhtikuuta 2025 kansainvälisen huipputapahtuman, joka keskittyy suorituskykyä parantavien, terveellisten elämäntapojen merkitykseen sotilaallisen valmiuden tukemisessa osana puolustuskyvykkyyttä.

Tapahtuma tuo yhteen asiantuntijoita muun muassa Suomesta, Yhdysvaltain ilmavoimista, Iso-Britannian kuninkaallisesta laivastosta ja ilmavoimista sekä Liettuasta. Tapahtuma edistää kansainvälistä, monialaista yhteistyötä puolustusalan toimijoiden, akateemisen tutkimuksen ja terveysteknologian alueilla.

“Puolustus- ja turvallisuusalan innovaatioiden kehittäminen edellyttää vahvoja verkostoja. Riihimäki haluaa toimia alustana, joka yhdistää kotimaiset ja kansainväliset toimijat ja edistää uusien ratkaisujen syntymistä. Define-verkosto ja tämänkaltaiset huipputapahtumat ovat keskeinen osa kaupungin panostusta,” sanoo Riihimäen kaupunginjohtaja Jouni Eho.

Suomalaisten nuorten heikentyvä terveys on kansanterveydellinen haaste

Kansallinen puolustuskyvykkyys on yhteydessä sotilastehtävissä olevien suorituskykyyn. Fyysinen, psyykkinen ja kognitiivinen suorituskyky ovat yhteydessä toisiinsa. Ravitsemus, fyysinen kunto, mielenterveys ja uni ovat keskeisiä tekijöitä, joihin vaikuttamalla voidaan merkittävästi parantaa sekä yksilön että koko yksikön toimintakykyä. Suomen Puolustusvoimilla on merkittävä rooli kansanterveyden edistämisessä, kun puolustuksemme perustuu koulutettuun reserviin ja kokonaisturvallisuuteen.

Suomalaisten nuorten heikentyvä terveys ja hyvinvointi on merkittävä kansanterveydellinen, kansantaloudellinen ja kansallisen turvallisuuden haaste. Fyysiset ja psyykkiset terveyshaasteet vaikuttavat suoraan työ- ja suorituskykyyn, mikä heijastuu koko yhteiskuntaan ja siten myös Puolustusvoimiin. Toimintakykyiset reserviläiset ja kansalaiset muodostavat puolustuksen ja poikkeusolojen suorituskyvyn perustan. Ruokaympäristömme on muuttunut ja vaikka nuorilla on hyvät pohjatiedot terveydestä, tarvitaan uudenlaisia keinoja tukea nuoria terveempiin valintoihin arjessa. Maailmanlaajuisesti ylipaino on muodostunut haasteeksi eri maiden sotilaskoulutuksessa ja puolustuskyvykkyydessä.

“Puolustuskyvyn ylläpitäminen edellyttää muutakin kuin perinteistä terveyden hoitoa, ja siksi sotilaslääketiede keskittyy yhä enemmän suorituskyvyn ylläpitoon ja ennaltaehkäiseviin toimiin kuten ravitsemukseen, uneen ja fyysiseen harjoitteluun”, toteaa Sotilaslääketieteen keskuksen johtaja, ylilääkäri Ilkka Laaksi.

NutFinForcessa tutkitaan puolustuskyvykkyyden vahvistamista tekoälyavusteisella ravitsemusvalmennuksella

Helsingin yliopiston ja Sotilaslääketieteen keskus valmistelevat NutFinForce-tutkimusta, jossa on tavoitteena tutkia puolustuskyvykkyyden vahvistamista digitaalisella, tekoälyavusteisella ravitsemusvalmennuksella. Tutkimuksen valmistelussa ovat mukana Yhdysvaltain ilmavoimien Lifestyle & Performance Medicine Working Group, Metabite ja Metropolia-ammattikorkeakoulu. Tavoitteena on parantaa asevelvollisten suorituskykyä räätälöidyllä ravitsemusohjauksella ennen palvelusta, palveluksessa ja sen jälkeen, hyödyntäen personoituja valmennusratkaisuja.

