Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Etelä-Hämeen ympäristöterveyden alueella laitoskeittiöiden lounaskeittojen suolapitoisuus hyvällä tasolla

5.3.2025 Tiedotteet Elä ja voi hyvin Ympäristöterveydenhuolto

Keittoa lautasella, leivänpala vieressä.
Kuva: Pixabay

Etelä-Hämeen ympäristöterveys tarkasti vuonna 2024 toimialueensa koulujen ja päiväkotien lounaskeittojen suolapitoisuuksia. Ympäristöterveys keräsi alueensa koulujen ja päiväkotien 21 laitoskeittiöstä kustakin 1–4 näytettä ajalla 1. huhtikuuta – 31. lokakuuta 2024. Yhteensä saatiin 44 näytettä.

Laitoskeittiöissä osataan käyttää suolaa maltillisesti

Kouluruokailussa ja varhaiskasvatuksessa noudatetaan valtion ravitsemusneuvottelukunnan julkaisemaa kouluruokailusuositusta. Lounaskeittojen ihanteellinen, sydänmerkin kriteerien mukainen suolapitoisuus on enintään 0,7 prosenttia. Suolapitoisuudeltaan yli 1,2 prosentin keitot ovat voimakassuolaisia. Kouluruokasuosituksessa pääruokakeittojen pidemmän aikavälin suolapitoisuuden suositus on 0,5 prosenttia.

Saaduista kylmien soseutettujen keittojen näytteistä 88 prosentin suolapitoisuus oli enintään 0,7 prosenttia. Näytteistä voimakassuolaisia oli vain 5 prosenttia.

Kuumennetuista keittonäytteistä 33 prosentin suolapitoisuus oli enintään 0,7 prosenttia. Voimakassuolaisia oli 23 prosenttia keitoista. Keittojen uudelleenkuumennus aiheuttaa jonkin verran nesteen haihtumista, joka mahdollisesti vaikutti hieman mittaustulosten tarkkuuteen.

Tarkastusten yhteydessä neuvotaan ja ohjataan

Laitoskeittiöille annetaan tarkastusten yhteydessä neuvontaa ja ohjausta itse valmistettujen ruokien suolapitoisuuden seurantaan. Esimerkiksi valtion ravitsemusneuvottelukunta ja sen laatima kouluruokasuositus, Sydänliitto ja Ruokavirasto julkaisevat tietoa suolan merkityksestä ruokavaliossa.

Keittiöissä on syytä kehittää reseptiikkaa, jonka avulla suolan käyttö ruuanvalmistuksessa voidaan vakioida esimerkiksi työntekijöiden välillä.

Suolamittari on hyvä väline suolapitoisuuden varmistamiseen

Suolamittari on erittäin hyvä työkalu laitoskeittiöissä suolapitoisuuden mittaamiseen ja määrittämiseen. Mittaria käyttikin lähes 70 prosenttia tähän selvitykseen osallistuneista laitoskeittiöistä.

Mittarin käyttöä olisi hyvä lisätä osaksi laitoskeittiöiden päivittäisiä rutiineja ruoanlaitossa. Suolamittareiden käyttöön ja kalibroimiseen tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota oikean mittaustuloksen varmistamiseksi.

Etelä-Hämeen ympäristöterveys toimii Forssan, Hausjärven, Humppilan, Janakkalan, Jokioisten, Lopen, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän alueilla.

Etelä-Hämeen ympäristöterveyden elintarvikevalvonnan verkkosivut

Yhteystiedot

Jokioisten toimipiste. Rekisteröidyt elintarvikehuoneistot (Forssan seutu), kontaktimateriaalien valmistus ja maahantuonti