Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Finnish Glass Biennalen ohjelmistossa on katoavaa kädentaitoa ja teollista historiaa, robotiikkaa, yksisarvisia ja Aurinkopulloja – monta syytä juhlistaa suomalaista lasia

24.4.2025 Tiedotteet Koe ja näe Elinvoima Kulttuuri Lasikaupunki Suomen lasimuseo Taide Tapahtumat

Ihmiset vanhan lasitehtaan tilassa katselemassa lasitaidetta.
Kuva: Ella Tommila, Suomen Lasimuseo

Ensimmäistä kertaa järjestettävä kansainvälinen lasifestivaali, Finnish Glass Biennale, on monipuolinen tapahtuma lasitaiteen ja kulttuurimatkailun ystäville sekä luovien alojen ammattilaisille. Lasia juhlitaan Riihimäellä, Nuutajärvellä ja Iittalassa 5.–8. kesäkuuta 2025.

Lasibiennaalin päätapahtumapaikka on historiallinen Riihimäen Vanha Lasitehdas. Kesäkuussa tehtaan pohjakerroksen valtaa lasin mahdollisuuksia esittelevä näyttely, ohjelmalava ja huippukokki Markus Aremon lasibaari. Riihimäen Vanhan Lasitehtaan omistaa nykyisin Kallioinen Yhtiöt Oy.

Näyttelyyn on valittu teoksia muun muassa Arni Aromaalta, EGS:iltä, Matias Karsikkaalta, Konsta Klemetiltä, Aleksi Puustiselta, Janne Rahuselta, Helmi Remekseltä, Kimmo Reinikalta, Sauli Suomelalta sekä Henri Timperiltä ja Tommi Toijalta. Teokset on valittu avoimen haun kautta. Mukana on myös alan oppilaitosten yhteisnäyttely, jossa tulevaisuuden tekijöiden näkemyksiä esittelevät Aalto-yliopisto, Hämeen ammattikorkeakoulu, ammattiopisto Tavastia sekä Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos.

Vanhalle Lasitehtaalle tulee myös suomalaisen lasin historiaa esittelevä Taiteesta arkeen -näyttely. Näyttelyn on kuratoinut japanilaissuunnittelija Akira Minagawa Suomen lasimuseon kokoelmista. Minagawa on myös suunnitellut näyttelyyn uniikin lasitaideteoksen, joka on toteutettu Nuutajärvellä yhteistyössä lasinpuhaltaja Kaappo Lähdesmäen kanssa.

“Finnish Glass Biennalen ohjelma on enemmän kuin yksittäisten tapahtumien summa: se on yllättävä, ainutlaatuinen ja rajoja rikkova. Tiedän, että tämä kokonaisuus tulee hankkimaan lasille lisää uusia intohimoisia ystäviä ja antamaan taiteilijoille ja elinkeinon parissa työskenteleville uusia työmahdollisuuksia. Lisäksi Vanha Lasitehdas herää henkiin! Sekin on jotain, mitä moni ei ehkä uskonut näkevänsä,” Suomen lasimuseon johtaja Hanna Mamia-Walther sanoo.

Kivenheiton päässä Vanhalta Lasitehtaalta Suomen lasimuseossa on esillä kahden naistaiteilijan näyttelyt. Luvassa on esteettisen minimalismin ja värien vaikuttava symbolinen liitto Tamara Aladinilta sekä ylitsepursuava elämänilon ja naiseuden julistus Jasmin Anoschkinilta. Museossa järjestetään myös lapsille suunnattu tutustuminen museon eläintaiteelliseen kokoelmaan, lasilintujen, bambien ja yksisarvisten maailmaan. Kansainväliselle yleisölle on suunnattu lasiteknologisia innovaatioita ja lasimateriaalin monipuolisuutta käsittelevä seminaari.

Sunnuntaina museon pihan valtaa Suomen lasimuseon ystävät ry:n järjestämä Lasipäivä-myyntitapahtuma. Yhdistys viettää 40. juhlavuottaan ja juhlan kunniaksi yhdistys teettää 500 kappaletta Helena Tynellin suunnittelemaa Aurinkopulloa. Yleisön on mahdollista seurata niiden valmistusta.

Biennaali levittäytyy myös Nuutajärvelle ja Iittalaan

Kansainvälinen lasifestivaali on osa Riihimäen lasikaupunkihanketta, jossa kaupunkia tehdään tunnetuksi lasiin liittyvän kulttuurin avulla. Suunnitteilla on myös Nuutajärveltä ja Iittalasta kulkeva Lasin reitti matkailijoille.

