Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Ensimmäisen Finnish Glass Biennalen kuraattori on japanilainen designvaikuttaja Akira Minagawa

16.1.2025 Tiedotteet Koe ja näe Elinvoima Kulttuuri Lasikaupunki Suomen lasimuseo Taide Tapahtumat

Japanilaispiirteinen mies, jolla musta paita. Hän katsoo levollinen ilme kasvoillaan alaviistoon. Musta tausta.
Akira Minagawa. Kuva: Shoji Onuma

Ensimmäisen Finnish Glass Biennalen (5.–8. kesäkuuta 2025) kuraattoriksi on kutsuttu arvostettu japanilainen muoti- ja tekstiilisuunnittelija Akira Minagawa. Minagawa tuo biennaaliin laaja-alaisen luovan näkökulmansa ja kansainvälisen kokemuksensa, jotka täydentävät hienosti lasitaiteen perinteitä ja luovat tulevaisuuden visioita.

Akira Minagawa (s. 1967) tunnetaan parhaiten minä perhonen -designyrityksensä perustajana. Hänen monipuolinen uransa kattaa myös yhteistyöprojekteja kansainvälisten brändien kuten Issey Miyaken, Mujin, Kvadratin sekä suomalaisten Artekin, Lapuan Kankureiden ja Iittalan kanssa. Minagawan estetiikassa on tunnistettavissa selkeä, minimalistinen lähestymistapa, jossa yhdistyvät funktionaalisuus ja kauneus, luonnon inspiroimat kuviot ja käsityöläisperinteiden arvostus. Minagawa on tunnettu suomalaisen kulttuurin tuntija, mikä näkyy myös hänen yrityksensä nimessä. Hän on kertonut löytäneensä ”minä” ja ”perhonen” sanat suomen kielen sanakirjasta. Ne kuvastavat hänen haluaan luoda tuotteistaan yhtä kauniita ja moninaisia kuin perhosen siivet.

Finnish Glass Biennaleen Minagawa tuo laaja-alaisen luovan näkökulmansa ja kansainvälisen kokemuksensa, jotka täydentävät hienosti lasitaiteen perinteitä ja tulevaisuuden visioita. Kuraattori osallistuu päänäyttelyn suunnitteluun sekä nuorille suunnittelijoille järjestettävään työpajaan. Lisäksi Minagawa suunnittelee kokoelman uniikkeja lasitaide-esineitä, jotka nähdään osana biennaalin näyttelyä.

“Käsityöalan siirtyminen kohti teollistumista ja massatuotantoa on maailmanlaajuinen ilmiö. Tämän keskellä Finnish Glass Biennale voi tarjota alustan, jolla pohtia käsintehtyjen käsitöiden merkitystä sekä niiden synnyinympäristön säilyttämisen tärkeyttä. Historiallisesti Suomi on tuottanut lukuisia taiteilijoita ja suunnittelijoita genrestä riippumatta. Tästä syystä on erityisen merkityksellistä, että biennaali järjestetään juuri Suomessa. Minulle on suuri kunnia toimia tämän ensimmäisen tapahtuman kuraattorina,” kertoo Akira Minagawa.

Ohjelmistossa muun muassa lasinpuhaltamisen maailmanmestaruuskilpailu

Finnish Glass Biennale järjestetään Riihimäellä, Nuutajärvellä ja Iittalassa. Päätapahtumapaikkoja ovat Riihimäen Lasi Oy:n entisen tehtaan tiloissa oleva, Tapio Wirkkalan suunnittelema Suomen lasimuseo ja Riihimäen Lasin vanhat teollisuustilat. Ohjelmistoon on suunnitteilla ainakin ammattilaisseminaari, tapahtumia lasinkeräilijöille, lasinpuhaltamisen maailmanmestaruuskilpailu, asiantuntijavierailuja, suomalaisen taidelasin näyttelyitä sekä paikallisen luovan yhteisön kanssa yhdessä tuotettavia satelliittitapahtumia.

“Kuraattorin kutsuminen ensimmäistä kertaa järjestettävään näyttelyyn luo perustan sen tulevaisuudelle. Finnish Glass Biennalen tavoitteena on kasvaa kansainvälisesti merkittäväksi instituutioksi. Finnish Glass Biennale kurottaa myös perinteisen lasitaiteen ulkopuolelle ja haluaa kutsua luovien alojen tekijöitä tutustumaan lasin rajattomiin mahdollisuuksiin. Japanilainen Akira Minagawa on täydellinen valinta kuraattoriksi ja sanansaattajaksi ensimmäiselle Finnish Glass Biennalelle,” kertoo Luovi Productionsin johtaja Kari Korkman.

Biennaali kokoaa yhteen lasitaiteen ammattilaiset, keräilijät ja ystävät

Käsityönä valmistettuun lasiin liittyvä tietotaito lisättiin hiljattain Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Käsityöperinteiden arvostus ja yksilöllisesti tuotettujen taideteollisuusesineiden kysyntä kasvavat. Finnish Glass Biennale vastaa tähän kiinnostukseen kokoamalla yhteen lasitaiteen ammattilaiset, keräilijät ja ystävät. Tapahtuma tarjoaa kaupunkilaisille ja kulttuurista kiinnostuneille matkailijoille mahdollisuuden kokea ainutlaatuista taidetta ja keskustelua perinteiden ja uuden luovuuden yhdistämisestä.

Kansainvälinen Finnish Glass Biennale luo ainutlaatuisia elämyksiä sekä kutsuu lasin ystävät kesäkuun alussa viikoksi Riihimäelle, Iittalaan ja Nuutajärvelle. Ensimmäinen Finnish Glass Biennale järjestetään 5.–8. kesäkuuta 2025. Yksityiskohdat mediapäivään liittyen ilmoitetaan pian.

Finnish Glass Biennalen järjestäjiä ovat Riihimäen kaupunki ja Suomen lasimuseo. Kumppanina toimii Helsinki Design Weekin ja Fiskars Village Art & Design Biennalen perustaja ja tuottaja Luovi Productions.

Finnish Glass Biennalen verkkosivut

Lisätiedot

Hanna Mamia-Walther
Suomen lasimuseon johtaja
puh. +358 40 330 4100
hanna.mamia-walther@riihimaki.fi 

Kristian Keinänen
kehittämispäällikkö, Riihimäen kaupunki
puh. +358 50 465 2251
kristian.keinanen@riihimaki.fi 

Anni Korkman
ohjelmajohtaja
Luovi Productions
puh. +358 40 846 5576
anni.korkman@luovi.com