Arkisto – nuortenkirjat
Tältä sivulta löydät arkistoituja vanhempia kirjavinkkejä nuorille.
HUOM! Nämä sivut päivittyvät jatkuvasti.
-
2021
Eva Frantz: Yön kuningatar, 2021 – myös e-kirjana
Kirja alkaa prologilla, jossa eletään vuotta 1786. Harmaana, hiljaisena aamuna kärryt kulkevat kohti kukkulaa. Saattueessa ei ole montaa ihmistä, kahdeksan sotilaiden, papin ja kirjurin lisäksi. Näin laskee Christine, nuori nainen, jota ollaan viemässä kärryillä teloitettavaksi. Christine on väsynyt, hän ei jaksa vastustella, kun hänet työnnetään alas kärryiltä ja viedään mestauspaikalle. Christinea syytetään lapsensurmasta. Hän ei ole sitä tehnyt, mutta kuka häntä uskoo, ei kukaan. Cristinella on vielä oikeus ennen kuolemaansa puhua, ja hän puhuu, kiroaa paikan. ”Olkoon paikka kirottu siihen asti, kunnes oikeus voittaa.” Tämän jälkeen Christine lankeaa polvilleen ja pyöveli kohottaa miekkansa.
Helsinki 1915. Kaksitoistavuotias Viktor on muuttanut äitinsä ja isoäitinsä kanssa Helsinkiin, Bulevardille, Pariisista. Siellä elämä oli ollut auvoista; äiti oli oopperalaulajana Pariisin oopperassa. Koti oli aina täynnä kukkia, äiti oli onnellinen ja siten myös Viktor. Helsingissä kaikki kuitenkin muttuu. Äidillä ei ole töitä ja hän vaikuttaa masentuneelta. Isoäiti, joka on muuttanut mukana, on tyly. Viktoria kiusataan koulussa, kaikkein pahin kiusaaja on talonmiehen poika Algot. Kiusaaminen ei ole pelkkää ilkeilyä, vaan Viktor pahoinpidellään tämän tästä.
Mutta hyvääkin tapahtuu, Venäläisen teatterin johtaja pyytää äitiä oopperan päärooliin, Yön kuningattareksi. On tapahtunut onnettomuus, roolin laulaja on loukkaantunut harjoituksissa tapahtuneessa onnettomuudessa ja rooliin tarvitaan paikkaaja. Äiti suostuu ja Viktorkin saa muutaman roolin esityksessä.
Kaikki näyttää mainiolta, mutta Viktor saa selville, että oopperassa kummittelee. Joku haluaa pahaa, äiti on hengenvaarassa. Viktor on peloissaan, mutta onneksi hän saa apua Agnesilta, näyttämömestari Anderssonin tyttäreltä. Apu on tarpeen, sillä laulava aave ei ole vielä pahimmasta päästä. Oopperan kellarissa asuu todellinen pahuus.
Suomenruotsalainen Eva Frantz on jälleen kirjoittanut äärimmäisen jännittävän nuortenkirjan.
Åsa Larsson & Ingela Korsell (kirjoittajat), Henrik Jonsson (kuvittaja): Loitsusauva (Pax : 1), 2021 – myös e-kirjana
Kauhufantasiasarjan aloittava Loitsusauva sijoittuu pieneen, ruotsalaiseen Mariefredin kaupunkiin. Kaupunki on ollut olemassa jo keskiajalla ja siellä on sijainnut luostari. Siitä on jäljellä enää kellari ja siellä maaginen kirjasto. Kirjastosta tietää vain muutama. Sen kirjoissa majailevat pahuuden voimat, jotka eivät saa päästä valloilleen. Kirjastoa vartioivat iäkkäät sisarukset, joita luullaan vain linnan puiston puutarhureiksi. Pahuus on pysynyt vuosisatoja kirjojen kansien sisällä, mutta nyt ennustukset ovat synkät: ”paha saapuu yllemme ja viattomia kuolee”
Samaan aikaan paikkakunnalle muuttavat tukholmalaisveljekset Alrik ja Viggo. He tulevat sijaiskotiin asumaan ja menevät taas kerran uuteen kouluun, Alrik kuudennelle ja Viggo neljännelle luokalle. Pojat ovat tottuneet epäoikeudenmukaiseen kohteluun ja jälleen kerran he joutuvat välitunnilla myös heti tappeluun ja saavat syyt niskoilleen. Mutta kun pahat henget pääsevät valloilleen, Alrik ja Viggo joutuvat kuin vahingossa mukaan tapahtumiin. Veljesten rohkeutta ja älykkyyttä tarvitaan ja he kasvavat kirjan sankareiksi.
Ensimmäinen osa loppuu jännittävästi jo seuraavan kirjan alkutapahtumiin. Kyseessä on sarjakuvamaisesti kuvitettu, jännittävä ja lyhyt nuortenkirja. Tällaista on kaivattu! Ei sovi ihan pienille, koska esimerkiksi heti alkusivuilla lapsia syövältä pikkupirulta väännetään niskat nurin.
-
Elizabeth Acevedo: Kaikilla mausteilla, 2020 – myös e-kirjana.
17-vuotias Emoni Santiago on high school –opiskelija, pikaruokalan työntekijä ja yksinhuoltajaäiti taaperoikäiselle pikkutytölleen Emmalle (“Babygirl”). Tämän lisäksi hän pitää huolta ikääntyvästä isoäidistään, hoitaa kotityöt ja yrittää pitää välit kunnossa lapsensa isän perheeseen.
On siis sanomattakin selvää, että Emonin elämä on melko täysi – se pyörii arjen ja velvollisuuksien ympärillä. Emoni on lähes vakuuttunut oman nuoruutensa olevan ohi. Ruoanlaitto on ainoa asia, joka irrottaa hänet arkihuolista ja Emonilla onkin synnynnäinen lahjakkuus ruoanlaittoon. Ruoillaan Emoni saa ihmiset tuntemaan asioita; ruoka on kuin taikaa.
Kun Emonin koulussa alkaa uusi valinnainen, ruoanlaittoon liittyen, Emonin on päästävä osallistumaan arjen kiireistä huolimatta. Kurssilla ei ole kuitenkaan niin helppoa kuin Emoni kuvitteli, opettaja Chef Ayden haluaa koetella itsevarmaa kokkia ja haastaa häntä mukavuusalueensa ulkopuolelle. Emoni ei luovuta vaan luovii tiensä kurssin parhaimmistoon. Haasteet eivät kuitenkaan tähän lopu: kurssiin sisältyy opintomatka Espanjaan. Emonilla ei ole kuitenkaan yhtään ylimääräistä rahaa tuhlattavana ja vaikka olisikin, ne menisivät Babygirlin uusiin talvikenkiin. Joutuuko Emoni luopumaan unelmastaan perheensä tähden?
Emoni tutustuu myös kouluunsa tulleen uuteen poikaan ja yrittää oppia luottamaan uudestaan sekä itseensä että muihin edellisen huonon suhteen jälkeen. Kirja on täynnä kiinnostavia henkilöhahmoja, niin Emonin suvussa kuin ystäväpiirissä. Kirja käsittelee myös tärkeitä asioita kuten vähemmistöjen oikeuksia (tummaihoisten ja muiden etnisten vähemmistöjen asemaa ja elämää yhteiskunnassa), nuorta vanhemmuutta, omien asioiden järjestelyä, vastuun kantamista, vaikeita ihmissuhteita sekä unelmia, jotka vaikuttavat lähes saavuttamattomilta.
Sarah Crossan: Kuunnousu, 2020 – myös e-kirjana
Newyorkilainen Joe oli seitsemänvuotias, kun hän viimeksi näki isoveljensä Edin. Lapsuudessa Ed oli Joelle kaikki kaikessa; ainut ihminen maailmassa, johon hän saattoi turvata ja luottaa. Veljen lähtö oli rankka kokemus pienelle pojalle. Joe kasvoi isosiskonsa ja tätinsä kanssa.
On kulunut kymmenen vuotta. Seitsemäntoistavuotias Joe lähtee tapaamaan veljeään kauas Texasiin. Ed on viettänyt koko tuon ajan ‘farmilla’ eli pahamaineisessa vankilassa. Hänet pidätettiin aikoinaan poliisin ampumisesta ja hän sai siitä kuolemantuomion. Kymmenen vuotta hän on odottanut tuomionsa täytäntöönpanoa ja käynyt läpi lähes kaikki valitusmahdollisuudet. Mikään niistä ei ole mennyt läpi. Teloituspäivämäärä on päätetty ja Joe haluaa viettää viimeiset viikot veljensä kanssa. Vielä on myös toivoa syytteen kumoamisesta.
Joe matkaa Teksasiin, hankkii rähjäisen majapaikan ja saa osapäiväisen työnkin. Iltapäivät hän viettää vankilassa veljensä kanssa. Tutustuu veljeensä uudelleen ja saa kuulla Edin kertomuksen tapahtumien kulusta. Tämä lyhytlauseinen säeromaani, imee tiiviisti mukaansa. Lukija uppoaa Joen maailmaan; kärsii kuumassa Texasin helteessä ja käy läpi veljesten lapsuutta ja keskinäistä suhdetta. Valoa ja hyvyyttä kirjaan tuo tyttö, Nell, johon Joe Texasissa tutustuu.
Kirja on vaikuttava lukukokemus ja se perustuu tositapahtumiin. Viisitoistavuotiaana kirjailija näki BBC:n dokumentin nuoresta miehestä, jonka arvokkuus kuolemansellissä teki häneen syvän vaikutuksen. Kirja saa pohtimaan rikosta ja rangaistusta, syyllisyyttä ja syyttömyyttä; oikeutta ja epäoikeudenmukaisuutta ja se jättää lukijaansa vahvan jäljen.
Siiri Enoranta: Kesämyrsky, 2020
Kolmetoistavuotias Andrew kiinnitti huomiota Joshiin melkein heti, kun hänen perheensä oli muuttanut Queensbridgen kaupunkiin. Kaupungissa olisi ollut muutakin ihmeteltävää: suuri osa liikenteestä hoidettiin pienlentokoneilla, lentureilla, jotka käyttivät polttoaineenaan indigoa, tuota ihmeellistä, lähes maagista ainetta.
Josh on rikkaan perheen snobistinen poika, joka johtaa koulussa Nokisiipien porukkaa. Hänen ympärillään pyörii ilkeiden hännystelijäiden joukko; se on aina valmiita härnäämään kaikkia ulkopuolisia. Siitä huolimatta Andrew haluaa kiihkeästi liittyä Nokisiipiin. Sitä varten hänen on suoritettava tehtävä ja läpäistävä testit.
Andrewille tarjoutuu mainio tilaisuus päästä lähelle ihastustaan ja suorittaa testit loppuun, kun Joshin perhe tarjoaa töitä hänen isälleen ja Andrew pääsee mukaan. Isä on kuuluisa lastenpsykiatri ja hänet palkataan hoitamaan Joshin pikkusiskoa, Penelopea. Andrew ja isänsä muuttavat Joshin perheen mahtipontiselle huvilalle kesän ajaksi. Penelope on ‘tullut hulluksi’ jouduttuaan todistamaan pikkukaupunkia suuresti järkyttynyttä murhaa. Penelope on muutenkin sangen originelli tyttö, ylimielinen, raivokas ja ristiriitainen. Andrewin lapsuuden viimeisen kesän tunnelma on yhtä aikaa tiivis, uhkaava, salaperäinen ja kiihkeä.
Tiheätunnelmainen teksti imaisee lukijansa vahvasti maailmaansa. Kirja on maailmankirjallisuuden luokkaa eikä Siiri Enorantaa ole syyttä palkittu jo useasti.
Jenni Hendriks ja Ted Caplan: Tosi raskas reissu, 2020
Hysteerisen hauska kirja rankasta aiheesta. Veronica on seitsemäntoistavuotias amerikkalaistyttö, jonka elämä on täydellistä. Hän menestyy koulussa, hänellä on hyvä koti, kaikkien ihailema poikaystävä ja monta hyvää ystävää. Lukion jälkeen Veronica on menossa huippuyliopistoon. Eräänä päivänä hänen maailmansa romahtaa täysin.
Kauhukseen Veronica huomaa olevansa raskaana. Hän tekee testin koulun vessassa ja siellä raskaudesta saa vahingossa tietää myös hänen lapsuusaikainen, mutta sittemmin hylkäämänsä, bestiksensä Bailey. Tytöt eivät ole puhuneet keskenään neljään vuoteen ja Bailey on ollut koulussa yksinäinen susi maihinnousukenkineen ja turkooseine hiuksineen. Nyt Baileyllä on syytä vahingoniloon.
Veronica haluaa abortin, mutta hänen kotiosavaltiossaan ei alaikäinen saa keskeyttää raskauttaan ilman huoltajien lupaa. Ja missään nimessä hän ei halua paljastaa raskauttaan vanhemmille, jotka ovat aina olleet ylpeitä täydellisestä tyttärestään. Myös parhailta ystäviltään hän salaa sen. Poikaystävälleen Kevinille Veronica kuitenkin kertoo ja on tyrmistynyt, kun Kevin iloitsee tulevasta vauvasta ja kosii tyttöä oitis.
