Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Oppilaan opas

Oppilaan oppaassa kerrotaan keskeisiä asioita musiikkiopistossa opiskelusta. Kaikissa askarruttavissa kysymyksissä voit aina ottaa yhteyttä musiikkiopistoon: musiikkiopisto@riihimaki.fi.

  • Riihimäen musiikkiopisto on alueellaan jo 60 vuoden ajan toiminut laadukasta ja monipuolista taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän mukaista soiton- ja laulunopetusta tarjoava oppilaitos. Sopimuskuntinamme ovat Hausjärvi ja Loppi. Opetus on tavoitteellisesti etenevää ja suunnattu ensisijaisesti lapsille ja nuorille, mutta musisoinnin voi aloittaa vauvana tai aikuisenakin. Meillä voi opiskella sekä klassista musiikkia että rytmimusiikkia innostavien ja ammattitaitoisten opettajien johdolla.

    Opetus musiikkiopistossa on oppilaslähtöistä, kannustavaa ja oppilaan vahvuuksia tukevaa. Opintoihin kuuluvat perus- ja syventävät opinnot. Perusopintoihin kuuluu instrumenttiopintoja, yhteissoittoa, musiikin hahmotusaineita sekä kotiharjoittelua. Opinnoissa edetään tasolta toiselle ja opinnoissa voi muodostaa monipuolisia opintopolkuja. Syventävissä opinnoissa opintoja laajennetaan ja painotetaan. Opintoihin sisältyy lopputyö, jonka voi toteuttaa luovasti monilla eri tavoilla ja esimerkiksi taiteidenvälisesti.

  • Toimiston aukiolo

    Musiikkiopistorakennus sijaitsee osoitteessa Valtakatu 10, jossa pidetään valtaosa opetuksestamme.

    Musiikkiopiston toimisto on auki:

    • ma-pe 8-16 tai sopimuksen mukaan.

    Sähköposti ja verkkosivut

    Musiikkiopiston viestintäkanavia ovat sähköposti ja verkkosivut. Ajankohtaisista asioista lähetetään tiedotteita sähköpostitse. Ilmoitathan perheenne muuttuneet sähköpostiosoitteet toimistoon.

    Sosiaalisen median kanavat

    Riihimäen musiikkiopisto löytyy myös Facebookista, Instagramista, X:stä ja omalta YouTube-kanavalta. Some-kanavissa kerromme ajankohtaisista tapahtumista, kuten konserteista.

  • Lukuvuosi aloitetaan koulujen kanssa samalla viikolla elokuussa. Tiedotamme sähköpostitse syyslukukauden alkamisesta ja opetukseen ilmoittautumisesta elokuun alussa.

    Lukuvuoteen kuuluu 35 yhteensä opetusviikkoa. Viikoittaisiin musiikkiopisto-opintoihin sisältyy:

    • Soittotunti
    • Musiikin hahmotusaineiden tunti
    • Yhteismusisointi
    • Kotiharjoittelu päivittäin

    Musiikkiopistolla on oikeus järjestää opetusta mainitusta poikkeavalla tavalla, esimerkiksi konserttikäynnillä tai ryhmäopetusviikolla.

    Ryhmäaineopintoihin ilmoittautuminen

    Ryhmäaineopinnot sovitaan ennen instrumenttiopintoja. Ryhmäaineiopinnoilla tarkoitetaan musiikin hahmotusaineita, joihin lukeutuvat Taituri-ryhmät noin 6–8-vuotiaille, musiikin perusteet noin 9-vuodesta eteenpäin ja musiikin historian opinnot. Ryhmäaineita ovat myös yhteismusisointiryhmät; orkesterit, bändit ja kuoro.

    Musiikin hahmotusaineisiin ilmoittaudutaan sähköisesti oppilashallinto-ohjelma Eepoksessa: riihimaki.eepos.fi. Aikataulut näet Eepoksesta. Kun ryhmäaine on selvillä, voitte sopia opettajasi kanssa sopivan ajan soittotunneillesi.

