Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Osallistuvassa budjetoinnissa käytetään jälleen 100 000 euroa asukkaiden ideoiden toteuttamiseen

30.9.2024 Tiedotteet Vaikuta ja tutustu Osallisuus Osallistuva budjetointi

Graafinen kuva, jossa osallistuvan budjetoinnin R-tunnus ja teksti Riihimäki tehdään yhdessä!

Osallistuva budjetointi vuodelle 2025 on alkanut Riihimäellä. Asukkaiden ideoiden kerääminen 100 000 euron käyttämiseksi on alkanut tänään maanantaina 30. syyskuuta. Riihimäkeläisten asuinympäristön ja kaupungin kehittämisen ideoita voi jättää 10. marraskuuta saakka.

Osallistuva budjetointi tarkoittaa, että kaupunkilaiset ideoivat ja päättävät yhteisten rahojen käytöstä. Kaikki 6.-luokkalaiset ja sitä vanhemmat riihimäkeläiset voivat äänestää osallistuvassa budjetoinnissa. Jätä ideasi osoitteessa osallistu.riihimaki.fi.

Ehdotuksia kannattaa miettiä myös yhdessä koululuokissa, yhdistyksissä ja seuroissa.

Jätä oma ideasi tai kannata muiden ideoita

Voit katsella muiden jättämiä ehdotuksia verkkopalvelussa osallistu.riihimaki.fi. Edetäkseen arviointivaiheeseen ehdotus tarvitsee 10 kannatusta viimeistään marraskuun 10. päivä. Jätä siis ehdotuksesi hyvissä ajoin, jotta muut kaupunkilaiset ehtivät katsella ja kannattaa sitä.

Voit katsella ehdotuksia verkkopalvelussa ilman kirjautumista. Ehdotusten tekeminen, kannattaminen ja kommentoiminen edellyttävät kuitenkin kirjautumista mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Oppilaat voivat tunnistautua omalla MPASSid-tunnuksellaan. Verkkopalvelusta löytyvät ohjeet palvelun käyttämiseen. Kirjaston henkilökunta antaa opastusta verkkopalvelun käyttöön.  Voit jättää ehdotuksesi myös paperilomakkeella kirjastossa, Tietotuvassa tai Riksulassa.

”Ennen oman ehdotuksen jättämistä kannattaa tutustua osallistuvan budjetoinnin sääntöihin verkkopalvelussa, sillä kaikkien äänestykseen etenevien ehdotusten on oltava Riihimäen osallistuvan budjetoinnin periaatteiden mukaisia. Tämän arvioimiseen saa tarvittaessa apua minulta”, kertoo osallistuvan budjetoinnin projektipäällikkö Mira Ahjoniemi.

Osallistuvan budjetoinnin verkkopalveluun jätettyjä ideoita voidaan jalostaa yhdessä eteenpäin idean jättäneen henkilön, ryhmän tai yhdistyksen ja kaupungin kesken, joten yhteystietojen lisääminen verkkopalvelun profiiliin olisi avuksi.

Ehdotusvaihe jatkuu marraskuun alkuun

Ehdotusvaihe päättyy 10. marraskuuta. Suunnitelmien äänestysvaihe on 7.–31. tammikuuta 2025.

Jokaisen äänellä on merkitystä. Kaupunki toteuttaa äänestyksessä päätetyt ehdotukset vuoden 2025 aikana.

Kyselyn perusteella osallistuvaan budjetointiin ollaan tyytyväisiä

Kaupunkilaisilta kysyttiin kesällä kokemuksia ja toiveita osallistuvan budjetoinnin kehittämiseksi. Valtaosa kyselyn vastaajista toivoi, että osallistuvaa budjetointia jatketaan samaan tapaan. Vastausten perusteella kaupunkilaiset ovat tällä hetkellä tyytyväisiä prosessiin.

Tulevaisuudessa voidaan harkita esimerkiksi vuosittaisia teemoja tai osallistuvan budjetoinnin kauden venyttämistä kaksivuotiseksi.

Osallistuva budjetointi lyhyesti

  • Riihimäki käyttää aiempien vuosien tapaan osallistuvaan budjetointiin 100 000 euroa vuonna 2025.
  • Ideoiden tulee olla Riihimäen strategian ja arvojen mukaisia, yleishyödyllisiä ja niiden on tuotettava iloa mahdollisimman monelle kaupunkilaiselle. Lisäksi kaupungilla täytyy olla toimivalta ideoiden toteuttamiseen.
  • Ideoiden tulee olla toteutettavissa vuoden 2025 aikana.
  • Äänestysoikeus on kaikilla 6.-luokkalaisilla ja sitä vanhemmilla riihimäkeläisillä.
  • Kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet ideat.

Osallistuvan budjetoinnin aikataulu

  • 30. syyskuuta – 10. marraskuuta 2024 ideoiden jättäminen ja kannatusten kerääminen ideoille.
  • Vähintään 10 kannatusta saaneiden ehdotusten arviointi ja työstäminen suunnitelmiksi.
  • 7.–31. tammikuuta 2025 osallistuvan budjetoinnin äänestys.
  • Helmikuussa 2025 tulosten julkaisu viikolla 6.
  • Voittaneiden suunnitelmien toteutus vuoden 2025 aikana.

Jätä ideasi ja katsele muiden jättämiä ideoita osoitteessa osallistu.riihimaki.fi.

Osallistuvan budjetoinnin esittely kaupungin verkkosivulla.

Mikäli sähköisen palvelun käyttö ei ole mahdollista, jätä ideasi paperilomakkeella kirjastossa (Kauppakatu 16), Riksulassa (Antonin talo, Öllerinkatu 3) tai Tietotuvassa (Eteläinen Asemakatu 2, korkea rakennus, katutaso) toimipisteiden aukioloaikoina.

Lisätiedot

DEFINE-hankkeet, hankeohjaus, osallistuva budjetointi ja Meidän Riksu -asukaskyselyt.