Niinpä Veronicalla ei ole ketään muuta kehen turvautua kuin Bailey. Hän kiristää tämän auttamaan itseään. Tytöt myyvät Veronican tuoreen kihlasormuksen, saavat ison tukun rahaa ja lähtevät ajamaan liki tuhannen mailin päähän New Meksikoon kohti klinikkaa, jossa abortti onnistuu. Matka ei suju ollenkaan suunnitelmien mukaan. Yhteen viikonloppuun mahtuu suoranainen tapahtumavyöry: paitsi autovarkauksia ja pakomatkoja, myös strippibaari, stalkkaava poikaystävä, etälamautin, lehmälauma ja limusiini. Sen lisäksi myös naurua, riitoja, kommelluksia, kauhua, tuskaa ja ystävyyttä.
Toinen kirjoittajista työskentelee elokuva-alalla ja sen huomaa. Kirjaa lukee kuin leffaa katsoisi. Epäilemättä tämä johngreenmäinen roadtrip ilmestyy myös valkokankaalle. Kirja on paikka paikoin melkoisen ronskia kieltä, mutta se ei ole olennaista. Lopussa selviää, mikä on.
Kim Liggett: Armonvuosi, 2020 – myös e-kirjana
Tyttöjen lähestyessä 16-vuoden ikää, heidät karkotetaan vuodeksi erämaahan omasta kotikylästään. Näin on tapahtunut jo vuosien ajan. Vuosi on armonvuosi ja siitä ei puhuta, toki siitä kuiskaillaan salaa. Armonvuotena tyttöjen täytyy kohdata maagisuutensa ja voimansa, jolla he voivat tehdä nuorukaiset ja miehet hulluiksi ja saada muut naiset mustasukkaisuuden valtaan. Tytöt kohtaavat maagisuutensa ja menettävät sen armonvuonna, sen jälkeen he ovat valmiit ottamanaan paikkansa yhteisössä, sävyisinä ja avuliaina vaimoina, miehensä alaisuudessa, poikalapsia synnyttäen. Armonvuosi on vaikea vuosi, kaikki eivät palaa ja ne, jotka palaavat, ovat täysin muuttuneita, joko fyysisesti tai henkisesti tai molempina.
Tierney on aina ollut kapinallinen ja hän on saanut salaisesti oikeuksia elää vapaammin kuin muut yhteisön tytöt. Ennen armonvuotta tietyt, valitut tytöt saavat hunnun, yhteisön poika on valinnut tytön ja antaa hunnun merkiksi, että hän odottaa tulevaa vaimoaan armonvuoden jälkeen. Kaikki eivät saa huntua ja Tierney on varma, ettei saa huntua eikä hän sitä edes halua. Kaikki muut tytöt haluavat hunnun, koska vaihtoehtona on elämä peltotyöläisenä tai vastaavana.
Huntuseremonian jälkeen tytöt lähtevät kohti päämäärää, kohti armonvuotta. Jo matka sinne on täynnä vaaroja, saalistajat vaanivat siepatakseen tytön, nylkeäkseen hänet. Kaikki eivät pääse edes perille.
Perille päästyään outo voima valtaa tytöt, kukaan ei ole entisellään ja jokainen on vaarassa. Tierney tietää, että kaikkien pitää yhdistää voimansa selvitäkseen vuodesta. Siitä ei tule mitään. Lisäksi Tierneyn unissa näkemä tyttö ohjaa häntä, mutta minne?
Vaikuttava kirja, eletään jossain ajassa, tulevassa tai menneessä. Miehillä on kaikki valta, hetkessä voi vaimo joutua hirttolavalle, siihen ei tarvita kuin yksi väärä lause, unessa sanottu sana tai miehen kyllästyminen. Kaikki joutuvat katselemaan näitä hirttäjäisiä, lapsetkin. Kirjassa tulee kuitenkin esiin toivo, muutos on mahdollinen, ehkä.
Katharine McGee: Amerikan kuninkaalliset, 2020 – myös e-kirjana
Amerikka on monarkia, George Washingtonista tuli Amerikan ensimmäinen kuningas. Tämä kirja kertoo siitä, miltä Amerikka näyttää kaksisataaviisikymmentä vuotta myöhemmin, kun vallassa ovat kuningas Georgen jälkeläiset.
Prinsessa Beatrice on kruununprinsessa, hänet on kasvatettu tulevaan asemaansa kuningattareksi pienestä pitäen ja hän on omaksunut roolinsa täydellisesti. Silti hän yllättyy, kun vanhemmat, Kuningas George IV ja kuningatar Adelaide, pyytävät häntä alkamaan etsiä kumppania, tulevaa hallitsijan puolisoa ja tietenkin vain kuninkaalliset puolisot ovat hyväksyttyjä. Beatricella ei ole minkäänlaisia romanttisia kokemuksia ja ajatus kauhistuttaa häntä.
Samaan aikaan Beatricen nuoremmat sisarukset, kaksoset Samantha ja Jefferson, viettävät railakasta elämää ilman huolia. Samantha tuntee alemmuutta, koska hän kokee, että Beatrice on niin ylivoimainen kaikessa: kauneudessa, älykkyydessä ja omaa myös erinomaiset käytöstavat. Tämä saa Samin käyttäytymään entistä villimmin. Jefferson on puolestaan jokaisen amerikkalaisen tytön unelma. Hän on seurustellut kolme vuotta Daphnen kansaa. Daphne on juuri sellainen tyttö, joka sopii prinssin puolisoksi ja Amerikka rakastaakin häntä. Tosin amerikkalaiset eivät tiedä Daphnen todellisesti luonteesta mitään, he näkevät vain kauniin ulkokuoren. Jeff ja Daphne ovatkin eronneet ja Jeff on iskenyt silmänsä siskonsa Samin parhaaseen ystävään Ninaan. Nina on opiskelija ja ”rahvasta”. He pitävät suhteen salassa, mutta Daphne saa siitä tiedon ja likainen peli alkaa.
Beatricella ja Samilla on myös rakkaushuolia, kumpikin on rakastunut. Mutta rakkauden kohteet ovat mahdottomia, vaikkakin molemmat prinsessat saavat vastarakkautta. Kuninkaallisten elämässä tulee kuitenkin ensin kruunu ja vasta sitten rakkaus.
Kirja on viihdyttävä ja jännittävä. Lopussa tapahtuu täysin odottamattomia asioita ja kirjaan täytyy tulla jatkoa, kuninkaallisten nuorten elämä jää kesken, saavatko prinsessat rakkautensa ja entä Jeff, onnistuuko Daphne kieroilemaan itselleen prinssipuolison…
Katharine McGee: Amerikan kuninkaalliset: majesteetti, 2020 – myös e-kirjana
21-vuotias Beatrice on juuri kruunattu Amerikan kuningattareksi. Häntä ja koko kuninkaallista perhettä varjostaa kuitenkin yhä suru Beatricen isän eli kuninkaan äkillisestä kuolemasta. Amerikan kuninkaalliset: majesteetti, on mukaansatempaava jatko-osa sarjan aloittaneelle Amerikan kuninkaalliset -kirjalle.
Valtavan vastuun saanut Beatrice tekee raastavia päätöksiä ihmissuhteissaan. Tuleeko hänen mennä naimisiin vain esimerkiksi ja iloksi Amerikan kansalle vai onko omien tunteiden kuuntelu tärkeämpää ja loppujen lopuksi parempi päätös myös kansalle? Tietääkö Beatrice itsekään kenelle hänen sydämensä sykkii? Beatrice on Amerikan ensimmäinen kuningatar. Hänen ympärillään on tuhansittain ihmisiä, joiden mielestä nainen ei voi toimia uskottavana hallitsijana.
Vaikka Beatrice tuntee välillä olonsa raastavan yksinäiseksi, hänen ympärillään on kuitenkin muutamia tosiystäviä, jotka uskovat häneen omana itsenään. Kirjan edetessä Beatricen itsetunto kasvaa kohisten ja hän alkaa itsekin miettiä, tarvitseeko hän tosiaan prinssipuolison toimiakseen johtajana. Miten käy siis vuosikymmenien odotetuimman tapahtuman: kuninkaallisten häiden?
Samantha, Beatricen nuorempi sisko, on aina tuntenut elävänsä siskonsa varjossa. Hän on kohuttu bileprinsessa, jonka elämän tarkoitus on aina tuntunut olevan seikkailla skandaaleista kertovissa lööpeissä. Kirjan edetessä Samantha tekee tutkimusmatkaa itseensä. Kuka hän oikeastaan on ja mikä on hänen paikkansa maailmassa? Säilyvätkö hänen tunteensa Teddyä, Beatricen sulhasta, kohtaan vai astuuko kuvioihin joku aivan muu, joka tuo esiin uusia puolia Samanthasta?
Tässäkin kirjasarjan osassa jatkuvat jo ensimmäisessä osassa esitellyn Daphnen juonittelut. Daphnen elämän päämäärä on saada prinssi Jefferson itselleen ja päästä korkeimmalle sosiaaliselle tasolle, jolle hänen kaltaisensa ei-kuninkaallinen voi kiivetä. Onko Jeff kuitenkaan Daphnelle se oikea? Onko lähipiirissä joku aivan muu, joka on rakastanut Daphnea jo vuosia? Tajuaako Daphne oikeat tunteensa, ja onko tuolloin jo liian myöhäistä? Kun Daphne punoo juoniaan, Samanthan paras ystävä Nina yrittää päästä yli ex-poikaystävästään prinssi Jeffistä. Tästä kaikesta muodostuu hämähäkinseittimäinen ihmissuhdedraama, jonka voi ymmärtää vain lukemalla kirjan kannesta kanteen!
Kristina Ohlsson: Zombikuume, 2020 – myös äänikirjana
Suosituista nuorten ja aikuisten dekkareistaan tunnettu kirjailija aloittaa taas uuden jännityssarjan. Zombikuume tarjoaa lukijoilleen tällä kertaa kauhua. Kirjassa eletään tuskaisen helteistä kesää pienellä ruotsalaispaikkakunnalla. Äkäisiä ampiaisia pyörii kiusaksi asti, mutta vielä tukalampaa on tulossa.
Kaksitoistavuotias Herbert on menettänyt vanhempansa kuusi vuotta sitten ja on siitä lähtien elänyt isoisänsä kanssa. Heillä on pieni majatalo, jota erityisesti vieraspaikkakuntalaiset lintubongarit suosivat. Nyt majataloon saapuu uusi asukas keskellä yötä. Häntä eivät linnut kiinnosta. Mukanaan miehellä on kaksi painavaa matkalaukkua, joista toisesta taitaa valua verta! Samaan aikaan puhkeaa paikkakunnalla outo kuumetauti. Herbert ja ystävänsä Sally saavat huomata, kuinka moni heidän kavereistaan sairastuu hengenvaarallisesti. Tautiin ei ole mitään lääkettä. Miksi kaikki eivät kuitenkaan sairastu? Ystävykset joutuvat väkisinkin vaarallisiin tapahtumiin mukaan.
Mitä tekemistä majatalon asukkaalla on kaiken tämän kanssa? Miksi paikkakunnalta alkaa löytyä kuolleita eläimiä, joita on purtu niskaan. Ketkä vaeltelevat verisinä ympäriinsä? Miksi vanha tuulimylly toimii turvapaikkana? Minkä salaisuuden Herbert saa tietää itsestään? Jännitys säilyy kirjan loppuun asti ja lisää odotetaan.
Salla Simukka: Lukitut, 2020 – myös e-kirjana
“Meidät noudettiin keskellä kirkasta päivää, kohteliaasti ja rauhallisesti”
Viisikymmentä nuorta pidätetään ja suljetaan vankilaan. Heidät tuomitaan rikoksista, jotka he tulevaisuudessa tulevat tekemään. Kaikki nuoret ovat seitsemäntoistavuotiaita. Pois pääsee, jos arvaa rikoksensa ja tunnustaa sen ennen kuin täyttää kahdeksantoista. Muuten joutuu suorittamaan koko tuomionsa. Kellään ei ole aavistustakaan siitä, mistä heitä syytetään. Systeemin nimi on “Sovitus ennen rikosta”’
Laitos on täysin automatisoitu. Nuoret tekevät itse kaikki vankilan työt: ruuanlaiton, siivouksen, pyykinpesun. Ulkoilua on tunti päivässä. Heitä valvotaan rannekkeella, joka rankaisee väärästä sähköiskuin. Välillä kuuluu kaiuttimista tuntemattomien valvojien käskyjä.
Kirjassa saa äänen viisi nuorta: Kaspian, Vega, Meea, Oliver ja Johannes. Osa nuorista etenee valvojiksi, jolloin he pääsevät parempiin olosuhteisiin; saavat etuoikeuksia ja heillä on oikeus rangaista muita.
Pian vankilassa nousee kapinahenki….
