Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Eksynyt-patsas pipo päässä ja kasvomaski kasvoilla
Kuva: Jenniina Nummela

Julkinen taide

Julkisen taiteen organisointi, hallinnointi ja hankinta toteutuu noudattamalla Riihimäen kaupungin julkisen taiteen periaatteita (Kaupunginhallitus hyväksynyt 16.3.2020, päivitetty 6.9.2021). Julkisen taiteen hankinnasta vastaa moniammatillinen taidetyöryhmä, jonka työtä avustaa julkisen taiteen asiantuntija. Kaupunki voi tarjota julkisen taiteen asiantuntijapalvelua myös muille kunnille osana Yhteiskuntataiteilijatoimintaa.

Julkisia taideteoksia Riihimäellä

  • Oravankadun kiertoliittymän taideteoksen toteuttajaksi valittiin Jussi Goman. Kiertoliittymään etsittiin kuvataiteilijaa toteuttamaan taideteosta tai teoskokonaisuutta. Avoimeen taiteilijahakuun saatiin hakemuksia yhteensä 78 taiteilijalta. Korkeatasoisten hakemusten joukosta tekijäksi valittiin kuvataiteilija Jussi Goman. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta taiteen maisteriksi vuonna 2008 ja pitänyt yksityis-, yhteis- ja ryhmänäyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla. Teos julkaistiin Riihimäki-päivänä 11.9.2021.

  • Kuvataiteilija Antti Tenetzin Kuppikivi-mediataideteos on laajennettu muotokuva ja maisema Riihimäestä. Aikanaan kuppikivet yhdistivät ympäröivän luonnon ja ihmisen yhteen paikkaan, niistä väitetään löytyvän taivaankappaleiden tai maastonkohtien sijainteja ja karttoja. Ne olivat paikkoja, joihin tuotiin ruokaa ja joissa kohdattiin.

    Teoksen idea nouseekin aseman lähellä Szolnokinpuistossa sijaitsevasta uhri- eli kuppikivestä. Teos inspiroituu ympäristöstä ja yhdistää rautatieaseman alikulkutunneliin eri aikausia ja paikkoja. Mediataideteos muuttuu vuodenaikojen mukaan, jokaiselle vuodenajalle on oma videoteoksensa. Teosta on tehty koneoppivien kilpailevien keinoälymallien avulla, jotka oppivat tuottamaan kuvaa niille syötetystä materiaalista ja aineistoista. Mallit ovat kehittyviä ja evolutiiviisia. Kuvamateriaali toistetaan LED-näytöillä, mobiililaitteissa ja verkkosivustolla.

    Teos jakautuu kahteen vuodenaikojen mukaan vaihtuvaan osaan, jotka näkyvät asematunnelissa pitkinä videoprojisointeina ympäri vuoden. Ensimmäinen osio sisältää talven ja kevään kuvastoa ja toinen osa kesän ja syksyn kuvia. Projisoinnit ovat tekoälyn muuntamia videoita, jotka perustuvat Riihimäellä ja museoissa kuvattuihin materiaaleihin. Kuvissa on maisemia esimerkiksi Hatlamminsuolta, ihmisiä Riihimäeltä, graffiteja, peuroja ja lintuja. Myös teoksen äänimaisema rakentuu riihimäkeläisen äänimateriaalin ympärille.

    Teosta varten on tehty laserkeilauksen ja photogrammetrian avulla 3D-mallit kuppikivestä, kivikautisesta kirveestä ja soilta löytyneistä suksista. Kaikki nämä kuvasarjat toimivat koneoppimisen ja neuroverkkojen materiaalina, joiden mukaan lopullinen teos on koostettu. Teosta on tehty kilpailevien keinoälymallien avulla, jotka oppivat tuottamaan kuvaa ohjatusti näistä niille syötetystä materiaalista ja aineistoista.

    Ase­ma­tun­ne­lin tai­de­kil­pai­lu

    Riihimäen rautatieaseman alikulun peruskorjauksen osana tilaan hankittiin julkista taidetta. Taideteoksen toteuttamiseksi kaupunki avasi heinäkuussa mediataiteen kutsukilpailun. Kilpailuehdotuksia saapui määräaikaan 16.11.2020 mennessä viisi kappaletta: Kuppikivi, Travelogue, Pieni suuri matka, Uusi normaali ja Puukansan tarina.