    Soitto- ja laulutunneista sopiminen

    Ennen opetuksen aloittamista elokuussa opettajat ottavat teihin yhteyttä puhelimitse.

    Yhteissoitto

    Yhteissoitto kuuluu osaksi kaikkien musiikkiopistolaisten opintoja. Yhteissoittoa voidaan toteuttaa orkesterissa, yhtyeissä ja bändeissä. Voit kysyä omalta opettajaltasi lisää yhteissoitosta.

    Soitinlainat

    Tarvitsetko soittimen lainaan opintojesi alussa? Musiikkiopistolla on rajoitettu valikoima eri soittimia, joita voimme lainata soittouraansa aloittaville. Kysy vapaista soittimista opettajaltasi tai musiikkiopiston toimistosta. Soitinlaina on 60€/lukukausi. Soitinlainasta tehdään sopimus Eepoksessa. Lainausaikana lainaaja vastaa soittimeen kohdistuneista huoltotoimien aiheuttamista kustannuksista ja soittimeen kohdistuneiden vaurioiden korvaamisesta.

    Lähtökohtaisesti soitin lainataan ensimmäiseksi opiskeluvuodeksi. Soittimen kunto tarkastetaan lainaushetkellä. Soittoharrastuksessa tarkoituksenmukaista on, että oppilaalla on oma soitin. Oman soittimen hankinnassa oma opettajasi auttaa ja opastaa mielellään.

    Kuulon suojaaminen

    Kuulo on muusikon ja musiikinopiskelijan tärkein työväline, siksi sen suojaaminen kovalta, jatkuvalta sekä äkkinäiseltä melulta on tärkeää. Kuulon suojaamiseen harjoittelun aikana riittää 9–15 dB vaimentavat suojaimet, kovempaan meluun löytyy korvatulppia esimerkiksi apteekista.

  • Kun aloitat opinnot musiikkiopistossa, opiskelutietosi kerätään Eepos-tietokantaan. Eepos on oppilashallinto-ohjelma, johon opettajat merkitsevät opintojasi, sanallisia arvioita etenemisestäsi sekä muita tietoja opinnoistasi.

    Saat Eepokseen oman käyttäjätunnuksen ja salasanan opintojesi alussa. Kirjautuminen Eepokseen koneella tapahtuu osoitteessa riihimaki.eepos.fi. Voit myös ladata Eepos-sovelluksen mobiililaitteeseesi alla olevista App Storen ja Google Playn linkeistä. Jos kirjautumistunnukset ja salasana Eepokseen ovat hukassa, saat uudet ottamalla yhteyttä toimistoomme musiikkiopisto@riihimaki.fi.

  • Lukukausi

    Musiikkiopiston lukuvuosi noudattaa Riihimäen koulujen lukukautta.

    • Tuntien sopiminen: viikolla 32/2023
    • Syyskauden opetus 10.8.–20.12.2023
    • Kevätkauden opetus 8.1.–24.5.2024

    Lomat lukuvuonna 2022–2023

    • Syysloma viikolla 42: ma-pe 16.–22.10.2023
    • Joululoma 22.12.2023-7.1.2024
    • Talviloma viikolla 8: ma-pe 19.–25.2.2024
    • Pääsiäisloma pe-ma 29.3.–1.4.2024
    • Vappu 1.5.2024
    • Helatorstai to 16.5.2024 ja myös helatorstain jälkeinen perjantai 17.5. on vapaapäivä.
  • Lukukausimaksut

    Lukukausimaksu sisältää henkilökohtaisen soitto- tai laulutunnin, musiikin hahmotusaineiden ryhmäopetuksen sekä yhteismusisoinnit. Lukukausimaksu ei sisällä oppimateriaalihankintoja, kuten esimerkiksi nuottikirjoja, nuottiviivastovihkoja, nuottitelineitä. Lukukausimaksuista päättää Riihimäen sivistys- ja hyvinvointilautakunta.