Zoe Sugg & Amy McCullogh: The magpie society: salaseura, 2020
“Ruumis lojui rannalla, aallot loiskuivat sen jalkapohjien yli. Tyttö makasi vatsallaan, mutta pää oli kallistunut toiselle sivulle, huulet olivat luonnottoman sinervät …. Ja selässä monimutkainen harakkaa esittävä tatuointi.”
Kun amerikkalainen Audrey aloittaa uuden koulun Englannissa, joutuu hän keskelle tragediaa. Jo yksistään keskiaikaista tunnelmaa ja kuria huokuva Illumen Hallin sisäoppilaitos uudessa maassa uusine koulutovereineen olisi riittävästi, mutta sen lisäksi koko koulu suree alkukesästä lukukauden päättäjäisbileissä kuollutta Lolaa. Poliisin mukaan kysessä oli onnettomuus: Lola putosi jyrkänteeltä joko vahingossa tai itsemurhan tehneenä. Mutta miksi suosittu, menestynyt ja kaikkien ihailema tyttö olisi riistänyt itseltään hengen?
Pian alkaa ilmestyä podcast, jossa väitetään, että Lola tapettiin ja lisää uhreja on tulossa. Huhut alkavat kiertää entistä tiheämmin; pelko, hämmennys ja keskinäiset epäilyt valtaavat koulun. Mitä Lolalle oikein tapahtui? Kuka on podcastin takana?
Pian Audrey huomaa sotkeutuneensa tutkimaan hänelle tuntemattoman tytön kuolemaa. Kämppäkaverinsa Ivyn kanssa he vuorottelevat kirjan kertojina. Lopussa mikään ei ole selvää vaan entistä oudompaa ja lukija jää jännityksellä odottamaan seuraavaa osaa!
Laura Suomela: Ilmatilaloukkaus, 2020
16-vuotias Rosa viettää kesälomaansa. Aurinko paistaa ja kivat kaverit, Helmi ja Elli, ovat parasta lomaseuraa. Elämä muuttuu kuitenkin hieman kun äidin miesystävä Jari muuttaa Rosan ja Rosan äidin luokse. Jari on kiva pohjalaismies ja Rosasta on kiva, kun äiti on onnellinen. Jarin mukana muuttaa poika Iiro, lukion aloittava nuorukainen. Rosa ja Iiro ovat aivan eri maailmoista, Rosa on keskeyttänyt catering-opinnot talvella ja Iiro tähtää lukiossa laudaturin papereihin. Yhteentörmäykset ovat väistämättömiä. Lisäksi Rosan kesätyö puhelinmyyjänä ei ala hyvin, neljäntenä työpäivänä tulee seinä vastaan ja Rosa päättää irtisanoutua. Ennen lopullista lähtemistään hän soittaa vielä puhelun ja puheluun vastaa Samu. Samun päivään ei kuulu hyvää, hän on teljettynä pieneen varastoon ja kukaan ei vastaa puheluihin. Onneksi Rosa sattui soittamaan ja onneksi Samu varastoineen asuu ihan lähellä, joten Rosa lähtee pelastamaan Samua. Asiat lähtevät etenemään vauhdilla ja hetken päästä Rosa huomaa olevansa Ruisrockissa, uudessa, kivassa seurassa ja tietenkin myös Helmi ja Elli mukana.
Kirja etenee kivasti ja niin kuin elämässä voi yleensä olla, kaikki ei ole siltä miltä näyttää, etenkään Iiron kohdalla. Lisäksi rakkautta pukkaa ja sehän on aina ihanaa!
Emma Sofianna Söderholm: Edes hetken elossa, 2020
Aikoinaan Elsin perhe oli tuiki tavallinen. Nyt kaikki on pielessä. Vanhempien eron jälkeen äiti muutti Amerikkaan. Taiteilijana hän keskittyy töihinsä ja ehtii soitellakin vain muutaman kerran vuodessa. Viestejäkään hän ei juuri ehdi lukea. Isä on masennuksen takia sairauslomalla. Elsille tärkeä isoveli Topias ei ole käynyt kotona puoleen vuoteen. Hän liikkuu huumeporukoissa ja Elsi on hänestä hyvin huolissaan.
Elsi on kevään abiturientti. Hänen pitäisi keskittyä tuleviin ylioppilaskirjoituksiin, mutta huoli veljestä häiritsee kouluun keskittymistä. Eräänä päivänä Elsi tutustuu Kalleen, jonka luona Topias majailee. Elsin tarkoitus on pelastaa Topias, mutta toisin käy. Elsi ihastuu Kalleen, Kalle tarjoaa hänellekin savut jointista eikä se jää yhteen kertaan. Tyttö ryhtyy itsekin majailemaan Kallen luona. Koulu ja kaikki muu jää toisarvoiseksii. Nopeasti Elsi vaipuu syvemmälle raadolliseen huumemaailmaan. Nuorille tytöille tuo maailma on erityisen raadollinen.
Pitkästä aikaa realistisen kirja huumemaailmasta ja sen koukuttavuudesta. Vieläpä nuoren kirjailijan kirjoittama. Kuten arvata saattaa, kirja ei pääty hyvin, mutta kaikille ei sentään käy huonosti.
Vilu Varento: Be cool, 2020
Uskomaton sekoitus seitsemäsluokkalaisten arkea: koulunkäyntiä, riitelyä vanhempien kanssa, hapuilevaa seksuaalisuutta ja ihastumista, kiusaamista ja nolostumista, häpeää ja hauskuutta. Lisättynä panttivankeudella, kansainvälisellä huijausbisneksellä, dekkarimeiningillä ja ruumiista irtautumisella!
Kullervo eli Tassu aloittaa seitsemännen luokan. Hän inhoaa ja häpeää tasapuolisesti sekä oikeaa että lempinimeään. Heti koulun alussa häpeä vain kasvaa, kun Tassu mokailee joka käänteessä niin, että saa oudon maineen. Onneksi paras kaveri Justus on samalla luokalla. Justus on tätä nykyä eniten kiinnostunut omasta ‘Jeremystään’. Muutaman ensimmäisen sivun jälkeen tuntuukin, että kirja keskittyy lähinnä yhden nuorukaisen munailuun ja toisen intoiluun sukupuolielimensä koosta, mutta sitten alkaa tapahtua muutakin ja paljon!
Koulussa on tarjolla ilmaiseksi suosittua energiajuomaa, Be coolia. Erityisesti opo tarjoaa eri makuja auliisti ja järjestää tutustumiskäyntejä lähellä sijaitsevalle tehtaalle. Pari vuotta sitten Tassun isosisko katosi, lähti kuulemma tanssikouluun New Yorkiin. Poika kuitenkin ihmettelee, ettei siskosta ole kuulunut yhtään mitään. Miten nuoruuteen liittyvä häpeä, kadonnut sisko, energiajuoma ja salaperäinen tutkimuslaitos Ignom inc. liittyvät yhteen?
-
I. I. Davidson: The Ghost network: Aktivoi, 2019
Tästä alkaa jännittävä ja tapahtumarikas kansainvälinen seikkailu hakkeroinnin maailmassa.
Lukija huomaa pian olevansa mukana monimutkaisessa hyvän ja pahan taistelussa, joka on kuin Harry Potterin ja James Bondin hybridi. Kirjan alussa kolmetoistavuotiaat, amerikkalaiset ystävykset John ja Slack jäävät kiinni hakkerointipilailusta. Siitä hyvästä pojat lähetetään kauas pohjoiseen huipputeknologiseen erityisopetuskeskukseen, Sudenpesään. Koulu sijaitsee Alaskassa, pienellä saarella liki Venäjän rajaa. Siellä nuoria valvotaan tiukasti implantin avulla eikä koulusta ole pääsyä ulos eikä oppilailla ole lupaa ottaa edes yhteyttä koulun ulkopuolelle.
Pian paljastuu, että oppilaat ovat tulleet ympäri maailmaa ja he kaikki ovat superlahjakkaita koodinmurtajia. Parhaiten pojat tutustuvat etiopialaiseen Salomeen ja venäläiseen Evaan. Tärkeä rooli on myös Johnin Japanissa asuvalla hakkeriystävällä, Akanella. Opettajista suosituin on Roy Lykos ja pelätyin rehtori Irma Reiffelt, entinen DDR:n salaisen poliisin vakooja.
Kaikki ei kuitenkaan ole sitä, miltä ensin vaikuttaa. Lukijalle alkaa selvitä, että päähenkilöitä yhdistää vielä jokin muukin kuin teknologinen huippuälykkyys. Miten tapahtumat liittyvät Johnin, kadonneeseen, ehkä kuolleeseen ja aivokirurgina uransa tehneeseen isään? Kirja sukeltaa nopeasti myös tekoälyn, biotekniikan ja kyborgien maailmaan. Ja loppuu jännittävään pakomatkaan. Onneksi The Ghost network, Haamuverkosto, on saanut jo jatkoa.
Kirjan takana on kansainvälinen yhteistyö ja kirjailija I. I. Davidson on pseudonyymi. Nörtistä tuttu Aleksi Delikouras on luonut hahmot ja tapahtumarungon, kirjaksi ne on englanniksi muokannut Gillan Philip ja suomentanut Inka Parpola. Teksti on sujuvasti luettavaa ja dialogipainotteista, joka tempaisee mukaansa jo yksitoistavuotiaatkin.
Juno Dawson: Mallikappale, 2019
Jana Novak on 16-vuotias lukiota aloittava lontoolaistyttö. Janan tavallinen nuoren tytön elämä kuitenkin muuttuu kertaheitolla, kun kykyjenetsijä löytää hänet huvipuistosta. Jana tekee sopimuksen mallitoimiston kanssa ja mallintöitä satelee kymmenittäin. Ihan kuin koko maailma olisi ihastunut Janan olemukseen. Jana saa kokea miltä tuntuu, kun hänen kasvonsa ovat mainoksissa ympäri maailmaa ja nimi jatkuvasti ihmisten huulilla.
Pian Jana saa kuitenkin huomata, että mallin työ ei ole sitä mitä mainoskuvista voisi päätellä. Malleja kohdellaan kuin esineitä ja työ on sekä henkisesti että fyysisesti rankkaa. Nuoria tyttöjä heitetään yksin maailmalle monenlaisiin kuvauksiin ja työajat ovat mahdottomat. Lisäksi agentit kannustavat langanlaihoja tyttöjä laihduttamaan entistä enemmän. Karvas mallimaailma tuntuu epätodelliselta ja Janan on vaikea yhdistää uutta kiireistä elämäänsä kasvuympäristöönsä.
Ensimmäisten muotiviikkojen ja kuvausten jälkeen Jana on kuolemanväsynyt. Turruttaakseen tunteitaan hän on napsinut monenlaisia huumaavia pillereitä, eikä ole nukkunut tai syönyt kunnolla pitkään aikaan. Kuitenkin, hän on tienannut muutamassa viikossa enemmän rahaa kuin monet koko elämänsä aikana. Kirja kuvaa totuudenmukaisesti uupumuksen, yksinäisyyden, suosion, ihailun, koti-ikävän, riippuvuuden ja nuoren naisen kasvuun liittyviä tunteita sekä raakaa mallimaailmaa, jossa vain harvaan ihmiseen voi todella luottaa.
Lisäksi kirjassa kerrotaan tyttöjen yliseksualisoinnista ja seksuaalisesta ahdistelusta. Jana päätyy lopulta haastamaan oikeuteen asemaansa väärin käyttäneen valokuvaajan. Pystyykö Jana vaikuttamaan edes hiukan mallialan tulevaisuuteen vai osoittautuvatko hänen ponnistelunsa turhaksi?
Kirjan lukeminen on avartava kokemus, joka tuo todellakin esiin, että ”kaikki mikä kiiltää ei ole kultaa”. Vaikka kirja on teemoiltaan varsin rankka, se antaa perspektiiviä muun muassa omaan kehonkuvaan sekä mallibisnekseen.
Henrik Fexeus: Menetetyt (Viimeinen illuusio: 1), 2019
Kirja on kuin painajaisunta alusta loppuun. Päähenkilöitä ja lukijaa hämätään koko ajan. Yhtään ei voi tietää, mikä on totta, mikä unenomaista horrosta.
Sarja saa jatkoa jo pian. Keskeisiä henkilöitä ovat viisitoistavuotias Adam ja seitsemänvuotias Ky. Tapahtumapaikkana on Tukholma, mutta ei sellaisena kuin me sen tunnemme. Kirjan Tukholma on kuin vankila, josta ei pääse pois. Näkymättömät seinät sulkevat asukkaat sisäänsä.
Kirjan alussa Adam alkaa muuttua. Onko hän sairas vai liukumassa jostain muusta syystä toiseen todellisuuteen? Samaan aikaa Kyn seinään ilmestyy reikä. Hän suurentaa sitä, ryömii siitä sisään ja joutuu toiseen maailmaan. Sekä Ky että Adam päätyvät molemmat maan alle; Tukholman kellareihin ja salaisiin huoltotunneleihin ja liittyvät siellä nuorisojoukkoon, jota johtaa omalaatuinen ja pelottavakin Bossi. Voiko Bossiin luottaa? Entä muihin? Nuoret joutuvat pakenemaan hs. harmaita, jotka yrittävät saada heidät valtaansa. Mitä harmaat heistä haluavat? Mitä nuorille tapahtuu? Kirjan tunnelma on hyytävä ja lukija on lopussa lähes yhtä hämillään kuin alussa.
