Kokeneelle riihimäkeläisjoukkueelle tunnustusta robotiikan MM-kisoissa
Riihimäkeläisjoukkueet saivat mainion startin parhaillaan käynnissä oleviin robotiikan MM-kisoihin. Yli 14-vuotiaiden V5-sarjassa kilpaillut Team 4 Orange Musketeers eteni alkulohkosta pudotuspeleihin ja palkittiin Innovate Award -tunnustuksella. Pudotuspeleissä tie nousi pystyyn pienimmällä mahdollisella marginaalilla, kun joukkue putosi tiimiparinsa kanssa jatkosta yhden pisteen erolla.
Joukkueen muodostavat Harjunrinteen koulun yhdeksäsluokkalaiset Matilda Ahola ja Aada-Sofia Särkkä, Hyriassa opiskeleva Lauri Helander sekä lukiolaiset Jeremiah Allred, Aapo Hakuni, Teemu Karjalainen ja Eemil Lähteenmäki.
Robotiikkakilpailussa kentällä tapahtuvan kilpailusuorituksen lisäksi tiimit arvioidaan robotiikan suunnittelua ja rakennusprosessia esittelevän päiväkirjan eli Engineering Notebookin osalta. Riihimäkeläisten yli 100-sivuinen englanninkielinen Notebook vakuutti amerikkalaistuomariston ja näin ollen seitsenhenkinen riihimäkeläisjoukkue palkittiin Innovate Awardilla.
– Kisoista jäi hyvät fiilikset, vaikka jatkopaikka jäi kiinni yhdestä pisteestä. Etäkisat Amerikkaan eivät olleet aikataulullisesti niin pahat kuin kuvittelimme etukäteen. Pelit loppuivat järjelliseen aikaan. Robottimme ohjelmointi oli selvästi keskivertoa parempi. Awardi kohotti tunnelmaa, tiimiläiset pohtivat.
Team 4 Orange Musketeersin menestys ei ollut yllätys, sillä joukkueella on kokemusta MM-kisoista jo usean vuoden ajalta. Tiimillä on ollut edustusta MM-kisoissa viimeisen viiden vuoden aikana. Joukkue muotoutui nykymuotoonsa täksi kaudeksi, kun kolme MM-kisoissa aiemmin nähtyä riihimäkeläisjoukkuetta päätti yhdistyä yhdeksi joukkueeksi.
– Kolmella eri joukkueella olisi ollut rankkaa kilpailla. Kolmen tiimin osaaminen saatiin hyödynnettyä nyt yhden tiimin eduksi ja ajankäytöllisesti tämä oli helpompaa opiskelukiireiden keskellä, tiimiläiset kertovat.
Tiimissä on jäseniä, jotka ovat olleet mukana robotiikan parissa siitä asti, kun robotiikka rantautui ensi kerran Riihimäen kouluihin kerhomuotoisena. Osa tiimistä suuntaa jatko-opintoihin ja tämä vaikuttaa myös tiimin tulevaisuuteen.
– Tällä kokoonpanolla tämä oli todennäköisesti viimeinen kausi, mutta ei meistä kukaan kyllä kokonaan robotiikasta eroon pääse, tiimi pohtii.
Reetta-Liisa Viitanen on toiminut joukkueen opettajana ja valmentajana kaikkien vuosien aikana. Pelkästään tämän lukuvuoden aikana joukkue on viettänyt aikaa kouluajan ulkopuolella robotiikan parissa satoja tunteja.
– Reetta on ollut tärkeä ja omistautunut kaikki vuodet. Hän puhuu meille järkeä, kun muut ovat zombeina. Meidän kokemuksen ja taitojen kehittyessä vuosien varrella valmentajan rooli on muuttunut, mutta pysynyt koko ajan yhtä tärkeänä, tiimi kehuu valmentajaansa.
Robotiikan MM-kisat päättyvät aina uuden pelihaasteen julkaisemiseen. Jotain riihimäkeläistiimin asenteesta kertoo se, että uuden robotin suunnittelu ja rakentaminen käynnistyivät sunnuntaina vain tunti julkistamisen jälkeen. Tämän haasteen parissa kilpaillaan tasan vuoden päästä MM-kisoissa.
Kategorioiden arkisto: Tiedotteet
Kaikki artikkelit: Ajankohtaista