Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Etelä-Hämeen ympäristöterveys neuvoo, miten vältät ruokamyrkytyksen kesän juhlissa

29.5.2024 Tiedotteet Elä ja voi hyvin Ympäristöterveydenhuolto

Lähikuva britakakusta, joka on koristeltu tuoreilla mansikoilla.
Kuva: Pixabay

Kesä on juhlien aikaa. Tulevana viikonloppuna juhlistetaan ylioppilaita ja ammattiin valmistuneita nuoria, myöhemmin kesällä on rippijuhlien ja juhannuksen vuoro.

Moni valmistaa itse tarjoilut juhlia varten. Etelä-Hämeen ympäristöterveys listasi ohjeita, joita noudattamalla kotikokki voi välttää ruokamyrkytykset kesän juhlissa.

Huolehdi hygieniasta

  • Huuhtele kasvikset huolellisesti.
  • Käytä eri paistolastaa ja välineitä kasviksille sekä raa’alle ja kypsälle lihalle ja kalalle. Pese välineet huolellisesti.
  • Pese kädet alussa ja työvaiheiden välillä. Käytä nestesaippuaa ja paperia, sillä palasaippua ja pyyhe eivät ole yhtä hygieenisiä. Sulje hana kyynärpäällä tai paperilla.
  • Kertakäyttökäsineet suojaavat elintarvikkeita saastumiselta. Käsineet puetaan vain puhtaisiin käsiin. Ne on vaihdettava, jos niillä koskee muuhun kuin pakkaamattomaan elintarvikkeeseen.
  • Varo, etteivät allergiaa aiheuttavat ainesosat sekoitu elintarvikkeisiin, joiden ei pitäisi sisältää niitä.
  • Lemmikkieläinten turkista leviää ilmaan pölyä, joten niiden ei pitäisi oleskella keittiössä ruuan valmistuksen aikana.

Muista oikeat lämpötilat

  • Kuumenna ulkomaisia pakastemarjoja vähintään viiden minuutin ajan.
  • Kuumenna ruoka riittävän kuumaksi eli kauttaaltaan vähintään 70 °C. Mikroaaltouunissa ruoka kuumenee epätasaisesti.
  • Huolehdi riittävän kylmistä säilytyslämpötiloista ja kylmäketjusta kaupasta kotiin, jotta bakteerit eivät ehdi alkaa kasvaa elintarvikkeissa. Jääkaapin tulisi olla 6 °C (kalalle vielä kylmempi 3 °C).
  • Tarjoa ruoka heti, kylmä ruoka kylmänä ja kuuma kuumana (vähintään 60 °C).
  • Laita ruokaa tarjolle vain sen verran kuin sitä menee ja täydennä tarvittaessa. Tarjolla ollut ruoka ei säily samalla tavalla kuin ruoka, joka ei ole ollut tarjolla.
  • Jäähdytä ruoka neljässä tunnissa jääkaappilämpötilaan.

Älä kokkaa muille sairaana

  • Älä kokkaa muille ruokaa, jos sinä tai perheenjäsenesi on sairaana. Pidä taukoa ja siivoa koti sairastelun jälkeen. Esimerkiksi norovirus voi tarttua pinnoilta jopa 14 päivän ajan.
  • Tarkista päiväysmerkinnät ja lue käsittelyohjeet. Elintarviketta ei tule käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Parasta ennen päiväyksellä merkittyä tuotetta voi käyttää, jos se ei haise, näytä tai maistu pilaantuneelle.
  • Jos valmistat kotona ruoka-annoksia myytäväksi, rekisteröi elintarvikehuoneisto ja ota yhteys oman kuntasi elintarvikevalvontaan.

Etelä-Hämeen ympäristöterveys toimii Riihimäen, Janakkalan, Hausjärven, Lopen, Tammelan, Forssan, Jokioisten, Humppilan ja Ypäjän alueilla.

Lue lisää elintarvikevalvonnan verkkosivuilta.

Riihimäen toimipiste. Rekisteröidyt elintarvikehuoneistot (Riihimäki ja Loppi), kasviperäisten elintarvikkeiden alkutuotanto, ravintolisät, maatilamyymälät, leipomot, elintarvikkeiden maahantuonti