Eva Frantz: Osasto 23, 2019 – myös e-kirjana
Viime vuosisadan alkuun sijoittuva ja Runeberg Junior 2019 palkittu trilleri alkaa varsin kohtalokkaalla esittelyllä: “Minun nimeni on Stiina ja minä kuolen pian.” Lukija on heti koukussa.
Kymmenvuotias Stiina sairastaa keuhkotautia. Hän yskii verta on ja heikossa kunnossa. Tytön koti on köyhä; isä on kuollut ja äidillä on huollettavanaan kuusi pientä lasta. Kun Stiinaa hoitava lääkäri kertoo, että tytöllä on mahdollisuus päästä hoitoon maaseudulle, raikkaan metsän keskellä sijaitsevaan Vadelmarinteen parantolaan, tarttuu perhe toiveikkaana tähän oljenkorteen.
Parantola on komea kuin linna. Siinä on neljä kerrosta ja upea torni, kun Stiinan kotona Helsingissä on vain keittiö ja kamari. Ympäristö on kaunis ja Stiinaa hoitava lääkäri ihana. Usein öisin Stiinan huoneeseen puikahtaa salaa toinen potilas, pieni Ruben. Yhdessä he seikkailevat öisessä parantolassa.
Kaikki ei ole kuitenkaan niin auvoista kuin miltä näyttää. Hoitaja, sisar Emerentia, on ankara ja pelottava. Itäsiiven osastojen sanotaan olevan suljettuina taannoisen tulipalon takia, mutta silti siellä tapahtuu jotain outoa osastolla 23. Miksi kukaan aikuisista ei näytä edes huomaavan Rubenia? Entä miksi keuhkotautiparantolaan tuodaan sydänsairas tyttö? Kirjan jännitys vain tiivistyy loppua kohden.
Jenny Jägerfeld: Comedy queen, 2019
Kirja alkaa hauskan ihmisen määritelmällä, koska Sasha-tyttö haluaa saada ihmiset nauramaan ja on päättänyt ryhtyä stand up -koomikoksi. Ja sitä hän ryhtyy tosissaan työstämään. Sashalla olisi työstettävänään myös surua, koska hänen äitinsä on hiljattain kuollut. Isä ja lähipiiri ovat huolissaan tytöstä. Mutta Sasha on päättänyt, ettei hän sure eikä itke eikä varsinkaan tee mitään, mitä äiti teki. Tätä varten hän kokoaa listan vältettävistä asioista. Yksi niistä on se, ettei saa kiintyä kehenkään eikä mihinkään.
Kun isä lupaa tytölle kaksitoistavuotissyntymäpäivälahjaksi kauan kaivatun koiranpennun, on Sashan tosi vaikea kieltäytyä siitä. Mutta niin hän tekee. Pakenemalla kaikkea äidistä muistuttavaa ja kiintymykseen liittyvää Sasha yrittää pitää itsensä kasassa. Mutta asia jota välttelemme tulee aina jossain vaiheessa vastaan. Sasha oppii naurattamaan ihmisiä: hän pääsee stand up -klubille esiintymään ja saa yleisön ulvomaan naurista, mutta oppiiko hän itkemään?
Courtney Summers: Sadie, 2019
Amerikkalaisessa 800 asukkaan pikkukaupungissa on tapahtunut järkyttäviä: 13-vuotias tyttö on löytynyt murhattuna. 19-vuotiaalle isosiskolle Sadielle pikkusisko Mattie on ollut koko elämä. Tämän kuoltua hänen maailmansa romahtaa. Tyttöjen yksinhuoltajaäidille päihteet ja alati vaihtuvat miehet ovat olleet lapsia tärkeimpiä. Kolme vuotta sitten äiti katosi; kukaan ei tiedä minne. Siitä lähtien tytöt ovat joutuneet tulemaan toimeen keskenään.
Poliisilla ei ole murhaajasta mitään johtolankoja, mutta Sadie on varma, että hän tietää siskonsa tappajan. Alkaa epätoivoinen ajojahti ympäri Yhdysvaltoja. Matkan varrella tapaamiltaan ihmisiltä saatujen vihjeiden avulla Sadie jäljittää kohdettaan. Millään muulla ei ole ei Sadielle enää merkitystä kuin löytää murhaaja ja kostaa. Samalla Sadie itsekin katoaa.
Kirjassa seurataan tarinaa kahdesta näkökulmasta. Toinen kertoja on Sadie itse. Toinen taso on radiotoimittajan vetämä podcast, joka pyrkii tavoittamaan paitsi murhaajan, myös Sadien ja selvittämään, mitä oikein tapahtui. Jännitystä tihkuva trilleri pitää lukijaa otteessaan viimeiselle sivulle asti. Rakenne on sen verran vaativa ja aihe synkkä, että ihan aloittelevalle lukijalle ei kirjaa kuitenkaan voi suositella.
-
2018
Max Brallier & Douglas Holgate (kuv.) : Maailman viimeiset tyypit, 2018
Hieman Neropatin päiväkirjaa muistuttava runsaasti kuvitettu kreisihuumorin täyttämä dystopia. Omanlaisensa uranuurtaja siis.
Kolmetoistavuotias Jack on aina ollut perusnynny, kunnes 42 päivää sitten kaikki muuttui. Siis kaikki, kun jättiläishirviöt, zombit ja muut isot hirviöt valtasivat maailman. Jack on orpo ja hänen menneisyytensä on ollut täynnä vaihtuvia sijaisperheitä. Elämänasenteensa hän on imenyt videopeleistä.
Maailmanlopun saavuttua Jack on linnoittautunut puumajaansa ja taistelee sieltä hirviötä vastaan. Koska se on yksin hieman vaikeaa, liittoutuu hän kaverinsa Quintin ja entisen kiusaajansa Dirkin kanssa. Pelitaidoista on hyötyä maailmanlopun tultuakin. Pojilla on kunnianhimonen tehtävä paitsi taistella zombeiksi muuttuneita opettajia vastaan myös pelastaa maailman ihanin tyttö. June. Mutta tarvitseeko June pelastajaa?
Jenny Han: Pojille, joita joskus rakastin, 2018
Herttainen ja hauska kirja teinirakkauden syöksyistä ja syövereistä aloittaa trilogian. Lara Jean on amerikkalainen lukiolaistyttö. Hän on viettänyt rauhallista elämää koulun ja kodin parissa. Äiti on kuollut vuosia sitten ja isä, isosisko ja pikkusisko ovat hänelle tärkeimpiä ihmisiä maailmassa. Lara ei ole koskaan seurustellut, mutta on elämässään rakastanut viittä eri poikaa. Hän on kirjoittanut kaikille pojille rakkauskirjeet, joita ei ole koskaan tarkoitettukaan lähetettäviksi. Näitä kirjeitä hän säilyttää muistoina äidin vanhassa hatturasiassa visusti salassa kaikilta muilta.
Yksi viidestä ja samalla Laran tämänhetkinen rakkaus on naapurinpoika Josh. Harmi kyllä, hän sattuu olemaan isosiskon poikaystävä, eikä Lara halua missään nimessä tunteittensa Joshia kohtaan tulevan julki! Lara on kuitenkin saanut olla paljon suuren rakkautensa kanssa, koska hän, sisko ja Josh ovat olleet tiivis kolmikko. Kaikki muuttuu, kun isosisko muuttaa Skotlantiin opiskelemaan. Hän jättää Joshin, koska käy tulevaisuudessa kotona vain pari kertaa vuodessa eikä usko etäsuhteisiin. Myös Lara ryhtyy välttelemään Joshia, koska pelkää omia tunteitaan. Josh on täysin murtunut.
Pian lähdön jälkeen Laran elämä mutkistuu entisestään, koska joku löytää hänen salaiset kirjeensä ja postittaa ne kaikille viidelle pojalle. Laran elämä on äkkiä sangen noloa ja sotkuista. Vielä mutkikkaammaksi se käy, kun yksi Laran kirjeen saajista on koulun tavoitelluin poika, Peter. Hänen tyttöystävänsä on juuri jättänyt hänet toisen pojan takia. Kostaakseen exälleen Peter pyytää Laraa näyttelemään hetken aikaa uutta tyttöystäväänsä. Lara on ihmeissään paitsi valheiden, myös omien tunteittensa kanssa. Kenelle ne oikein sykkivät? Kirja pitää otteessaan loppuun asti.
Satu Kivinen: Pese hampaat ennen kuin pussaat, 2018
Kirjailijan esikoisteos on hulvaton pläjäys teinitytöille suunnattua rempseää chicklitiä. Neljätoistavuotias Sofia ryhtyy kirjoittamaan päiväkirjaa kahdeksannen luokan syksyllä. Hän asuu yksinhuoltajaäitinsä ja Raipe Helminen -nimisen koiran kanssa. Isää ei ole näkynyt aikoihin Sofian elämässä, mutta se ei tunnu tyttöä haittaavan. Päiväkirjalle raportoitavat asiat koostuvat lähinnä koulunkäynnistä, parhaiden kavereiden kanssa hengailusta, ulkonäköpaineista ja poikaystävähaaveista: “Kunpa olisi poikaystävä tai edes B-kupin tissit.”
Tärkeä ihminen parhaiden kavereiden, Iineksen ja Leon, lisäksi Sofian elämässä on kummitäti Päivi. Täti pelastaa monesta pulasta ja tädiltä Sofia on imenyt lukuisia elämänohjeita, joita tyttö myös mielellään jakelee eteenpäin ystävilleen: viski on hyvää elämäneliksiiriä ja parasta kosteusvoidetta on siemenneste.
Puheet ovat Sofiallakin suurempia kuin teot. Rempseästä kielenkäytöstään huolimatta hän on sangen kokematon ja vastakkaisen sukupuolen suhteen ujo tyttö. Kun Sofia ihastuu Perttuun, kestää kauan ennen kuin edetään lähellekään ensisuudelmaa.
Kirja on mukavasti ajassa kiinni ja sille lienee lupa odottaa jatkoa.
Laura Lähteenmäki: Yksi kevät, 2018
Laura Lähteenmäki tuo uutuusromaanillaan vuoden 1918 tapahtumat nuorten lukijoiden ulottuville. Tapahtumat sijoittuvat Tampereelle ja etenevät keväästä syksyyn. Sota ja kurjuus kuvataan raadollisesti, mutta samalla kauniin herkästi. Lähteenmäen taitavasti käyttämä kielellinen kontrasti tekee kirjasta erityisen vaikuttavan.
Päähenkilöinä on viisi tehtaantyttöä. He ovat lähes lapsia vielä, 15-16-vuotiaita. Työt kenkätehtaalla ovat loppuneet ja tytöt toimivat punaisten hoitajina valkoisilta vallatussa huvilassa. Tytöt tekevät sen minkä kouluttamattomina ja kokemattomina osaavat, mutta se ei paljon ole, kun ruokaa ja hoitovälineitään ei juuri saada. Kaikilla tytöillä on oma taustansa ja sota koskettaa heitä myös henkilökohtaisesti.
Kun punaisten tilanne pahenee, joutuvat tytötkin tarttumaan aseisiin. Siinä ei käy hyvin. Ääneen kirjassa pääsevät hiljainen Aada ja tarmokas Bea. Molemmilla on unelmia tulevaisuudestaan ja kaikesta huolimatta nuori mieli halajaa myös rakkautta, mutta onko sekin kuolemaantuomittua näissä olosuhteissa? Onko tytöillä mitään tulevaisuutta, kun henkiinjäämisestäkään ei ole takeita?
Riina Mattila: Järistyksiä, 2018
Eelia ei tunne olevansa tyttö eikä poika, hän ei edes halua olla kumpikaan. Hän on syntynyt Elisaksi, mutta sitä nimeä ei ole käytetty pitkään aikaan. Neljätoista ikäisenä Eelia tajuaa, että hänenlaisillaan ei ole monien mielestä oikeutta rakkauteen, ei edes oikeutta olemassaoloon: ”Miltä tuntuu olla neljätoista ja tajuta, että haaveilemani rakkaus oli kiellettyä neljällä mantereella?”.
Eelia elää pienessä kaupungissa, pesäpallokaupungissa, kuten hän itse paikkaa kutsuu ja siellä, kuten useissa pikkupaikoissa, on hyvä olla samanlainen kuin kaikki muut. Missään tapauksessa ei saa erottua! Vanhemmat ovat hyvin konservatiivisia; jos uutisissa vilahtaa kuvia Pride-marssista, niin he ovat järkyttyneitä, moista ei saisi näyttää kunnon ihmisille ja lapsetkin voivat saada ties mitä vaikutteita, pikkuveli Ville esimerkiksi.