Iittalassa juhlitaan Tapio Wirkkalan 110. syntymäpäivää keskustelutilaisuuksilla, työpajoilla ja opastetuilla näyttelykierroksilla. Iittalassa järjestetään myös lasinpuhalluksen MM-kilpailut. Lisäksi Iittalan tehtaan katseluparvi avataan ja tarjolla on tsekkiläisen Zdeněk Kuncin sekä Iittalan mestareiden taidonnäyte.

Nuutajärven lasikylän kansainvälisessä lasinpuhallustyöpajassa työskentelemässä ovat Jenni Sorsa ja unkarilainen Balázs Telegdi. Lasimuseo Prykärissä esillä on Kerttu Nurmisen teoksia 55 vuoden ajalta.

Finnish Glass Biennalen tavoitteena on on lisätä lasin arvostusta ja näkyvyyttä, kansainvälistää suomalaista toimialaa ja vahvistaa alan yhteistyötä

Uuden tapahtuman neuvonantajaryhmään on kutsuttu joukko eri aloja edustavia suomalaisen lasin ystäviä. Ryhmä on kevään aikana tarjonnut osaamistaan ja näkemystään biennaalin tueksi. Mukana ovat Riihimäen kaupunginjohtaja Jouni Eho, Riihimäen kaupunginvaltuutettu Aarno Yrjö-Koskinen, muotisuunnittelija Anne-Mari Pahkala, Nuutajärvi Pruuki Oy:n toimitusjohtaja Ari Salmi, Suomen lasimuseon ystävät ry:n hallituksen jäsen Jyrki Kippola, Iittalan Creative Director Janni Vepsäläinen sekä kulttuuri- ja tapahtuma-alan yrittäjä Tomi Hänninen. Ryhmän toimintaa ohjaavat Riihimäen kaupungin kehityspäällikkö Kristian Keinänen, Suomen lasimuseon johtaja Hanna Mamia-Walther sekä Luovi Productionsin toimitusjohtaja Kari Korkman.

“Suomi on tunnettu muotoilumaana – ehkä enemmän asiantuntijoiden kuin suuren yleisön keskuudessa. Lasi on ollut tässä tarinassa keskeisessä roolissa. Voisi jopa sanoa, että lasitaide on osaltaan vaikuttanut suomalaisten itsetunnon kehitykseen – se on näyttänyt maailmalle, että pieni maa voi luoda jotain ainutlaatuista ja omaleimaista,” Jyrki Kippola sanoo. “Taide ja muotoilu tarjoavat yleisölle mahdollisuuden kokea kulttuuriamme konkreettisesti, kauneuden, käsityötaidon ja tarinoiden kautta. Meillä on erittäin vahva pohja, joten potentiaali tuoda se näkyväksi suuremmalle yleisölle on mahtava.”

Finnish Glass Biennalea vietetään 5.–8. kesäkuuta. Ennakko-ohjelma alkaa 2. kesäkuuta. Riihimäen Vanha Lasitehdas sijaitsee osoitteessa Lasitehtaanaukio 2, 11910 Riihimäki (Siirry Google Mapsiin).

Tapahtumaan on helppo saapua junalla ja autolla. Riihimäki sijaitsee pääradan varrella vain tunnin junamatkan päässä Helsingistä, Tampereelta ja Lahdesta. Riihimäki sijaitsee myös Helsingistä Tampereelle johtavan valtatie 3:n varrella.

Tapahtuman järjestävät Riihimäen kaupunki, Suomen lasimuseo sekä Helsinki Design Weekin ja Fiskars Village Art & Design Biennalen perustaja ja tuottaja Luovi Productions.

Finnish Glass Biennale -tapahtuman päiväkohtainen ohjelma tapahtuman verkkosivuilla
Lasikaupunki Riihimäki -verkkosivu
Suomen lasimuseon verkkosivut

Lisätiedot

Hanna Mamia-Walther
Johtaja, Suomen lasimuseo
puh. 040 330 4100
hanna.mamia-walther@riihimaki.fi

Kristian Keinänen
Kehittämispäällikkö, Riihimäen kaupunki
puh. 050 465 2251
kristian.keinanen@riihimaki.fi

Kari Korkman
Toimitusjohtaja, Luovi Productions
puh. 040 548 3767
kari.korkman@luovi.com