Laine Johanna
Ympäristöterveystarkastaja
Elinvoiman toimiala, ympäristöterveys
Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea
Rahitunlammin uimarannalla Janakkalassa on havaittu myrkyllistä myrkkykeisoa. Janakkalan kunta on rajannut myrkkykeison kasvualueen, ja uiminen tällä alueella on kielletty. Etelä-Hämeen ympäristöterveys kehottaa toistaiseksi välttämään uimista Rahitunlammilla.
Myrkkykeison kaikki osat sisältävät kikutoksiinia, joka on hyvin myrkyllistä. Myrkkykeisoa ei tule syödä tai koskea, eikä sen ympäristössä olevilta vesialueilta tule juoda vettä, sillä rikkoutuneet kasvinosat voivat saastuttaa jopa pieniä vesialueita.
Jos kasviin koskee, tulee käsiä pestä huolellisesti 10–15 minuuttia. Jos kosketuskohta alkaa oireilemaan, tulee hakeutua sairaalahoitoon. Jos kasvia on nielty, tulee välittömästi hakeutua sairaalahoitoon.
Myrkkykeiso muistuttaa ulkonäöltään koiranputkea. Kasvilla on vihreä onttomainen varsi ja pienet ryppäissä kasvavat valkoiset kukat. Myrkkykeison erottaa koiranputkesta kasvupaikastaan, sillä koiranputki viihtyy pihoilla ja tienpientareilla, kun taas myrkkykeison tyypilliset kasvupaikat ovat rehevien vesistöjen matalassa rantavedessä. Myrkkykeiso kukkii heinä-elokuussa ja sen korkeus on 30–150 senttimetriä. Myrkkykeiso ei varoita myrkyllisyydestään pahalla hajulla tai maulla, vaan sen lehdet tuoksuvat tillille ja maku muistuttaa persiljaa ja palsternakkaa.
Ympäristöterveys hakee toiminta-alueensa yleisiltä uimarannoilta uimavesinäytteet ensi viikolla ja kiinnittää erityistä huomiota rantojen kasvillisuuteen. Etelä-Hämeen ympäristöterveys valvoo Forssan, Hausjärven, Humppilan, Janakkalan, Jokioisten, Lopen, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän yleisten uimarantojen vedenlaatua.
Ympäristöterveystarkastaja
Elinvoiman toimiala, ympäristöterveys
Ympäristöterveystarkastaja
Elinvoiman toimiala, ympäristöterveys
Kategorioiden arkisto: Tiedotteet
Aihealueet: Elä ja voi hyvin ,
Avainsanat: Ympäristöterveydenhuolto , Ympäristö ja luonto ,
Kaikki artikkelit: Ajankohtaista