Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Etelä-Hämeen ympäristöterveys neuvoo, miten vältät ruokamyrkytyksen kesän juhlissa

29.5.2024 Tiedotteet Elä ja voi hyvin Ympäristöterveydenhuolto

Lähikuva britakakusta, joka on koristeltu tuoreilla mansikoilla.
Kuva: Pixabay

Kesä on juhlien aikaa. Tulevana viikonloppuna juhlistetaan ylioppilaita ja ammattiin valmistuneita nuoria, myöhemmin kesällä on rippijuhlien ja juhannuksen vuoro.

Moni valmistaa itse tarjoilut juhlia varten. Etelä-Hämeen ympäristöterveys listasi ohjeita, joita noudattamalla kotikokki voi välttää ruokamyrkytykset kesän juhlissa.

Huolehdi hygieniasta

  • Huuhtele kasvikset huolellisesti.
  • Käytä eri paistolastaa ja välineitä kasviksille sekä raa’alle ja kypsälle lihalle ja kalalle. Pese välineet huolellisesti.
  • Pese kädet alussa ja työvaiheiden välillä. Käytä nestesaippuaa ja paperia, sillä palasaippua ja pyyhe eivät ole yhtä hygieenisiä. Sulje hana kyynärpäällä tai paperilla.
  • Kertakäyttökäsineet suojaavat elintarvikkeita saastumiselta. Käsineet puetaan vain puhtaisiin käsiin. Ne on vaihdettava, jos niillä koskee muuhun kuin pakkaamattomaan elintarvikkeeseen.
  • Varo, etteivät allergiaa aiheuttavat ainesosat sekoitu elintarvikkeisiin, joiden ei pitäisi sisältää niitä.
  • Lemmikkieläinten turkista leviää ilmaan pölyä, joten niiden ei pitäisi oleskella keittiössä ruuan valmistuksen aikana.

Muista oikeat lämpötilat

  • Kuumenna ulkomaisia pakastemarjoja vähintään viiden minuutin ajan.
  • Kuumenna ruoka riittävän kuumaksi eli kauttaaltaan vähintään 70 °C. Mikroaaltouunissa ruoka kuumenee epätasaisesti.
  • Huolehdi riittävän kylmistä säilytyslämpötiloista ja kylmäketjusta kaupasta kotiin, jotta bakteerit eivät ehdi alkaa kasvaa elintarvikkeissa. Jääkaapin tulisi olla 6 °C (kalalle vielä kylmempi 3 °C).
  • Tarjoa ruoka heti, kylmä ruoka kylmänä ja kuuma kuumana (vähintään 60 °C).
  • Laita ruokaa tarjolle vain sen verran kuin sitä menee ja täydennä tarvittaessa. Tarjolla ollut ruoka ei säily samalla tavalla kuin ruoka, joka ei ole ollut tarjolla.
  • Jäähdytä ruoka neljässä tunnissa jääkaappilämpötilaan.

Älä kokkaa muille sairaana

  • Älä kokkaa muille ruokaa, jos sinä tai perheenjäsenesi on sairaana. Pidä taukoa ja siivoa koti sairastelun jälkeen. Esimerkiksi norovirus voi tarttua pinnoilta jopa 14 päivän ajan.
  • Tarkista päiväysmerkinnät ja lue käsittelyohjeet. Elintarviketta ei tule käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Parasta ennen päiväyksellä merkittyä tuotetta voi käyttää, jos se ei haise, näytä tai maistu pilaantuneelle.
  • Jos valmistat kotona ruoka-annoksia myytäväksi, rekisteröi elintarvikehuoneisto ja ota yhteys oman kuntasi elintarvikevalvontaan.

Etelä-Hämeen ympäristöterveys toimii Riihimäen, Janakkalan, Hausjärven, Lopen, Tammelan, Forssan, Jokioisten, Humppilan ja Ypäjän alueilla.

Lue lisää elintarvikevalvonnan verkkosivuilta.