Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Ruskohukankorento istumassa heinänkorrella.
Ruskohukankorento Kuva: Ilkka Heinonen

Perhoset ja sudenkorennot

Perhoset

Peltosaaren kosteikko tarjoaa paljon ravintokasveja perhosille.

Sitruunaperhonen

Sitruunaperhonen on yleinen maassamme Oulun korkeudelle asti. Koiras on kauniin keltainen, naaras vihertävän valkoinen. Siivet ovat teräväkärkiset. Se on pitkäikäisimpiä perhosia: kuoriutuu heinäkuun lopulla, talvehtii aikuisena ja lentää aikaisin keväällä aina kesäkuun alkupuolelle saakka.

Neitoperhonen

Neitoperhonen talvehtii aikuisena ja on herkkä pakkasille. Neitoperhonen lentää huhtikuusta kesäkuulle ja uusi sukupolvi taas heinäkuusta syyskuulle. Loppukesästä se nauttii etenkin kuvan pelto-ohdakkeiden mesitarjoilusta. Laji on Riihimäen yleisin päiväperhoslaji, seuraavina lanttu ja nokkosperhonen.

Metsänokiperhonen

Metsänokiperhonen on yleinen koko maassa ja viihtyy metsäseuduilla. Naaras on vaaleamman ruskea kuin koiras. Lentää heinäkuusta syyskuun alkuun ja talvehtii kahdesti, ensin munana ja sitten keskenkasvuisena toukkana.

Auroraperhonen

Auroraperhosen koiraan tunnistaa etusiipien oranssitäplästä.  Naaraalla ei ole oranssia, vaan naaras muistuttaa lennossa lanttuperhosta. Vasta läheltä paljastuvat siipien mustat kärjet ja alapintojen vihreänkeltaiset kuviot. Lentoajan alussa näkyy usein pelkkiä koiraita, naaraat kuoriutuvat myöhemmin. Koiraat haeskelevat naaraita kierrellen aukeiden reunoja ja niittyjen rajalinjoja. Vähän väliä perhoset poikkeavat alkukesän kukilla, etenkin keltaisten kanankaalien kukinnoissa.

Ritariperhonen

Ritariperhonen esiintyy harvalukuisena koko maassa niityillä ja puutarhoissa. Tämä suurin päiväperhoslajimme lentää kesä-heinäkuussa. Joskus Etelä-Suomessa syntyy toinenkin sukupolvi elokuussa. Perhosen kotelo talvehtii.

Sudenkorennot

Taitavat sudenkorennot sukkuloivat ilmassa aurinkoisina päivinä. Sudenkorentoja on Suomessa 52 lajia.
Aitosudenkorennot pyydystävät saaliinsa ilmassa. Ne saalistavat muita hyönteisiä, kuten kärpäsiä, ampiaisia, päivänkorentoja ja perhosia. Hentosudenkorennot ovat heikompia lentäjiä. Ne syövät etenkin kirvoja, sääskiä, päivänkorentoja ja vesiperhosia.