“Tarvitaan vaikuttavia ja skaalautuvia ratkaisuja, jotka puhuttelevat nuoria ja tarjoavat tukea terveellisten elintapojen omaksumiseen”, toteaa tutkimuksen johtaja, professori Kristiina Patja Helsingin yliopistosta.

Lisätiedot:

Ilkka Laaksi
Puolustusvoimien Sotilaslääketieteen keskus
puh. 0299 575 100

Kristiina Patja
Helsingin yliopisto
puh. 050 4392175

Teemu Seppälä
Riihimäki/Define
puh. 050 374 4589

Osallistuvista organisaatioista lyhyesti

  • Puolustusvoimien Sotilaslääketieteen keskus: Sotilaslääketieteen keskus huolehtii varusmiesten ja Puolustusvoimien henkilökunnan terveydestä. Keskus järjestää myös
    kenttälääkinnän koulutuksia ja tekee sotilaslääketieteellistä tutkimusta.
  • Helsingin yliopisto, Kansanterveystieteen osasto: Keskittyy väestön terveyden edistämiseen, sairauksien ehkäisyyn ja terveyserojen vähentämiseen. NutFinForce: The
    Impact of Digitally Delivered Lifestyle Performance Medicine intervention on Defense Performance in Finland. Tutkimuksessa arvioidaan terveysvalmennuksen toteutettavuutta, hyväksyttävyyttä ja kustannustehokkuutta sekä vaikutuksia terveellisempien ruokavalio- ja elämäntapatottumusten omaksumiseen. Tavoitteena on edistää pitkän aikavälin terveyshyötyjä kansanterveydelle ja parantaa kansallista puolustuskykyä.
  • Riihimäen kaupungin Define-ekosysteemi: Defence Innovation Network Finland (DEFINE) kerää yhteen puolustusvoimat, puolustus- ja turvallisuusalan yritykset, oppilaitokset ja tutkimuslaitokset kansallisesti ja kansainvälisesti Riihimäelle. Verkoston tavoite on kiihdyttää osallistujien innovaatio- ja kehitystoimintaa sekä kasvattaa yritysten
    liiketoimintaa.
  • Metropolia-ammattikorkeakoulu: Metropolian liikelaboratoriossa tehdään kävely- ja juoksuanalyysejä, isokineettisiä lihasvoimamittauksia sekä muita liikkumis- ja toimintakyvyn arviointeja. NutFinForce-tutkimusyhteistyössä Metropolian liikelaboratorion asiantuntijat toteuttavat sekä fyysiset että kognitiiviset seurantamittaukset.
  • Metabite on suomalainen terveysteknologiayritys, joka erikoistuu tekoälypohjaiseen ravitsemusvalmennukseen. Yritys tarjoaa skaalautuvia ja kustannustehokkaita ratkaisuja
    terveyden edistämiseen ja ravitsemusohjauksen tehostamiseen maailmanlaajuisesti. Yrityksen kehityksessä hyödynnetään ainutlaatuista yli 7 miljoonan aterian tietokantaa, joka on kertynyt kymmenen vuoden aikana yhteistyössä ravitsemusterapeuttien ja erilaisten asiakkaiden – huippu-urheilijoista kroonisia sairauksia sairastaviin – kanssa. Tämän ansiosta Metabite pystyy tarjoamaan yksilöllistä ja automatisoitua ravitsemusvalmennusta monipuolisiin tarpeisiin.
  • Yhdysvaltain ilmavoimien Lifestyle & Performance Medicine Working Group integroi elämäntapa- ja suorituskykylääketieteen periaatteita sotilasterveydenhuoltoon parantaakseen palvelushenkilöstön valmiutta ja pitkäaikaista terveyttä. Keskittyen kuuteen pilariin – ravitsemukseen, liikuntaan, uneen, stressinhallintaan, sosiaalisiin yhteyksiin ja päihteiden välttämiseen – ryhmä tekee tutkimusta, tarjoaa koulutusta sekä toteuttaa kliinisiä ja yhteisöpohjaisia aloitteita. Edistämällä näyttöön perustuvia toimia se tukee sotilaiden suorituskykyä, sairauksien ennaltaehkäisyä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia