Saloranta Petri
Etsivä nuorisotyöntekijä
Sivistyksen ja hyvinvoinnin toimiala
Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea
Riihimäellä asunnottomuus tehdään näkyväksi viettämällä asunnottomuuden viikkoa 21.–24. lokakuuta 2024. Viikon aikana teemaa nostetaan näkyväksi asumisen toimijoiden avoimilla ovilla, keräämällä lahjoituksia vähävaraisille ja järjestämällä Asunnottomien yön tapahtuman Granitin aukiolla.
Tänä vuonna herätellään keskustelua piiloasunnottomuudesta. Piiloasunnottomuus on ongelma, joka ei näy tilastoissa. Piiloasunnoton ihminen voi olla kirjoilla tuttavan tai sukulaisen luona mutta käytännössä hän kuitenkin yöpyy tilapäisesti sohvalla ja on niin sanotusti toisten nurkissa. Piiloasunnottomuus on yleisintä naisten, nuorten ja maahan muuttaneiden parissa ja se voi myös altistaa asunnottoman hyväksikäytölle.
Kello 14–17 NAL Riihimäki ry, avoimet ovet nuorisoasunnoilla (Vehmaksentie 3 A 4)
Kello 10–12 asunnottomuusinfo Pop up Riihimäen kaupunginkirjastolla (Kauppakatu 16)
Kello 12–15 Riihimäen Kotikulman (Maisterinkatu 9) avoimet ovet
Kello 18–20 asunnottomien yön päätapahtuma Granitin aukiolla
Kello 13–16 Ohjaamo, alle 30-vuotiaille nuorille ohjausta ja neuvontaa Monarilla (Uudenmaankatu 1)
Kello 16–20 Kahvila p0int, alle 30-vuotiaille nuorille seuraa, pelailua sekä pientä syötävää Monarilla (Uudenmaankatu 1)
Kello 13.15–14.15 tietoa asunnottomuudesta Riksulassa, Antonin talolla (Öllerinkatu 3)
Kello 14–16 Tiilikadun kuntoutumisyksikön avoimet ovet (Tiilikatu 4)
Kello 15–17 asunnottomuusinfo Pop up, hygienia- ja ruokalahjoitusten keräys Prismalla (Voimalankatu 2)
Lahjoituksena otetaan vastaan muun muassa liha-, kala-, vihannes- ja hedelmäsäilykkeitä, hyvin säilyviä kuivaelintarvikkeita ja leivonta-aineita, hygieniatuotteita ja pesuaineita sekä lahjakortteja ruokakauppaan, apteekkiin tai hyvinvointipalveluihin. Lahjoitukset jaetaan eteenpäin seurakunnan diakoniatyön kautta. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä riihimäkeläiset järjestöt, säätiöt, seurakunta, Rikosseuraamuslaitos sekä Riihimäen kaupungin ja Oma Hämeen edustajat.
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA julkaisee vuosittain kuntakohtaisen selvityksen asunnottomuudesta. Vuoden 2023 selvityksen mukaan asunnottomia ihmisiä oli Suomessa 3429. Tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona majoittui 2139 ihmistä. Piilossa heitä on kuitenkin paljon enemmän. Osa on pudonnut kaikkien palveluiden ulkopuolelle ja osa pysyy piilossa omasta halustaan turvallisuuden tai häpeän vuoksi.
Aikuissosiaalityöstä saatujen tilastojen mukaan Riihimäellä on tänä vuonna tehty 818 tuen tarpeen ilmoitusta, joista 164 ilmoitusta on liittynyt asumiseen. Ilmoituksista 93 liittyi asunnottomuuteen tai sen uhkaan. Yhteensä 70 oli ilmoituksen hetkellä asunnoton tai vuokrasuhde oli jo purettu tai asukkaalla oli häätö vireillä. Muita asioita, joita huoli-ilmoituksissa nousi esiin, oli vuokravelka, sähköjen katkeaminen, asunnon siisteys ja ylikalliit asumismenot.
Oman kodin menettäminen mistä tahansa syystä on pysäyttävä kokemus. Asunnottomuuden stigma on voimakas ja voi estää palveluihin hakeutumisen ja uuden kodin löytämisen sekä etäännyttää turvallisista ihmissuhteista. On tärkeä tunnistaa, että lähes kuka tahansa voi kohdata tilanteita, jossa omaan kotiin palaaminen ei ole mahdollista, ja näissä tilanteissa erityisen haavoittuvaisessa asemassa ovat he, joilla ei ole omasta takaa vahvaa tukiverkostoa.
Etsivä nuorisotyöntekijä
Sivistyksen ja hyvinvoinnin toimiala
Kategorioiden arkisto: Tiedotteet
Aihealueet: Elä ja voi hyvin , Asu ja rakenna ,
Avainsanat: Asuminen , Tapahtumat ,
Kaikki artikkelit: Ajankohtaista