Kesä on juhlien aikaa. Tulevana viikonloppuna juhlistetaan ylioppilaita ja ammattiin valmistuneita nuoria, myöhemmin kesällä on rippijuhlien ja juhannuksen vuoro.
Moni valmistaa itse tarjoilut juhlia varten. Etelä-Hämeen ympäristöterveys listasi ohjeita, joita noudattamalla kotikokki voi välttää ruokamyrkytykset kesän juhlissa.
Huolehdi hygieniasta
- Huuhtele kasvikset huolellisesti.
- Käytä eri paistolastaa ja välineitä kasviksille sekä raa’alle ja kypsälle lihalle ja kalalle. Pese välineet huolellisesti.
- Pese kädet alussa ja työvaiheiden välillä. Käytä nestesaippuaa ja paperia, sillä palasaippua ja pyyhe eivät ole yhtä hygieenisiä. Sulje hana kyynärpäällä tai paperilla.
- Kertakäyttökäsineet suojaavat elintarvikkeita saastumiselta. Käsineet puetaan vain puhtaisiin käsiin. Ne on vaihdettava, jos niillä koskee muuhun kuin pakkaamattomaan elintarvikkeeseen.
- Varo, etteivät allergiaa aiheuttavat ainesosat sekoitu elintarvikkeisiin, joiden ei pitäisi sisältää niitä.
- Lemmikkieläinten turkista leviää ilmaan pölyä, joten niiden ei pitäisi oleskella keittiössä ruuan valmistuksen aikana.
Muista oikeat lämpötilat
- Kuumenna ulkomaisia pakastemarjoja vähintään viiden minuutin ajan.
- Kuumenna ruoka riittävän kuumaksi eli kauttaaltaan vähintään 70 °C. Mikroaaltouunissa ruoka kuumenee epätasaisesti.
- Huolehdi riittävän kylmistä säilytyslämpötiloista ja kylmäketjusta kaupasta kotiin, jotta bakteerit eivät ehdi alkaa kasvaa elintarvikkeissa. Jääkaapin tulisi olla 6 °C (kalalle vielä kylmempi 3 °C).
- Tarjoa ruoka heti, kylmä ruoka kylmänä ja kuuma kuumana (vähintään 60 °C).
- Laita ruokaa tarjolle vain sen verran kuin sitä menee ja täydennä tarvittaessa. Tarjolla ollut ruoka ei säily samalla tavalla kuin ruoka, joka ei ole ollut tarjolla.
- Jäähdytä ruoka neljässä tunnissa jääkaappilämpötilaan.
Älä kokkaa muille sairaana
- Älä kokkaa muille ruokaa, jos sinä tai perheenjäsenesi on sairaana. Pidä taukoa ja siivoa koti sairastelun jälkeen. Esimerkiksi norovirus voi tarttua pinnoilta jopa 14 päivän ajan.
- Tarkista päiväysmerkinnät ja lue käsittelyohjeet. Elintarviketta ei tule käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Parasta ennen päiväyksellä merkittyä tuotetta voi käyttää, jos se ei haise, näytä tai maistu pilaantuneelle.
- Jos valmistat kotona ruoka-annoksia myytäväksi, rekisteröi elintarvikehuoneisto ja ota yhteys oman kuntasi elintarvikevalvontaan.
Etelä-Hämeen ympäristöterveys toimii Riihimäen, Janakkalan, Hausjärven, Lopen, Tammelan, Forssan, Jokioisten, Humppilan ja Ypäjän alueilla.
Lue lisää elintarvikevalvonnan verkkosivuilta.