Eelia muuttaa pois kotoa toiseen kaupunkiin taidepainotteiseen lukioon, jossa elämä on tyystin erilaista kuin pesäpallokaupungissa. Ystäviä, kohtalotovereita ja se suurin kaikista: ensirakkaus. Pieni ketunsilmäinen tyttö Isla on jotain järisyttävää ja rakkaus on molemminpuolista. Mutta mistä saada rohkeutta ja uskallusta elää omaa elämäänsä kun pienestä saakka on vaiennut kaikesta?
Koskettava ja sydämeen käyvä kirja on lyhyt ja nopealukuinen, sopiva seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaisille.
Karen M. McManus: Yksi meistä valehtelee, 2018 – myös e-kirjana
Viisi lukiolaista, kolme poikaa, kaksi tyttöä joutuu jälki-istuntoon. Omasta mielestään täysin syyttä; joku on lavastanut heidät syyllisiksi. Jälki-istunto kuitenkin keskeytyy dramaattisesti, kun yksi pojista, Simon, kuolee juotuaan lasillisen vettä. Eikä kyseessä ole vahinko. Alkaa murhatutkinta, jossa kaikkia neljää jäljelle jäänyttä nuorta epäillään.
Näistä neljästä epäillystä Bronwyn on täydellinen mallioppilas, joka tulee etenemään vaivatta yliopistoon. Cooper on jo nyt baseballtähti ja tyttöjen ehdoton suosikki. Nate on paha poika, joka rahoittaa elämäänsä pikkurikollisuudella ja Addy on tanssiaisten häikäisevä kuningatar. Trillerin edetessä paljastuu, että kukaan nuorista ei ole sellainen, mitä muille esittää. Kaikilla heillä on jotain salattavaa. Jotain jonka paljastumista he pelkäävät.
Ennen kuolemaansa Simon ylläpiti koulun pahamaineista juorublogia, jossa hän paljasti muiden salaisuuksia. Blogia pelättiin ja inhottiin, mutta silti kaikki sitä aina lukivat. Juoruilun myötä Simonilla oli paljon vihamiehiä. Monella oli siis syytä tappaa hänet. Juuri päivää ennen kuolemaansa Simon oli aikeissa paljastaa jotain synkkää Bronwynin, Cooperin, Naten ja Addyn elämästä. Karmeinta on, että Simonin blogiin ilmestyy päivityksiä vielä pojan kuoleman jälkeenkin.
Murhatutkinta etenee ja jokainen neljästä nuoresta joutuu vuoron perään kuulusteluihin ja epäillyksi. Lukija ei pääse helpolla; niin ovelasti kirjailija johdattaa meitä välillä myös harhaan ja lopulta monimutkaisten vaiheiden kautta kohti yllättävää ratkaisua.
Kristina Ohlsson: Hopeapoika, 2018 – myös äänikirjana
Jännittävän dekkarisarjan toinen ja itsenäinen jatko-osa Lasilapsille. Nyt tapahtumia seurataan kaksitoistavuotiaan Aladdinin näkökulmasta. Kirjan nimi juontuu vanhasta varkaudesta, jolloin kaupungin hopeasepältä varastettiin arvokkaat hopea-astiat.
On marraskuu pienessä, ruotsalaisessa kaupungissa. On harvinaisen kylmä ja kaupungin läpi virtaava jokikin on jäätynyt. Niin ei käy usein. Aladdinin vanhemmat pitävät suosittua vesitornissa sijaitsevaa ravintolaa. Sen ruokaa kaikki ylistävät. Mutta nyt vanhemmilla on ongelma: ravintolasta varastetaan öisin ruokaa. Varkauksien takia vanhemmat harkitsevat, että perhe muuttaisi takaisin vanhaan kotimaahansa, Turkkiin. Aladdin on kauhuissaan; hän ei halua lähteä sinne.
Samaan aikaan alkaa Aladdinille näyttäytyä outo poika, joka ilmestyy ja katoaa samantien jälkiä jättämättä. Pojalla on päällään aina samat vaatteet: paita ja shortsit. Marraskuun kylmyydessä! Kukaan muu ei näe poikaa eikä Aladdinia oikein edes uskota. Onko Aladdinin näkemä poika kummitus? Aladdin ja ystävänsä Billie ja Simona ryhtyvät selvittämään ravintolan ruokavarkauksia ja samalla oudon pojan arvoitusta. Yllätyksekseen he löytävät lisää tuntemattomia lapsia.
Kristina Ohlsson: Lasilapset, 2018 – myös äänikirjana
Jännitystrilogian ensimmäinen osa. Billie muuttaa äitinsä kanssa uuteen taloon. Isä on kuollut ja äiti haluaa vaihtaa maisemaa. Uusi koti on jo ulkonäöltään luotaantyöntävä, kuin kummitustalo. Outoa on myös, että talon edellisille asukkaille on näyttänyt tulevan äkkilähtö; kaikki heidän huonekalunsa ovat jääneet taloon.
Billie ei pidä talosta yhtään. Siinä on jotain todella kammottavaa. Eräänä yönä tyttö herää siihen, että ikkunaan koputetaan, mutta sen takana ei näy ketään. Muutakin pelottavaa tapahtuu: vierashuoneen lamppu heiluu aina välillä itsestään ja esineitä siirtyy paikoiltaan kenenkään koskematta. Äiti ei huomaa näitä outouksia ja suuttuu, kun Billie yrittää niistä hänelle kertoa.
Kirjastossa Billie kohtaa vanhan naisen, joka osaa kertoa lisää talon kammottavista tapahtumista. Ne kuultuaan lukijakin on sitä mieltä, että talosta on päästävä pois. Hän kerää rohkeutensa ja ryhtyy ystäviensä Aladdinin ja Simonan kanssa selvittämään talon arvoitusta. Mutta keitä olivat kirjalle nimen antaneet lasilapset?
Jukka-Pekka Palviainen: Virityksiä, 2018
Kirja alkaa vauhdilla, kun Valtteri ajaa ylinopeutta viritetyllä mopollaan. Hän saa poliisin peräänsä ja pakenee pitkin jalkakäytäviä. Kaikki sujuu ensin hienosti kunnes rysähtää: reiteen tulee avomurtuma ja eikä sairaalastakaan nopeasti kotiudu. Seurauksena on tietysti myös kortin menetys joksikin aikaa ja aikanaan myös sakot.
Sairaalassa ei silti ole niin tylsää, kun Valtteri tutustuu samanikäiseen Amandaan. Tyttö käy usein katsomassa Valtterin huonetoverina olevaa isoisäänsä. Amanda on rempseä tapaus, joka pitää netissä My Day -nimistä videoblogia. Hänen vloginsa tulvii hauskaa verbaaliakrobatiaa ja sillä on paljon seuraajia. Tilanne kuitenkin muuttuu, kun Amanda saa kimppuunsa nettikiusaajan. Kuka lähettelee ilkeitä vihaviestejä? Ja alkaako Valtterin ja Amandan ystävyydestä viritä jotain muutakin?
Jukka-Pekka Palviainen tarjoaa jälleen kerran yläkouluikäisille helppoa luettavaa, paljon repliikkejä ja ronskia huumoria.
Jyri Paretskoi: K15, 2018 – myös e-kirjana
Tässäpä melkoinen kirjapläjäys, joka lyhyydestään huolimatta on mieleenpainuva lukukokemus. Lähes joka sivulla sivutaan seksiä: milloin vakavasti, milloin vitsinä, milloin kauhulla tai kiusaantuneena.
Yhdeksäsluokkalainen Roni on poika, joka ymmärtää kaiken konkreettisesti. Hänen on vaikea käsittää luokkakavereidensa vitsailua ja niinpä poika joutuukin usein kiusatuksi. Ja silloin hän raivostuu. Muut taas härnäävät häntä ihan vain huvikseen saadakseen Ronin yllytettyä raivokohtaukseen. Ronin ainut ystävä on Niko.
Kirja alkaa äidinkielen tunnilta. Luokka kirjoittaa ainetta, jonka aiheena ovat harrastukset. Roni ei saa mitään paperille, koska hänellä ei ole harrastuksia. Opettaja yrittää auttaa ja kysyy, mitä poika haluaisi harrastaa, koska siitäkin voi kirjoittaa. Roni vastaa täysin tosissaan “Mä haluaisin harrastaa seksiä.” Luokka räjähtää nauramaan ja Ronin seuraava lause vasta saakin kaikki ulvomaan.
Kaikeksi ikävyydeksi Ronin lausahdus tallentuu videolle ja se lähtee kiertämään maailmaa. Hetkessä Ronin nolausvideo saa tuhansia katselukertoja. Roni saa raivarin ja luokka senkun yltyy. Yllättäen Ronin puolustajaksi ja ystäväksi ilmaantuu luokan uusi tyttö Sara. Kirjan edetessä Roni, Niko ja Sara joutuvat yhdessä uuteen noloon tilanteeseen. Siitä ei olekaan helppo selvitä! Jäämme odottamaan kirjalle jatkoa.
Jyri Paretskoi: K15: Salaisuuksia, 2018 – myös e-kirjana
Toinen osa kotimaisesta, hulvattomasta nuortenkirjasarjasta. Ja mikä myös mainiota: kirjat ovat ohuita ja dialogivetoisia. Niihin jaksaa lukemista karttavakin tarttua.
Yhdeksäsluokkalaiset Roni, Niko ja Sara ovat ystäviä, jotka viettävät usein aikaa kolmistaan. Niko on kuitenkin ihastunut Saraan ja haluaisi olla tälle enemmän kuin kaveri. Hän ei vaan millään uskalla pyytää tyttöä treffeille. Roni ryhtyy auttamaan Nikoa ja siitähän vasta sellaista komiikkaa syntyy, että lukija nauraa ääneen.
Roni on näet täysnörtti ja Niko himourheilija eli ihastumisasiat ovat vahvasti molempien osaamisalueen ulkopuolella. Mutta netistä saadaan apua ja tuloksiakin syntyy. Pian ollaan niin pitkällä, että Niko ja Sara sopivat menevänsä kauniina kesäyönä alastonuinnille. Kirja päättyy kuitenkin melkoiseen yllätykseen ja niin lukija onkin jo koukutettu odottamaan seuraavaa osaa.
Jyri Paretskoi: Shell’s Angles : aivot narikkaan, 2018
Mopojengi Shell’s Angles seikkailee jo kolmatta kertaa. Kirja on jatkoa edellisille osille, mutta sen voi hyvin lukea itsenäisenä teoksenakin. Teksti soljuu eteenpäin kuin itsestään ja lukija saa monesti nauraa nuorten hulvattomalle sanailulle.
Jengiin kuuluvat ysiluokkalaiset mopoilijat Rudi, Samu, Henri ja Milla; kaksi viimeistä seurustelevat keskenään. Kaikki päättävät keväällä peruskoulun ja tulevaisuus mietityttää. Kaikkein suurin elämänmuutos on kohtaamassa Rudia: hänestä on tulossa isä! Vahingossa alkanut teiniraskaus tyttöystävän kanssa on laittanut elämänsuunnitelmat uusiksi. Mutta Samulla menee nyt huonosti: tyttöystävä on jättänyt. Lisäksi matematiikan opettaja on kohdellut poikaa epäoikeudenmukaisesti ja on tehnyt sitä jo pitkään. Opettaja on muutenkin ikävä tyyppi. Valitukset rehtorille eivät ole johtaneet mihinkään, koska todistajia ei ole. Kun Samu tästä kaikesta suivaantuneena vielä hiukan hurjastelee mopollaan, osuu tietenkin juuri silloin paikalle poliisi. Totta kai poika saa kaiken huipuksi vielä tuntuvat sakotkin.
Piristääkseen Samua, porukka päättää viettää Aivot narikkaan -viikonlopun. Se toteutetaan niin, että kaikki kirjoittavat mitä hulluimpia, mutta silti toteutettavissa olevia tehtäviä pienille lapuille. Lappuja nostellaan yksitellen ja kaikki toteuttavat siinä olevan tehtävän. Mukana on ryhmäbelfieita, vaatteiden vaihtoa ja muita hullutuksia. Mutta sitten nousee vähän vaativampaakin: on kostettava matematiikan opelle, mutta niin ettei se olisi kiusaamista eikä rikollista. Yllättäen mopojengin viikonloppuun liittyy mukaan myös luokan uusi tyttö, jolla on hänelläkin moottoriharrastus eikä mikään vähäpätöinen olekaan!
Timo Parvela ja Pasi Pitkänen (kuv.) Kepler62: Uusi maailma 1, Kaksi heimoa, 2018 – myös e-kirjana ja äänikirjana
Kirja aloittaa Kepler62-sarjan kakkoskauden. Sarjaa kirjoittavat suomalainen Timo Parvela ja norjalainen Bjørn Sortland, nyt aikaisempaa itsenäisemmin. Myös Pasi Pitkäsen kuvitus on olennainen osa kirjoja.