    Lukukausimaksut lähetetään syyspuolella lokakuussa ja kevätkaudella maaliskuussa. Voimassaolevat lukukausimaksut lisätietoineen löydät täältä. Lukukausimaksu tulee olla suoritettuna määräaikaan mennessä. Maksusuoritusten viivästyminen aiheuttaa myöhästymismaksun sekä mahdolliset muut perintäkulut. Maksujen laiminlyönti voi vaarantaa opintojen jatkumisen opistossa.

    Lukukauden alussa oppilas voi käydä kahdella soitto- tai laulutunnilla maksutta. Mikäli tällöin huomaatte, että haluatte lopettaa musiikkiharrastuksen, lukukausimaksua ei veloiteta. Kahden käyntikerran jälkeen lukukausimaksu tullaan veloittamaan täysimääräisenä. Lukukausimaksu veloitetaan täysimääräisenä myös siinä tilanteessa, että oppilas keskeyttää opintonsa kesken lukukautta.

    Vapaaoppilaspaikat

    Elo-syyskuussa on mahdollista taloudellisin perustein anoa lukuvuodeksi kerrallaan alennusta lukukausimaksuista tai vapaaoppilaspaikkaa. Anomuslomake liitteineen (viimeinen verotustodistus ja palkkatodistus tai muu selvitys tuloista sekä tulo- ja menotositteet) toimitetaan musiikkiopiston toimistoon (Valtakatu 10) syyskuun loppuun mennessä. Vapaaoppilaspaikkapäätöksestä tiedotetaan kirjallisesti. Vapaaoppilaspaikkoja ei myönnetä avoimen opetuksen oppilaille. Myöhästyneitä tai kesken lukuvuoden tulevia hakemuksia ei käsitellä. Anomuslomakkeen saatte musiikkiopiston toimistosta tai voitte tulostaa tästä.

    Sisaralennukset

    Sisaralennuksia saa pääaineen maksusta 20%/ sisarus.

  • Opetukseen tulee osallistua säännöllisesti. Mikäli oppilas on esteellinen osallistumaan opetukseen, tulee siitä ilmoittaa mahdollisimman ajoissa omalle opettajalle. Opettaja ei ole velvollinen korvaamaan oppilaan poissaolon vuoksi peruttuja oppitunteja.

    Sairaana ei tartuntariskin vuoksi saa tulla tunneille. Noudatamme musiikkiopistossa samaa sääntöä kuin kouluissa eli oppilaan tulee olla kuumeeton tai muuten oireeton vuorokauden ennen oppitunneille osallistumista. Toivomme harkintaa tunneille saapumisessa myös tilanteessa, jossa oppilaan perheessä sairastetaan jotakin helposti tarttuvaa tautia: voit aina olla yhteydessä opettajaasi ja neuvotella tunnille osallistumisesta opettajan kanssa. Kaikista poissaoloista on ilmoitettava mahdollisuuksien mukaan ajoissa etukäteen suoraan opettajalle, myös ryhmäaineiden opettajille, esimerkiksi tekstiviestillä. Lomamatkoista ja muista etukäteen suunniteltavissa olevista poissaoloista on sovittava hyvissä ajoin kaikkien omien opettajien kanssa.

    Jos opettaja joutuu siirtämään soitto- tai laulutuntia, musiikkiopisto pyrkii järjestämään opetuksen eri tavoin: korvaus voidaan toteuttaa esimerkiksi ryhmätuntina, etäopetuksena tai muulla tarkoituksenmukaisella tavalla. Yksi musiikkiopistosta johtuva opettajan poissaolokerta voi lukukaudessa jäädä korvaamatta. Opettajan pitempiaikaisessa sairaustapauksessa musiikkiopisto pyrkii löytämään tunnille sijaisopettajan. Tunnin peruuntumisesta ilmoitetaan oppilaalle/huoltajalle joko tekstiviestillä tai sähköpostitse. Mikäli solistisen aineen tunteja joudutaan opettajan poissaolon vuoksi perumaan, eikä tuntien korvausta pystytä järjestämään, musiikkiopisto palauttaa osan lukukausimaksusta.

