Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Kesän 2024 hellejaksot eivät rikkoneet toimenpideraja-arvoja kouluissa ja päiväkodeissa

3.12.2024 Tiedotteet Elä ja voi hyvin Ympäristöterveydenhuolto

Laguunimainen järvi, jonka kauemmalla rannalla ryhmä lapsia huomioliiveineen aikuisten kanssa. Kuvaa kehystää pari suurta mäntyä. Vaalean sininen taivas, tyyni järven pinta.
Kuva: Kim Saarinen

Kesällä 2024 Etelä-Hämeen ympäristöterveydenhuollossa toteutettiin projekti, jonka tavoitteena oli selvittää toimialueen yhdeksän kunnan koulujen ja päiväkotien lämpötilaolosuhteita. Terveydensuojeluviranomaisen tehtäviin kuuluu koulujen ja päiväkotien säännönmukainen valvonta.

Projektityön tavoitteena oli perehtyä syvällisemmin hellejaksojen vaikutuksiin eri ikäisissä kiinteistöissä. Ilmastonmuutos aiheuttaa äärilämpötiloja, jotka pidentävät helle- ja pakkasjaksoja. Pidentyneet helle- ja pakkasjaksot vaikuttavat rakennusten lämpötilaolosuhteisiin ja siten tilojen käyttäjiin. Äärilämpötilojen vaikutuksille alttiita ovat ennen kaikkea haavoittuvaisemmassa asemassa olevat väestöryhmät kuten lapset ja vanhukset.

Lähes 4 000 lasta ja nuorta tutkimuksen piirissä

Projektityön kohderyhmänä olivat lapset, joiden käyttämiä tiloja arvioitiin tilakohtaisten kiinteiden lämpötila-antureiden avulla sekä projektityöntekijän lämpötilamittausten ja havainnoinnin avulla. Tietoa kerättiin myös kiinteistön käyttäjille sekä tilapalveluille suunnatuilla kyselyillä. Osallistuvien yhdeksän kunnan 15 koulun ja 14 päiväkodin yhteenlaskettu lapsimäärä oli noin 3 800 lasta ja nuorta. Yksityiset päiväkodit ja koulut rajattiin tutkimuksen ulkopuolelle.

Koulujen ja päiväkotien pihoille kaivataan lisää suojaisuutta

Tuloksista kävi ilmi, että yli 60 prosenttia kyselytutkimukseen vastaajista ei ollut tyytyväisiä toimipisteensä lämpötilaolosuhteisiin. Ongelmaksi koettiin erityisesti keväisin ja kesäisin kohoavat sisälämpötilat, mutta myös talvisin oli koettu vedon tunnetta.

Lämpötilaolosuhteisiin liittyen huomioitiin myös piha-alueita. Piha-alueille kaivattaisiin lisää suojaisuutta auringonvalon suoralta säteeltä. Lämpötilamittauksissa tuloksia verrattiin asumisterveysasetuksen 545/2015 asettamiin raja-arvoihin. Lämpötilamittauksissa ei tullut raja-arvojen ylityksiä, mutta lämpötilaolosuhteissa on silti parannettavaa kyselytutkimuksen vastausten perusteella.

Päiväkotien ja alakoulujen lämpötilaolosuhteet aiheuttavat tilojen käyttäjille viihtyvyyshaittaa. Projektin aikana ei käynyt ilmi lämpötilojen aiheuttavan varsinaista terveyshaittaa. Viihtyvyyshaitasta kärsiviä on kyselytutkimuksen mukaan kuitenkin paljon. On tärkeää taata lapsille terveellinen ja viihtyisä ympäristö.

Joka kolmas vuosi säännöllinen tarkastus

Etelä-Hämeen ympäristöterveydenhuolto tekee terveydensuojeluviranomaisena säännönmukaisesti valvontaa kouluihin ja päiväkoteihin. Säännöllinen tarkastus tehdään keskimäärin joka kolmas vuosi jokaiseen ympäristöterveydenhuollon toimialueen päiväkotiin ja kouluun.

Tarkastuksella arvioidaan muun muassa tilojen toimivuutta, asiakaspaikkojen määrää suhteessa rakennuksen kokoon, ilmanvaihdon riittävyyttä, siisteyttä ja siivottavuutta lämpötilaolosuhteiden lisäksi.  Se, että rakennus piha-alueineen on terveellinen ja turvallinen paikka lapsille, on tarkastuksen näkökulma, jossa talotekninen toimivuus on yksi tarkastuksen keskeinen tekijä.

Etelä-Hämeen ympäristöterveys toimii Forssan, Hausjärven, Humppilan, Janakkalan, Jokioisten, Lopen, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän alueilla.

Etelä-Hämeen ympäristöterveys

Katso Etelä-Hämeen ympäristöterveyden esittelyvideo YouTubesta

Inka Puumalaisen opinnäytetyö, toteutettu osana lämpötilaprojektia: Pitkäaikaisiin äärilämpötiloihin varautuminen päiväkodeissa ja alakouluissa

Lisätiedot

Riihimäen toimipiste. Terveydensuojelulain mukainen valvonta. Koko toimialueen asumisterveysasiat.