Sarjan ensimmäisellä kaudella maapallon otti haltuunsa tekoäly. Siksi joka puolelta maailmaa kerättiin kaksitoista lasta ja nuorta, jotka lähetettiin avaruudesta löytyneelle, niukin naukin elinkelpoiselle planeetalle, Kepler62:lle. Heidät valittiin ja houkuteltiin mukaan saman nimisen tietokonepelin avulla. Suomesta matkaan lähtivät velipuolet kolmetoistavuotias Ari ja kahdeksanvuotias Joni. Myöhemmin planeetalle lähetettiin jälkijoukoissa vielä lisää ihmisiä.
Kepler62:lla porukka on jakautunut kahteen heimoon. Myös Ari ja Joni joutuivat eri heimoihin. Omassa heimossaan Joni, Lisa ja Svetlana kuuluvat ns. ensimmäisiin, muut ovat jälkeen päin tulleita. Nyt alkaa ruoka loppua, kun hirviömäiset gangstakanit syövät kaiken kasvimaalta. Osa heimolaisista nousee kapinaan ensimmäisiä kohtaan. Jonikin joutuu hengenvaaraan.
Siri Pettersen: Kupla, 2018 – myös e-kirjana
Hautausmaa on Kinen ainoa turvapaikka, siellä hän saa olla rauhassa. Möllbyn pikkukaupungissa kaikki tuntuu olevan pielessä ja Kine kaipaa turvapaikkaa vanhempien käskyvallasta, ja koulu on myös paikka, minne Kine ei haluaisi mennä. Siellä on toki ystäviä, mutta myös kiusaajia, jotka ovat antaneet Kinelle pilkkanimen Kupla. Uimahallissa on tapahtunut jotain, jota Kine ei edes haluaisi muistella.
Hautausmaalta Kine löytää pienen lasipallon, jonka sisässä on riepunukke. Kine vie lasipallon kotiinsa ja yhtäkkiä lasipallo alkaa kasvaa ja Kine huomaa, että sen sisään voi mennä; hän voi kulkea sisään ja ulos miten haluaa, siitä tulee Kinen ikioma Kupla. Kuplan sisällä oleva riepunukke on vastenmielisen näköinen, mutta se ei Kinea haittaa. Vielä paremmaksi kaikki muuttuu, kun Kine huomaa, että vain hän pääsee Kuplan sisälle, muut eivät. Kine voi myös hallita Kuplaa, lentää sen avulla minne tahansa ja myös toivoa Kuplan sisään mitä tahansa, tosin ei mitään elollista, kuten esimerkiksi kissaansa Tipsiä, mutta kaikkea muuta mahdollista ja kyllä Kine toivookin.
Elämä vaikuttaa täydellisestä, paha maailma on ulkopuolella ja Kuplan sisällä on kaikki, mitä Kine haluaa. Vähitellen Kuplasta tulee sitkeä, Kinen on vaikea päästä Kuplasta pois ja takaisin. Kine joutuu valitsemaan jääkö hän Kuplaan vai Kuplan ulkopuolelle. Kine tekee valintansa, mutta onko se oikea valinta, ja miksi riepunukke tuntuu välillä elävältä, pahantahtoiselta ja pelottavalta. Kirjan avulla lukija voi hyvin eläytyä murrosikäisen tai vähän nuoremmankin aika ehdottomaan maailmaan.
Philip Pullman: Vedenpaisumus (Lyran kirjat; 1), 2018 – myös e-kirjana
Valloittavan fantasiaromaanitrilogian aloitusosa. Kertoo ajasta ennen kirjailijan tähänastista pääteosta, Universumien tomua. Yksitoistavuotiaan Malcolmin vanhemmat pitävät majataloa ja poikakin joutuu työskentelemään siellä koulun jälkeen joka ilta. Majatalon lähellä sijaitsee luostari, jossa Malcolm vierailee usein. Luostarin nunnat ovat hiljattain ottaneet hoitoonsa hylätyn tyttövauvan, Lyran. Jotain niin oudon lumoavaa tässä pienessä lapsessa on, että Malcolmkin hurmaantuu hänestä täysin.
Eräänä keskitalven päivänä majataloon saapuu tavallisista asiakkaista poikkeavia vieraita. He ovat hyvin kiinnostuneita luostarin vauvasta. Miksi? Entä miksi niin moni muukin tuntuu olevan kiinnostunut tästä vanhempiensa hylkäämästä pienestä tytöstä? Vielä oudommaksi ja jännittävämmäksi tilanne muuttuu, kun Malcolm ja niin ikään majatalossa apulaisena työskentelevä viisitoistavuotias Alice sattuvat näkemään asioita, joita ei ole heidän silmilleen tarkoitettu. Sitten tapahtuu myös jotain vallan kamalaa. Suuri tulva, suorainen vedenpaisumus pyyhkäisee valtakunnan yli ja vie mukanaan kokonaisia kaupunkeja. Malcolm ja Alice pelastavat Lyra-vauvan ja lähtevät kuljettamaan häntä kanootilla Lontooseen turvaan. Matkasta tulee hyvin vaarallinen.
Kirja on melkoinen palapeli fantasiaa, seikkailua ja agenttitarinaa. Salaliittoja, murhia, tiedustelupalvelua, ennustuksia, taruolentoja, filosofiaa ja tiedettä on mahdutettu tuhdisti mukaan. Silti paketti on rakennettu niin taitavasti, että se pysyy kasassa ja lopuksi, huolimatta 700 sivusta, lukija jää jo kärsimättömänä odottamaan jatkoa.
Marja-Leena Tiainen: Kyttäyskeikka (selkokirja), 2018
Selkokielinen dekkari eikä yhtään hullumpi lyhyydestään huolimatta.
Viisitoistavuotias Niko on yritteliäs nuori mies; hän ansaitsee rahaa jakamalla koulun jälkeen ilmaisjakelulehtiä. Isoveli Juuso on toista maata. Hän on amiksessa, mutta lintsaa, ryyppää ja on ainaisessa rahapulassa. Juuso viettää myös paljon aikaa epämääräisessä porukassa. Niko on huolissaan veljestään. Valoa Nikon elämään tuo luokkatoveri Maria; suloinen tyttö, johon Niko on palavasti ihastunut, mutta jota hän ei uskalla lähestyä.
Kun Juuso ostaa kalliin tietokoneen lahjaksi poikien isälle, aavistaa Niko todella pahaa. Vähän aikaa sitten paikkakunnalla on alkanut murtojen sarja. Onko Juuso sekaantunut siihen? Lehdenjakoreissullaan Niko saa vihiä seuraavasta murtokeikasta. Nuori mies joutuu tilanteeseen, joka olisi vaikea meille kelle hyvänsä. Hän haluaa estää ryöstön, mutta saatteleeko hän samalla veljensä vankilaan?
Martin Widmark & Ola Skogäng (kuvittaja): Ruusun salaisuus, 2018
Kun on usean vuoden ajan tottunut lukemaan Martin Widmarkin Lasse-Maijan etsivätoimistoa, olettaa ilman muuta, että uusi sarja on samanlaista hauskalla kuvituksella ja huumorilla höystettyä aloittelevien lukijoiden dekkarikirjallisuutta. Mutta niin ei olekaan. Ruusun salaisuus on toki salapoliisikertomus ja nopealukuinen, mutta hyvin synkkä eikä siinä ole huumoria. Vaikka kuvitus on viehättävän vanhanaikainen, se on myös synkkä ja osin hätkähdyttävä. Ei siis mikään aloittelevien lukijoiden kirja.
On vuosi 1918 ja jouluaatto. Tukholmalainen kaksitoistavuotias Stefan viettää ensimmäistä jouluaan kaksin isänsä kanssa. He ovat surullisia ja järkyttyneitä, koska perheen äiti on juuri kuollut. Hän tehnyt itsemurhan hirttäytymällä. Mikä ajoi iloisen ja ihanan äidin näin epätoivoiseen tekoon? Liittyykö äidin kuolema jotenkin hänen töihinsä? Niin monta kysymystä pyörii Stefanin mielessä.
Stefan löytää joulukuusen alta itselleen osoitetun paketin, jonka on lähettänyt äidin ystävä. Kuka? Se selviää vasta myöhemmin. Paketissa on suurennuslasi ja se johdattaa Stefanin etsimään äidin jättämiä arvoituksellisia viestejä ympäri Tukholmaa. Kaikissa viesteissä on pieni ruusun kuva. Selviääkö äidin kuolema?
-
2017
Becky Albertalli: Minä, Simon, Homo sapiens, 2017 – myös e-kirjana ja elokuvana
Taas kerran tulee todistetuksi, että nykynuortenkirjat käsittelevät ihastuttavat luonnollisesti kaikenlaisia aiheita. Tässä kirjassa pohditaan nuoren homoseksuaalin miehen ja hänen koulutovereittensa ihmissuhdeongelmia.
Kirjan päähenkilö on 16-vuotias Simon. Hänellä on ollut jo kolme tyttöystävää, mutta nyt hänestä on alkanut yhä selvemmin tuntua, että hän tykkääkin pojista. Vielä hän ei kuitenkaan ole valmis tulemaan kaapista ulos. Netissä hän kirjoittelee aiheesta Blue-nimisen, tuntemattoman kohtalotoverinsa kanssa. Yhdessä samanikäiset pojat käsittelevät seksuaalisuuttaan ja huomaavat myös tuntevansa vetoa toisiinsa.
Ongelmat alkavat, kun Simonin luokkakaveri Martin näkee sattumalta Simonin Bluelle lähettämän viestin. Kirjaston koneella käydessään Simon on näet unohtanut sulkea sähköpostinsa. Martin ryhtyy kiristämään Simonia. Hän uhkaa paljastaa Simonin salaisuuden kaikille. Martin lupaa pitää suunsa kiinni, jos Simon tutustuttaa hänet Abbyyn, tyttöön, johon on ihastunut. Simon ja Abby harrastavat molemmat näyttelemistä samassa ryhmässä.
Simon ja Martin eivät juuri aikaisemmasta tunne toisiaan eivätkä tilanteesta johtuen luonnollisestikaan pidä toisistaan, Yhteisen salaisuuden myötä he alkavat kuitenkin viihtyä yhdessä. Mutta eihän kiristäjänsä kanssa voi olla kaveri, eihän? Entä kuka onkaan salaperäinen Blue, onko hän sittenkin joku tuttu? Ja ennen kaikkea: uskaltaako Simon tulla kaapista ulos? Mukava, viihteellinen kirja vakavasta aiheesta, joka saa lukijankin salapoliisimaisesti miettimään Bluen henkilöllisyyttä ja Simonin ratkaisuja.
Jukka Behm: Pehmolelutyttö, 2017
Finlandia Junior -ehdokkuudesta kisannut esikoisteos kuvaa rankkaa aihetta taitavasti, ajatuksia herättäen ja mässäilemättä.
Emilia on peruskoulun yhdeksäsluokkalainen tunnollinen koulutyttö. Hän asuu pienessä radanvarsikaupungissa ja haaveilee sisustusarkkitehdin ammatista. Sitä varten hän haluaa menestyä koulussa hyvin ja siksi kahdeksikko todistuksessa on pelkkä häpeätahra. Emilian perhe on ylemmän keskiluokan ydinperhe: hänellä on isoveli ja vanhemmat arvostetuissa ammateissa. Rivitalokoti on kuin suoraan sisustuslehdestä. Mutta Emilialla on salaisuus, jonka hän paljastaa vain rakkaille pehmoleluilleen.
Kaikki alkaa sattumasta. Emilia pyytää äidiltä rahaa matkustaakseen kesällä ystävänsä kanssa Tukholmaan konserttiin. Äiti kehottaa tytärtä menemään töihin, jotta saisi rahat kasaan. Kuumana kesäiltana Emilia törmää keskustan puistossa mieheen, joka tarjoaa rahaa katselemisesta. Pian tyttö ymmärtää, mistä on kyse ja miten helppoa on saada rahaa, jos on nuori ja nätti.
Emilia etsii asiakkaansa netistä. Ja niitä riittää. Hänellä on jotain, mitä miehet haluavat katsoa ja koskea. Ja hän päättää, mitä hänelle tehdään ja kuinka pitkälle mennään. Hän hallitsee tilanteen. Vai hallitseeko? Koskettava ja uskottava kuvaus aikuisten läsnäoloa kaipaavasta lapsesta, jolla on kohtalotovereita enemmän kuin haluamme uskoakaan.
Ali Benjamin: Mitä sain tietää meduusoista, 2017
Seitsemäsluokkalainen Suzy on luokkatovereidensa mielestä pöpipöpipöpi. Suzy tietää kaiken ötököistä, muttei mitään nuorisomuodista eikä bändeistä. Tyttö on epäilemättä tuleva luonnontieteiden tutkija, mutta ihmissuhteet ovat hänelle täyttä hepreaa. Lääketiede ehkä luokittelee Suzyn Aspergen-syndromaiseksi. Yksi ainoa, mutta sitäkin tärkeämpi ystävä Suzylla on koko elämänsä aika ollut, Franny. Niinpä Suzyn elämä romahtaa täysin, kun Franny kuolee. Suzyn oloa pahentaa se, että juuri ennen Frannyn kuolemaa hän riiteli tämän kanssa eikä koskaan ehtinyt pyytää Frannylta anteeksi.