    Palkintolautakunta valitsi kilpailun voittajaksi ehdotuksen Kuppikivi, jonka on laatinut kuvataiteilija Antti Tenetz. Voittajaehdotus sopi palkintolautakunnan mielestä parhaiten kilpailuohjelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Teos on aiheeltaan ajankohtainen, mutta samalla paikallishistoriaan nojaava ja toimii kaupunkilaisia sekä kaupunginosia yhdistävänä elementtinä.

    Antti Tenetz (s.1975) on kuvataiteilija, joka työskentelee mediataiteen, biologisen taiteen ja kaupunkitaiteen rajapinnassa. Hän käyttää teoksissaan usein erilaisia teknologioita, kuten droneja, satelliittiseurantaa, pelimoottoreita ja koneoppimista.

    Kuppikivi_Kulkija teos.

  • Over hill, over dale, Thorough bush, thorough brier – julkisen taiteen teos sijaitsee Riihimäen kesäteatterissa Penttilänkadun lähellä olevan rakennuksen ulkoseinässä. Taideteoksen on valmistanut kuvataiteilija Viljami Heinonen (s. 1986). Heinonen asuu ja työskentelee Vesilahdella. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja hänen taideteoksiaan on mm. Tampereen kaupungin, Helsingin taidemuseon (HAM) sekä Wihurin ja Saastamoisen säätiöiden kokoelmissa.

    Viljami Heinosen viimeaikaiset teokset ovat eräänlaisia maalattuja kollaaseja, jotka kuvaavat trooppisia metsiä ja näiden vihreiden ja rehevien ympäristöjen eläimiä. Maalaukset liikkuvat abstraktin ja figuratiivisen ilmaisun välillä. Taiteilijan teoksissa on ekspressiivinen ja rehevä värimaailma. Hänen teostensa visuaalisella kielellä ja aiheen käsittelyllä on yhteyksiä punk-estetiikkaan sekä sodanjälkeisen informalismin ja uusrealismin perinteeseen.

    Taiteilijavalinnasta vastasi Riihimäen moniammatillinen taidetyöryhmä Rita. Valintaprosessiin osallistuivat Riihimäen Teatterin ja Riihimäen Nuorisoteatterin edustajat. Teos toteutettiin kesäteatterin rakentamisen yhteydessä prosenttiperiaatteella kaupunginhallituksen vuonna 2021 hyväksymien julkisen taiteen periaatteiden mukaisesti. Taideteos paljastettiin 6.6.2023.

    Värikäs teos, jossa etualalla vihreää luontoa sekä tiikeri. Takana rakennuksia, joissa graffitteja.

  • Kuvanveistäjä Tommi Toijan pronssinen Eksynyt-veistos paljastettiin Keskuspuiston kiertoliittymässä lokakuussa 2018. Veistos on valettu pronssiin Säkylässä Taidevalimo Sinisalolla. Tämän jälkeen valmis pronssiveistos on patinoitu ja maalattu. Toijan veistoksissa pienet, ilmeikkäät hahmot ovat toistuva teema. Toijan mukaan ”ukkeleissa” on oleellista tunnetila, joka välittyy hahmojen kasvoilta. Tutut ihmisenä olemisen kysymykset saavat Toijan moniulotteisissa teoksissa paljastavan muodon. Ensimmäisen ukkeli -veistoksensa Toija teki vuonna 2003 ja tämän jälkeen hahmoja on syntynyt jo yli 150.

    Eksynyt-patsas kuvattuna keväällä. Ympärillä vihreitä matalia pensaita ja kukkia. Aurinko paistaa.
    Kuva: Teemu Virtanen
  • Kuvanveistäjä Jaakko Pernun Crossroads-teos paljastettiin Kulmalan puistokadun ja Etelän Viertotien kiertoliittymässä marraskuussa 2019. Yhdeksän metriä korkean teoksen materiaalina on käytetty noin 500 kappaletta vanhojen kuusten oksia, joita on työstetty kuorimalla, kuivaamalla, vannesahalla kanttaamalla ja maalaamalla. Teoksen ajatuksellinen lähtökohta peilaa ihmisen ja luonnon välisen vuorovaikutuksen merkistöjä niin luonnontilaisen kuin rakennetunkin maiseman kannalta. Ulkoinen muoto viittaa nimensä mukaan myös liikenteen jakajaan liikkumisen solmukohtana, viitaten solmumaisella muodollaan myös DNA-molekyylin kierteiseen rakenteeseen. Pernu on työstänyt enemmän tai vähemmän materiaaliltaan katoavia ulkoprojekteja vuodesta 1988 lähtien.

Yhteystiedot