Eho Jouni
Kaupunginjohtaja
Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea
Kaikista Suomen kunnista Riihimäki on yksi eniten Ukrainan sotaa paenneita siviilejä vastaanottanut kunta. Riihimäellä oleskelee tällä hetkellä noin 650 ukrainalaista ja yli 200 perhettä. Kyselytutkimuksen mukaan Riihimäen aktiivinen kotouttamisprosessi on tuottanut tulosta, sillä suurin osa perheistä aikoo hakea kotikuntaa Riihimäeltä.
Riihimäen kaupungin tekemän kyselyn perusteella peräti 159 perhettä aikoo hakea kotikuntaa Riihimäeltä. Kyselyyn vastanneista ukrainalaisista 83 prosenttia aikoo hakea työtä Suomesta ja 41 prosenttia haluaa kouluttautua uuteen ammattiin. Näin monen perheen kiinnostus kertoo kaupungin onnistuneista kotouttamistoimista.
”Kaupungin työllisyyspalvelut järjestivät jo viime vuonna ukrainalaisille tukea työnhaussa. Myös perusopetuksen valmistavia luokkia on pystytetty nopealla aikataululla lasten saavuttua kaupunkiin. Kaupunki on lisännyt suomen kielen opetusta ja auttanut järjestämään asuntoja yhteistyössä kaupungin vuokrataloyhtiö Kotikulman kanssa”, listaa Riihimäen kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Juha Hiltunen.
Riihimäen kaupunki on satsannut siihen, että ukrainalaiset tuntisivat olevansa tervetulleita uuteen kotikaupunkiinsa. Alkuvuodesta heille järjestettiin Tervetuloa Riksuun -tilaisuus ja kaupunginjohtaja lähetti kirjeen kaikille vastaanottokeskuksen asukkaille. Riihimäestä on tuotettu esittelytietoa ukrainan kielellä ja maaliskuussa järjestetään toinen tervetuliaistilaisuus, jossa uusia kaupunkilaisia autetaan käytännön asioissa kädestä pitäen.
Suuri määrä uusia kaupunkilaisia aiheuttaa haasteita asumisen ja työpaikkojen osalta. Myös kielitaitoisten toiminnanohjaajien ja opettajien löytäminen on ollut hankalaa. Haasteista huolimatta onnistunut kotouttaminen nähdään sijoituksena tulevaisuuteen.
“Sitoutumalla käytännönläheiseen ja tietoon perustuvaan kotouttamisprosessiin uskomme saavuttavamme pitkällä tähtäimellä positiivisia vaikutuksia. On tärkeää yksilöidä ja ennaltaehkäistä kotouttamiseen liittyvät ongelmakohdat, kuten syrjäytyminen jo alkuvaiheessa. Tässä olemme mielestämme onnistuneet hyvin”, kaupunginjohtaja Jouni Eho kertoo.
Kaiken kaikkiaan tarkoituksena on mahdollistaa uusien perheiden hyvä integraatio Riihimäelle ja yleisesti Suomeen.
“Riihimäen tavoiteltu väestön kasvuprosentti on 0,2 prosenttia vuodessa, mikä ylittyy nopeasti uusien perheiden myötä. Tavoitteena on saada Riihimäelle lisää työntekijöitä ja veronmaksajia. Tämä edellyttää yhteistyötä laajalla rintamalla. Uskon, että voimme näyttää asiassa positiivista esimerkkiä myös muille kaupungeille”, Eho päättää.
Kaupunginjohtaja
Kotoutumispäällikkö
Hallinto ja konserni -toimiala
Kategorioiden arkisto: Tiedotteet
Aihealueet: Elä ja voi hyvin , Työskentele ja yritä , Vaikuta ja tutustu ,
Avainsanat: Asukasluku , Asuminen , Kotouttaminen , Väestö ,
Kaikki artikkelit: Ajankohtaista