Jokainen ihminen suree omalla tavallaan. Suzyn tapa on seuraavanlainen: hän sulkeutuu omaan maailmaansa, lopettaa puhumisen ja upottaa kaiken tarmonsa meduusoiden tutkimiseen. Lukijakin oppii kirjan myötä niistä paljon, vaikkapa sen että meduusoilla ei ole sydäntä, ei aivoja, ei luita, ei verta eivätkä meduusat ole tekemisissä toisten meduusoiden kanssa. Ne selviytyvät yksin. Mutta selviytyykö ihminen? Selviytyykö Suzy?
Jack Cheng: Kosmoksessa tavataan, 2017 – myös e-äänikirjana
Suloinen kirja sankarillisesta pojasta ja hänen matkastaan halki Yhdysvaltojen; kirja täynnä kohtaamisia, kadottamisia ja löytämisiä.
Yksitoistavuotias Alex asuu kaksin äitinsä kanssa, isä on kuollut. Aikuinen isoveli Ronnie asuu kaukana toisella puolella maata. Alex on lähes aspergeriläisen kiinnostunut avaruudesta. Hän tallentaa ajatuksiaan ja arjen tapahtumia iPodille, jonka aikoo lähettää raketin mukana avaruuteen. Siten hän kertoisi muille kosmoksen asukkaille maapallon elämästä. Näin toimi myös pojan suuri idoli Carl Sagan. Idolinsa mukaan Alex nimeää myös löytämänsä kulkukoiran pennun. Siitä tulee pojan lähin ystävä.
Alex on varsin omatoiminen arjessaan. Hän hoitaa ruuanlaiton koulunkäyntinsä ja avaruustutkimisensa ohella. Äidillä on välillä huonoja päiviä; silloin hän ei puhu eikä edes nouse sängystä ylös. Nyt huonoja päiviä on ollut jo pitkään. Isoveli on vannottanut, ettei Alex saa kertoa elämästään kenellekään ulkopuoliselle.
Alexin elämä muuttuu radikaalisti, kun hän lähtee koiransa kanssa maanlaajuisille rakettifestivaaleille tarkoituksenaan lähettää oma rakettinsa avaruuteen. Matka on tyssätä heti rautatieasemalla, mutta jo siellä kohtalo puuttuu peliin. Koko vaiherikkaan matkan ajan Alex törmää auttavaisiin ihmisiin. Pian on koossa sekalainen seurakunta ja matka etenee. Myös Alexin menneisyyteen.
Aleksi Delikouras: Nörtti 5: Multiplayer, 2017
Dragonslayer666 eli Nörtti seikkailee taas ja sama hulvaton meininki ja kielellinen ilotulitus jatkuu. Kirosanoja vilisee, mutta ne eivät ole itsetarkoitus ja kirjailija osaa kirjoittaa. Mukana pyörivät taas vanhat tutut MegaMan, Hege91, Pinokkio ja Apocalypse77.
Vanha kaveri Brassmo on tehnyt Nörtistämme paitsi lukuisat videoklipit YouTubeen, nyt myös tv-sarjan Ylelle. Se on kerännyt netissä hetkessä satoja tuhansia katselijoita. Nimmareiden ja selfie-kuvaan pyytäjiä suorastaan vilisee ympärillä. Kirjassa facta ja fictio sekoittuvat varsin onnistuneesti.
Sankarimme yrittää siis selviytyä paitsi lukiosta, myös tv-sarjan tuomasta julkisuudesta sekä toimia CS-pelaajaporukkaansa, The Amesome Teamin johtajana. Sen verran hyvää on viime kirjan jälkeen tapahtunut, että voittoisa Ruotsin-pelireissu tuotti rahaa, jolla saatiin vuokrattua tiimille kunnon pelikämppä. Siellä treenataan kohti Kanadaa ja Toronton Word cup -turnausta.
Mutta nyt tulee vastaan jotain, joka sekoittaa sankarimme pään. Se jokin tulee vastaan kaupan kassalla ja on nimeltään Emma. Tyttö sekoittaa Nörtin pään ja pelaamisen. Kaikkeen ei tahdo aika riittää, eikä seuristelukaan ole helppoa. Miten käy? Tuttuun tapaan ratkaisu on lukijalle ennalta-arvaamaton. Loppusivulla saapuu sankarillemme ilmoitus kutsunnoista. Tuskin maltan odottaa seuraavaa kirjaa Nörtin Suomen armeijan kohtaamisesta.
John Green, David Levithan: Will Grayson, Will Grayson, 2017
John Green on kirjoittanut jälleen koukuttavan kirjan, nyt yhdessä David Levithanin kanssa. Kirja on ällistyttävä sekoitus nuorten elämää: rakkautta, masennusta, iloa, surua, kaikkea mitä ihmiselämä voi pitää sisällään.
Kirja kertoo kahdesta samannimisesta pojasta, Will Graysonista. Kumpikin kertoo vuorotellen omaa tarinaansa ja arvattavasti John Green kertoo Will Graysonin ja Davis Levithan will graysonin tarinaa. Will Graysonin paras ystävä on Tiny Cooper, ihastuttava, sydämellinen ja riemastuttava jättikokonen homo. Will on menettänyt muut ystävänsä (jos niitä on koskaan ollutkaan) puolustaessaan Tinya. Will on ihastunut Janeen, koulukaveriinsa, mutta ei uskalla tai halua kertoa tunteistaan. Tiny Cooperilla on myös oma produktio, Tiny Dancer. Tarkoitus on tehdä Tiny Cooperista kertova musikaali ja siihen värvätään koulun opiskelijoita.
will grayson (toisen will graysonin tarinassa käytetään vain pieniä kirjaimia) on masentunut yksinhuoltajaäidin poika. Elämä tuntuu hänen tarinassaan todella synkältä, mutta sitten hän tapaa netissä isaacin, joka voisi olla todellinen rakkaus. will haluaa tavata isaacin ja treffit sovitaan pornokauppaan. Kaikki on kuitenkin suurta huijausta, mutta treffien ansiosta kaksi Will Graysonia tapaavat.
Elämänilo, suvaitsevaisuus ja rakkaus nousevat kirjassa kantaviksi teemoiksi, vaikka haikeutta ja elämän armottomuuttakaan ei puutu.
Sini Helminen: Kaarnan kätköissä (Väkiveriset : 1), 2017 – myös e-äänikirjana
Maagista realismia; hyvin kirjoitettu, mutta aika erikoinen kirja. Aloittaa sarjan, jossa sekoittuvat nuoruus ja rakkaus sekä suomalaisen kansanperinteen taruolennot.
Pinjan ylioppilaskirjoitukset menevät päin mäntyä. Se on kympin tytölle iso pettymys, mutta ei sinällään mikään ihme. Pinja jättää penkkarit väliin keskittyäkseen pänttäämiseen. Penkkarijuhlissa tapahtuu kuitenkin jotain, joka järkyttää tyttöä perinpohjaisesti: Pinjan poikakaveri Arttu ja paras tyttökaveri. Erika ihastuvat toisiinsa. Tyttöä on petetty kaksinkertaisesti; sen yli ei ole helppo päästä. Ylioppilasjuhlien jälkeen äiti pakottaaa tytön kesätöihin kaupungin puisto-osastolle. Töissä Pinjaan iskee silmänsä Virve-niminen työkaveri. Yllättäen Pinjakin tuntee vetoa häneen ja pian jo vaihdetaan suudelmia. Pinjalle alkaa myös ilmestyä Tuulia-niminen tyttö, jota muut eivät näe.
Pinjan selässä on arpia, joita hän häpeää. Häneltä on pienenä leikattu selästä pois kaarnaa muistuttavaa ihoa. Virven selkä sen sijaan on täyttä kaarnaa. Virven avulla Pinja tajuaa kuuluvansa isoäitinsä kautta Metsän kansaan ja olevansa metsänneito. Pian Pinjalle ilmestyy myös jo ajat sitten kuollut isoisä. Isoisä näyttäytyy aivan eri hahmossa kuin minä Pinja hänet muistaa.
Äidin saatua tietää Pinjan orastavasta lesbosuhteesta tyttö lähetetään toisten isovanhempiensa luokse. Siellä hän kohtaa ihanan nuoren miehen. Ja taas suudellaan ja karautetaan moottoripyörällä miehen kotiin. Jo matkalla selviää, että mies on kammottava hiisi. Pinja joutuu hiisien kotiorjaksi.
Joko alkaa pyörryttää? Mitä suotta. Sarjasta on ilmestynyt jo kakkososakin ja kolmas tulee ensi vuonna.
Laila Kohonen: Miehuuskoe 1917, 2017
Ohut, tositapahtumiin perustuva nuortenkirja vie lukijan Suomen itsenäistymisen levottomiin hetkiin. Vilho on savonlinnalainen oppikoulua käyvä poika. Kirjan alussa hän läpäisee kaveriporukan kehittämän miehuuskokeen. Kirjan lopussa hän joutuu aivan toisenlaiseen miehuuskokeeseen.
Eletään elokuuta 1917. Aika on levitonta ja vaarallista. Suomi kuuluu Venäjään, mutta Venäjällä on kevättalvella tapahtunut vallankumous: tsaari on syösty vallasta ja hänet perheineen on tapettu. Maassa on silti vielä paljon venäläisiä sotilaita eli kasakoita. He mellastavat kaupungilla ihmisiä pelotellen.
Suomessa aletaan liikehtiä itsenäistymisen puolesta. Lisää venäläisiä sotilaita läheteään Suomeen pitämään kansaa kurissa. Savonlinnaankin saapuu rangaistuskomppania. Sen myötä Vilhokin joutuu hengenvaaraan.
Kaj Korkea-aho & Ted Forsström, Pentti Otsamo (kuv.): Viraalit nerot (Zoo! 1), 2017
Runsaasti kuvitettu poikamaista teiniangstia ja huumoria pursuava kirja on sukua Nörtille ja Neropatin päiväkirjalle ja totta kai myös lajityypin kantaisälle, Bertille. Tämä kotimaisten kirjailijoiden teos pärjää kuitenkin edeltäjilleen mainiosti. Päiväkirjamaisuuskin on säilytetty; kirja koostuu kahdeksasluokkalaisen Atlaksen sähköpostiviesteistä. Niitä hän lähettää parhaalle ystävälleen Elliotille, joka on muuttanut maapallon toiselle puolelle, Uuteen Kaledoniaan. Atlas kaipaa Elliotia, mutta sitä hän ei tietenkään tälle kerro.
Kaverukset piirtävät Zoo-nimistä nettisarjakuvaa. Se on ajatuksella tehty, mutta sillä on vaan vaivaiset 15 lukijaa. Sen sijaan rinnakkaisluokan urheilijakomistus Justus tempaisee itselleen hetkessä 90 000 katsojan videon. Hän kuvaa itsensä istumassa paljaalla takapuolella kuuman vohveliraudan päälle. Lisäksi Justus hurmaa kaikki tytöt. Todella ärsyttävä tyyppi.
Kun sekä Atlas että Justus nimitetään ehdokkaiksi koulun johtokunnan vaaleihin, on ryhdyttävä toimii. Apunaan Atlaksella on maailman suloisin tyttö Sarah-LI. Tyttöjen kanssa kommunikointi ei ole Atlaksen vahvin alue, mutta Sarah-Lin kanssa hän ei pahemmin mokaile. Miten käy vaalitaistossaja koska saadaan kirjaan jatkoa?
Sarah J. Maas: Throne of Glass : Lasipalatsi, 2017
Endovierin suolakaivosten orjuudessa vuoden viettänyt 18-vuotias Celaena Sardashien, Adarlanin pelätyin salamurhaaja, saa mahdollisuuden vapauteen. Adarlanin kuningas järjestää kilpailun nimittääkseen kuninkaan miekan itselleen. Voittaja ansaitsee vapautensa ja häviäjät lähetetään takaisin vankeuteen. Käy kuitenkin ilmi, etteivät kilpailu, tai mukana olevat rikolliset, ole ainoa uhka vapaudelle tai hengelle. Öisin linnassa liikkuu jotain pahansuopaa. Jotain, joka jättää jälkeensä muodottomiksi raadeltuja kilpailijoiden ruumiita.
Throne of Glass-fantasiasarjan avausosa vie lukijansa Erilean fantasiamaailmaan ja tempaa mukaansa nopealla kerronnallaan, jännityksellä ja ripauksella romantiikkaa. Kirja on päässyt mukaan mm. New York Bestseller-listalle ja siitä on suunnitteilla televisiosarjasovitus.
Juha-Pekka Palviainen: Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta, 2017
Helppolukuista nuortenkirjallisuutta, mutta ei kuitenkaan tekijänsä paras. Kuusitoistavuotias lukiolainen Milla joutuu vastoin tahtoaan muuttamaan isän työn takia pienelle, kaukaiselle saarella. Isä saa määräajaksi tutkijanpestin saariston hylkeiden tutkimusasemalta. Perhe menee kahtia, kun äiti ja pieni pikkuveli, Vaippapaviaani, muuttavat puolestaan äidin työn takia Brysseliin.
