Luontojalanjälki kertoo toiminnan luonnon monimuotoisuudelle aiheuttamasta kuormituksesta
Ihmisen toiminta heikentää luonnon monimuotoisuutta kaikkialla maailmassa. Ilmaston lämpenemisen lisäksi luonnonvarojen hyödyntäminen, elinympäristöjen muuttaminen, vieraslajien leviäminen ja ympäristön saastuminen aiheuttavat luontokatoa. Suomalaiset kunnat lähtevät selvittämään alueensa toiminnan vaikutuksia luonnon monimuotoisuudelle laskemalla luontojalanjälkensä.
Riihimäki on mukana hankkeessa, jossa 13 kunnalle ja kaupungille lasketaan niiden maantieteellisellä alueella tapahtuvan toiminnan aiheuttama luontojalanjälki – tiettävästi ensimmäisten joukossa maailmassa. Luontojalanjälki on mittari Riihimäellä tapahtuvan ihmisen toiminnan luonnolle aiheuttamalle kuormitukselle. Tyypillisesti luontovaikutuksia on arvioitu paikallisella tasolla. Luontojalanjälki kertoo kuitenkin luonnolle aiheutuvasta haitasta paitsi paikallisesti myös maailmalla. Hanke tarjoaa uudenlaista tietoa luontovaikutuksista ja auttaa tunnistamaan keinoja, joilla kuormitusta voidaan pienentää.
”Riihimäen tiiviissä kaupunkiympäristössä luontokosketuksen säilyttäminen ja luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen nousee erityisen tärkeäksi. Tästä hankkeesta saamme arvokasta tietoa aiheuttamistamme vaikutuksista luonnonvaroihin. Toivomme myös saavamme konkreettisia keinoja vaikutusten hillitsemiseen”, kuvailee ympäristöjohtaja Elina Mäenpää.
Riihimäen kaupunki on sitoutunut luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen ja luonnonvarojen kestävään kulutukseen. Ympäristöpolitiikassa on asetettu tavoitteita ja toimenpiteitä tämän saavuttamiseksi. Viime vuonna perustettiin kuusi uutta luonnonsuojelualuetta kaupungin omistamille alueille, mikä on merkittävä harppaus luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi. Alueista osa toimii myös kaupunkilaisille tärkeinä virkistysalueina, joissa luonnon hyvää tekevä vaikutus konkretisoituu.
Luontojalanjäljen mittaamiseksi tehdään valtavasti tutkimustyötä eri puolella maailmaa. Jyväskylän yliopistossa kehitetty suomalainen laskentamenetelmä on uraauurtava ja aivan kehityksen eturintamassa. Jyväskylän yliopiston kehittämää menetelmää käytetään myös tässä Sitowisen toteuttamassa hankkeessa.
Yhteishankkeessa ovat mukana Espoo, Helsinki, Kangasala, Kauniainen, Liminka, Lohja, Pori, Riihimäki, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vantaa ja Ylöjärvi. Luontojalanjälkilaskennat valmistuvat kesäkuussa 2024.
Lisätietoa hankkeesta löydät täältä.
Lisätietoja Riihimäen luontotyöstä antaa ympäristöjohtaja Elina Mäenpää, 040 330 4160 elina.maenpaa@riihimaki.fi
Lisätietoja luontojalanjälkihankkeesta ja laskentamenetelmästä antaa ryhmäpäällikkö Emma Liljeström/Sitowise, 040 549 7875, emma.liljestrom@sitowise.com
Kategorioiden arkisto: Tiedotteet
Aihealueet: Elä ja voi hyvin , Koe ja näe ,
Avainsanat: Ilmastonmuutos , Ympäristö ja luonto ,
Kaikki artikkelit: Ajankohtaista