Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Kuva oksakasasta kurkistavasta lumikosta
Lumikko. Kuva: Petri Hirva

Kosteikon hyönteisiä ja eläimiä

Hyönteiset

Piirroskuva vesihyönteisistä.
1. Tytönkorento, 2. Vesimittari, 3. Hopeaseppä, 4. Isomalluainen, 5. Sukeltaja, 6. Hevosjuotikas, 7. Sudenkorennon toukka ja 8. Sukeltajan toukka.

Lammikoissa on runsaasti erilaisia hyönteisiä. Veden kalvoa pitkin liukumassa voi nähdä vesimittareita. Niiden jalat eivät uppoa vaan tekevät vain pienen painauman veden kalvoon.

Vesimalluaiset uivat selällään käyttäen airoina pitkiä takajalkojaan. Ne hengittävät ilmaa ja nousevat tämän takia usein pinnalle. 

Veden pinnalla voi nähdä nopeasti kierrellen ja kaarrellen kiitäviä hopeaseppiä. Ne ovat seitsemän millimetrin mittaisia kiiltävän mustia kovakuoriaisia. Kaksiosaisilla silmillään ne voivat yhtä aikaa katsella sekä veden alle että päälle. 

Sukeltajat ovat litteitä, virtaviivaisia kovakuoriaisia, joiden takajalat ovat airomaisia. Ne voivat varastoida hengitysilmaa peitinsiipiensä alle. Toukat ovat vesipetoja, jotka imevät saaliinsa tyhjäksi ontoilla, pihtimäisillä leuoilla. 

Hyttysen toukat elävät vedessä, riippuen hengitysputkillaan veden pintakalvosta. 

Sudenkorentojen toukat elävät vedessä petoina ja siten myös aikuisia sudenkorentoja lentelee kosteikossa. Myös ne ovat petoja ja niillä on hyvä näkö- ja lentokyky. 

Muita kosteikkoon kuuluvia eläimiä

Kosteikon eläimistöön kuuluu sammakkoeläinten lisäksi vesimyyrä, lumikko ja aiemmin piisamit. Oravat ja rusakot löytävät myös suojaa ja ravintoa kosteikkopuistosta.

Vesimyyrä

Vesimyyrä on suurin myyrämme. Se on taitava uimari ja sukeltaja. Vesimyyrän sotkee helposti rottaan, mutta se on tummempi, pienempi ja sillä on lyhyempi häntä. Se on 11-20 cm pitkä ja hännän pituus on 5-12 cm. Vesimyyrä elää kesäisin yleensä rannoilla, mutta siirtyy talveksi kuiville paikoille, kuten pelloille ja puutarhoihin.

Vesimyyrä syö kesällä vesikasveja. Talveksi se kerää käytäväverkostoihin kasvien juuria, perunoita ja porkkanoita. Varastojen loppuessa se voi syödä puiden juuria. Sen kesäiset käytävät ovat myös rantatörmissä. Se voi myös rakentaa kekomaisen heinäpesän.

Lumikko

Lumikko on puolestaan pienin näätäeläin. Pienuus mahdollistaa saalistamisen myyrien lumeen kaivamissa koloissa. Lumikko on vikkelä, joten sitä pääsee harvoin näkemään. Lumikolla on pitkä ohut ruumis ja lyhyet jalat. Kesäasussa sen pää ja selkäpuoli ovat pähkinänruskeat, vatsa valkea. Talviturkki on valkoinen.

Lumikko on erikoistunut jyrsijöihin, pieniin lintuihin sekä linnunmuniin. Se syö myös selkärangattomia. Lumikot eivät nuku talviunta, mutta voivat viettää suuren osan talvea lumen alla. Lumikko on rauhoitettu.

Tämän sivun pääkuvassa on oletettavasti lumikko. Lumikon lähisukulaisen karpän hännän kärkiosa on kesät talvet musta, lumikolla samanvärinen kuin muukin ruumis eli talvella valkoinen, kesällä ruskea.