  • Musiikkiopistossa opiskellaan opetussuunnitelman mukaisesti. Opinnot jakautuvat perusopintoihin ja syventäviin opintoihin. Perusopintojen suorittamisesta saa todistuksen ja koko laajan oppimäärän suorittamisesta (perusopinnot sekä syventävät opinnot) oppilaalle annetaan päättötodistus. Opintojen aikana on mahdollista tehdä yksilöllisiä ratkaisuja opintokokonaisuuden rakentamisessa. Opetussuunnitelmassa on kuvattu muun muassa oppilaitoksen toiminta-ajatus, arvot, opetuksen tavoitteet, opintojen rakenne sekä opetusjärjestelyt. Opetussuunnitelmaa päivitetään jatkuvasti. Opetussuunnitelman voit lukea täältä.

  • Joka kevät huhtikuussa kaikilta musiikkiopiston oppilailta pyydetään määräaikaan mennessä vahvistus opintojen jatkamisesta tai lopettamisesta. Tämä niin kutsuttu jatkokysely jätetään sähköisesti Eepoksessa. Ilmoitus tulee jättää myös siinä tapauksessa, että päättää lopettaa opinnot musiikkiopistossa. Samalla lomakkeella voi esittää toiveen sivuinstrumenttiopinnoista sekä jättää palautetta ja toivomuksia toimiston tietoon.

    Välivuosi ja opintojen keskeyttäminen

    Välivuosi voidaan myöntää force majeur-tilanteessa. Perusteltu syy välivuoteen voi olla esimerkiksi ulkomaille muutto, maanpuolustusvelvollisuuden suorittaminen, vakava sairaus (lääkärintodistuksella). Välivuoden myöntämisestä päättää musiikkiopiston apulaisrehtori.

  • Jokaisen oppilaan opinnot voidaan yksilöllistää henkilökohtaisella opetussuunnitelmalla. Opintojen edetessä vastaan saattaa tulla erilaisia kysymyksiä. Käänny rohkeasti oman opettajasi puoleen asioissasi. Yhteyttä kysymyksissäsi voit myös ottaa musiikkiopiston apulaisrehtoriin.

  • Musiikkiopistossa järjestetään vuosittain useita konsertteja. Opintojen tärkeä osa onkin konserteissa esiintyminen sekä toisten esitysten kuunteleminen. Musiikkiopiston konsertit ovat valtaosaltaan maksuttomia. Konsertti- ja tapahtumakalenterin löydät täältä. Konserteista ilmoitetaan myös musiikkiopistorakennuksen ilmoitustauluilla. Musiikkiopiston konsertteihin ovat lämpimästi tervetulleet myös musiikkiopistolaisten huoltajat ja lähipiiri.

    Hyviin konserttikäyntitapoihin kuuluu, että konserteista ei lähdetä kesken pois. Vaikka oma esiintymisesi olisi konsertin alussa, on kohteliasta kuunnella ja kannustaa myös konsertin päättäviä esiintyjiä.

    Musiikkiopistolaiset ovat kysyttyjä esiintyjiä ja heitä nähdäänkin usein myös opiston ulkopuolisissa tilaisuuksissa. Mikäli käyt esiintymässä muualla, kuten koulussasi, muistathan kertoa siitä myös soiton- ja laulunopettajallesi.

  • Huoltajien ei tarvitse olla musiikinharrastajia pystyäkseen seuraamaan lapsensa harjoittelua ja edistymistä. Opiskelu musiikkiopistossa on pitkäjänteistä ja opiskeluvuosiin mahtuu opiskelumotivaation ylä- ja alamäkiä. Opiskelijalle on eduksi, että huoltajat ovat kiinnostuneita hänen opinnoistaan, oppilas saa kannustusta, tukea sekä kuulijoita harjoittelulleen ja esityksilleen. Kun mieleesi tulee lastasi koskevia asioita, kannustamme sinua ottamaan rohkeasti asiat puheeksi lapsen opettajan kanssa. Myös apulaisrehtori vastaa mielellään teitä askarruttaviin kysymyksiin.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Päivitetty 31.7.2023.