Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Raidallinen kissa.
Kuva: Pixabay

Eläinsuojelu, eläintaudit ja löytöeläimet

Eläinsuojelulain tarkoitus on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lain avulla pyritään myös edistämään eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua.

Eläinsuojelutarkastuksia tehdään, kun epäillään eläinsuojelulainsäädännön vastaista toimintaa. Eläinsuojeluilmoituksen voi tehdä kuka vain, jos epäilee eläinten huonoa kohtelua. Selvitä etukäteen eläinten pitopaikan tarkka osoite ja eläinten omistajan nimi tehdessäsi eläinsuojeluilmoitusta.

Ilmoituksen voi tehdä valvontaeläinlääkärille puhelimitse tai sähköpostitse. Virka-ajan ulkopuolella kiireelliset eläinsuojeluasiat hoitaa poliisi (112) tai päivystävä kunnaneläinlääkäri. Tarvittaessa eläinsuojelu- ja eläintautivalvontatehtäviä tekevät myös kunnan praktikkoeläinlääkärit.

Eläintaudit

Etelä-Hämeen ympäristöterveydellä on erikseen nimetty kolme valmiuseläinlääkäriä, jotka vastaavat eläintautien torjunnasta paikallistasolla.

Löytöeläimet

Toiminta alueen kunnat vastaavat itse löytöeläinten tilapäisen hoidon järjestelyistä. Tässä tarkoituksessa kukin kunta on tehnyt sopimuksen jonkin eläinhoitolan tai vastaavan kanssa. Ennen löytöeläinten hoitoon toimittamista tulee olla yhteydessä hoidon järjestäjään, tarkistathan puhelinnumeron ja puhelinajan hoitolan omilta sivuilta.

Talteen otetut löytöeläimet

Laki eläinten hyvinvoinnista määrää, että kunnan on vuodesta 2024 alkaen laadittava ja julkaistava tilasto talteen otetuista löytöeläimistä vuosittain. Tietoja pidetään verkkosivuilla esillä kolmen vuoden ajan. Tilastotietojen avulla seurataan löytöeläinten määrän kehitystä alueellisesti ja valtakunnallisesti. Tietoja käytetään hyödyksi vastuullisen eläintenpidon edistämiseksi ja löytöeläinten määrien vähentämiseksi.

Riihimäellä otettiin vuonna 2024 talteen kuusi (6) kissaa.

Yhteystiedot

Pääsääntoinen toiminta-alue: Hausjärvi, Janakkala, Loppi ja Riihimäki. Virka-ajan ulkopuolella kiireelliset eläinsuojeluasiat hoitaa poliisi (112) tai päivystävä kunnaneläinlääkäri.
Pääsääntoinen toiminta-alue: Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela ja Ypäjä. Virka-ajan ulkopuolella kiireelliset  eläinsuojeluasiat hoitaa poliisi (p. 112) tai päivystävä kunnaneläinlääkäri.

Kiireelliset eläinsuojeluasiat virka-ajan ulkopuolella

Eläinlääkäripäivystys on tarkoitettu kiireellisiä hätätapauksia varten. Päivystys hoidetaan alueellisesti. Alueella päivystää vuorollaan yksi eläinlääkäri. Päivystyspaikan sijainti vaihtelee sen mukaan, kuka eläinlääkäreistä on päivystysvuorossa. Huom! Numero on maksullinen: arkisin klo 16–22 sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä klo 8–22 puhelun hinta on 1,98 €/min + pvm/mpm ja klo 22–8 4,01 €/min + pvm/mpm.