Milla kapinoi ja kiukuttelee aikansa, vaan minkäs mahtaa. Alaikäisen on seurattava vanhempiensa tahtoa. Eniten harmittaa ero parhaasta ystävästä. Milla ja isä majoittuvat saaren ainoaan pieneen hotelliin ja arki alkaa. Saarella asuu muutama nuori. Kouluikäisiä on neljä ja koulua käydään etänä eli videoyhteydellä ja netin kautta. Luokassa ei ole siis opettajaa ollenkaan. Silti opiskelu sujuu yllättävän hyvin. Ilmassa on myös romantiikkaa ja Millakin ihastuu yhteen jos toiseenkin poikaan.
Pian isän ja Millan saapumisen jälkeen isän työpaikkaan kohdistetaan hyökkäys. Kun ne sekä jatkuvat että pahenevat alkavat saaren asukkaat olla ihmeissään ja peloissaan. Samoin he myös epäilevät toinen toisiaan ja ilmapiiri muuttuu kyräileväksi. Kuka on kaiken takana? Entä kenelle Millan sydän lopulta sykkii?
Camilla ja Viveca Sten: Syvyyksissä (Synkät vedet 1), 2017 – myös e-kirjana
Uuden ruotsalaisen nuorten dekkarisarjan hyytävä aloitus. Kaksitoistavuotias Tuva on koko ikänsä ollut erilainen. Alaluokilla häntä kiusattiin ja nyt vieläkin hyljeksitään. Hän asuu meren äärellä, saaristossa ja tuntee lähiseudun reitit ja karikot niin kuin kaikki muutkin samalla seudulla asuvat. Siksi onkin outoa, että tänä syksynä merellä on sattunut oudon paljon onnettomuuksia eikä kaikkia kadonneita ole edes löydetty. Outoa on myös jokapäiväinen synkkä sumu, joka peittää maiseman alleen ja saa aikaan aavemaisen tunnelman.
Trilleri saa alkunsa, kun Tuvan luokkatoveri Axel katoaa kesken suunnistustunnin. Aivan kuin sumu nielaisisi hänet. Tuva osuu paikalle juuri tapahtumahetkellä ja saa pelastettua toisen luokkatoverinsa, Rasmuksen. Pelastettua miltä? Ennen Axelin katoamista Tuva ja Rasmus näkevät molemmat jotain yliluonnollista, joka he eivät uskalla kertoa edes juttua tutkiville poliiseille.
Salaisuus yhdistää Tuvaa ja Rasmusta ja saa heidät sotkeutumaan juttuun yhä enemmän. Tuvan lapsuuteen liittyy myös toinen salaisuus, josta hän ei itsekään ole oikein perillä. Sylilapsena hän on ollut hengenvaarallisessa veneonnettomuudessa ja siitä ovat vieläkin muistona arvet kaulalla. Hengenvaaralta hän ei välty nytkään. Kuka tai mikä Tuva on? Ja mihin katosi Axel?
Chris Weitz: Kaaoksen päivät (The Young world; 1), 2017
Jälleen yksi trilogian aloittava nuorille suunnattu dystopia. Kirjailija on tunnettu aikaisemmin elokuvaohjaajana ja siksi varmaan kerrontakin on aika elävää. Mielenkiintoisesti kirja rinnastuu suomalaisen K.K Alongin Kevätuhreihin. Kirjoissa on paljon samanlaisuutta, vaikka ne on julkaistu suunnilleen samoihin aikoihin. Mystistä.
Kirjassa on kaksi kertojaa: newyorkilaiset tyttö ja poika, Donna ja Jefferson. Heidän kerronnalleen on kirjassa myös erilaiset fontit. Koko maailmassa on elossa vain nuoria ihmisiä; kaikki aikuiset ja lapset ovat kuolleet. Heidät on tappanut virus, jota vastaan nuorten hormonit pystyvät puolustautumaan. Mutta kaikki nuoretkin kuolevat heti 18 vuotta täytettyään. Näin käy heti kirjan alussa myös joukon johtajalle, Jeffersonin veljelle ja Jeffistä tulee hänen seuraajansa vastoin omaa tahtoaan.
Nuoresta iästään huolimatta kirjamme henkilöt ovat nähneet jo paljon kuolemaa; he ovat joutuneet polttamaan taudin tappamia ruumiita ja selviytymään ilman kuumaa vettä ja sähköä. Luonnollisesti myöskään mikään laite, kodinkone tai tietokone, ei toimi.
Porukan älykkö on Brainbox. Hänen ehdotuksestaan kootaan nuorisojoukosta ryhmä, joka lähtee kirjastoon hakemaan tietoa tappavasta viruksesta ja sen voittamisesta. New Yorkin halki kulkiessaan ryhmä kohtaa muita nuorisoporukoita ja matkasta tulee hyvin vaarallinen. Osasta kaupungin nuoria on näet tullut vihamielisiä raivohulluja. Vaikka eletään maailmanlopun tunnelmissa, on nuorilla on silti vahva elämäntahto ja tunteita toisiaan kohtaan. Rakastumista ja pettymyksiltä ei vältytä tässäkään kirjassa.
Mika Wickström: Meidän jengin Zlatan ja pitkä soolo, 2017
Toinen osa helsinkiläisestä jalkapallojoukkue Tykittäjistä ja sen nuorista lupauksista. Neljätoistavuotiaat Karri ja Arsa ovat parhaita kavereita ja pelaavat futista samassa joukkueessa. Nyt heillä on myös bändi nimeltään Karria ja arsenikkia.
Kesäloma alkaa! Sen kunniaksi ja tehdäkseen vaikutuksen ysiluokan tyttöihin pojat pitävät näille yksityiskeikan läheisessä maauimalassa sulkemisajan jälkeen. Se on tietenkin kiellettyä. Bändin soitto sujuu hyvin; siitä YouTubeen ladattu video kerää hetkessä yli 10 000 katsojaa. Mutta bileisiin tulee myös kutsumatonta porukkaa. Syntyy välikohtaus, jonka seurauksena kaikki saavat porttikiellon uimalaan. Lisäksi Karri ja Arsa saavat allasbileiden kuokkavieraista ikävän ja pelottavan riesan.
Kirjan pääaihe on kuitenkin futis. Pojat ovat itse joutuneet kokoamaan joukkueen uudelleen valmentajan kerran jo hylättyä heidät. Nyt yritetään taas. Kesän aikana Tykittäjät pelaa monien tunnettujen seurojen nuorisojoukkueita vastaan. Se näet yrittää nousta Valiosarjaan. Karri on joukkueen maalitykki. Onnistuuko hän tärkeissä otteluissa vai sortuuko jälleen kerran zlatanmaiseen käytökseen?
Tuuli Vuorma: Caapparin kääty (Roistoakatemia : 1), 2017
Roi Hopponen on 16-vuotias poika, jonka päämääränä on tulla setänsä tavoin poliisiksi. Peruskoulun loputtua hakemus Poliisikouluun on lähetetty ja kirjoja pääsykoetta varten on päntätty. Suunnitelmiin tulee kuitenkin iso mutka kun pääsykoe päivänä koulun osoite sattuu hukkumaan ja lopulta Roi selviää pääsykokeeseen – mutta minkä koulun?
Poliisikoulun pääsykokeiden sijaan Roi on päätynyt Roistoakatemian pääsykokeeseen ja hänet hyväksytään oppilaitokseen. Roi ottaa paikan vastaan, onhan hänellä nyt eturivin paikka ottaa selvää roistojen puuhista ja paljastaa heidät sitten poliisille. Vaikeuksia kuitenkin tuottaa olla paljastumatta roistoille, sekä väittää perheelle ja poliisi sedälle olevansa Poliisikoulussa.
Roi joutuukin tekemään asioita jotka ovat vastoin hänen periaatteitaan, mutta oppii myös paljon hyödyllisiä taitoja. Koulusta hän saa hyviä ystäviä. Sitten selviää, että rosvot ovat Caapparin käädyn perässä, ja erään sattumuksen kautta Roi sattuu saamaan selville missä tämä poliisien takavarikoima kääty sijaitsee ja se ajaa Roin vaikean valinnan eteen.
Roistoakatemia on humoristisella otteella kirjoitettu kirjasarjan avaus ja mukaansa nappaava huikea seikkailu!
-
2016
K.K. Alongi: Kevätuhrit, 2016
Maailma muuttuu silmänräpäyksessä keskellä toukokuista aamupäivää. Uuden kotimaisen trillerisarjan avaus on nälkäpelimäistä jännitystä.
15-vuotias punkkarityttö Jade herää Helsingin metrossa ympärillään pelkkää pimeyttä. Pian paljastuu karmea totuus: kaikki muut matkustajat ovat kuolleet. Jade nousee metrosta Sörnäisissä ja huomaa pian, että koko kaupunki on täynnä kuolleiden ruumiita. Sähkö- ja kännykkäverkot ovat tuhoutuneet, autot eivät toimi, eikä vettä tule. Mitä on tapahtunut?
Pian Jade kohtaa toisen henkiinjääneen, samanikäisen Suseten. Susette on kuin bardi, jonka elämän tärkeimmät asiat tähän asti ovat olleet meikkaaminen ja vaatteet. Nyt nämä kaksi täysin eri maailmoista olevaa nuorta joutuvat selviytymään yhdessä. Helppoa se ei ole! Pian tytöt saavat joukkoonsa myös pojan, Tomin. Samalla he kohtaavat myös muita henkiinjääneitä; vaarallisia ja väkivaltaisia raivohulluja nuoria, joita on paettava. Jade, Susette ja Tomi päättävät suunnata pois Helsingistä, kohti maaseutua. Kaupoista he saavat ruokaa ja vettä; eteneminen tapahtuu polkupyörillä. Matkalla he kohtaavat lisää eloonjääneitä, ruumiita on edelleen kaikkialla ja lisää raivohulluja tappajia tulee vastaan, samoin kuin villiintyneitä koiralaumoja. Tapaturmilta ja tappeluiltakaan ei vältytä.
Lopulta eri ikäisiä tyttöjä ja poikia on joukossa kuusi. Miksi juuri he ovat jääneet henkiin? Miksi he eivät ole seonneet niin kuin tappajanuoret Mikä nuoria yhdistää? Mikä aiheutti tämän yhtäkkisen maailman muutoksen, jota nuoret kutsuvat Kuolemanaalloksi? Miten selviytyä tästä eteenpäin? Paljon kysymyksiä, vähän vastauksia. Koukuttava ja lukemisen arvoinen kirja, jonka päähenkilöt ovat raikkaita ja aidon tuntuisia. Sen luettuaan janoaa heti jatkoa. Onneksi sitä on luvassa pian: keväällä 2017 ilmestyy kakkososa nimeltään Ansassa.
Jo heti alussa kirja tuntuu virkistävän epäsuomalaiselta. Osasyynä on varmaankin se, että kirjailija Katariina Alongi (s.1967 Helsingissä) asuu amerikkalaisen miehensä ja poikansa kanssa Kaliforniassa. Hän on koulutukseltaan liikunnanohjaaja, filosofian maisteri ja elämäntaitovalmentaja ja työskentelee elämäntaito- ja ratsastusvalmentajana.
Katy Birchall: It girl: suosituksi yhdessä päivässä, 2016
14-vuotias Anne on muuttanut isänsä kanssa Lontooseen. Uusi koulu ei ala hyvin: Anne sytyttää, vahingossa tietenkin, luokkakaverinsa Josien tukan palamaan kemian tunnilla. Erittäin ikävää asiassa on se, että Josie on koulun suosituin tyttö ja Annella on vain kaksi ystävää. Anne selviää asiasta jälki-istunnolla, mutta suosio on pohjalukemissa tapahtuneen jälkeen. Eräs Brendan kuitenkin puolustaa Annea.
Annella on kaksi ystävää, Jess ja Danny, jotka ovat hauskoja ja älykkäitä. Annekin haluaisi olla suosittu tai edes normaali.
Annen elämään tulee yllättävä käänne, kun hänen isänsä alkaa seurustella kuuluisan näyttelijän, Helena Montainen kanssa. Helenalla on tytär, Marianne, joka on melkein yhtä kuuluisa. Helenaa ja Mariannea seurataan julkkispalstoilla ja paparazzit jahtaavat heitä. Kun Annen isän ja Helenan seurustelusuhde paljastuu, myös Annesta tulee kuuluisa. Tämän vuoksi Annen seura alkaa olla haluttua koulussa. Miten Anne tästä selviää vai selviääkö?Holly Black & Cassandra Clare: Rautakoe (Magisterium: 1), 2016 – myös e-kirjana
Viisiosaisen fantasiasarjan ensimmäinen osa.
12-vuotias Callum-poika ei ole millään lailla sankariainesta. Call myös ontuu toista jalkaansa; se on vahingoittunut ns. Kylmässä verilöylyssä hänen ollessaan vauva. Samassa yhteydessä hänen äitinsä on kuollut. Juuri ennen kuolemaansa äiti ehti kaivertaa viimeiset sanansa jäähän: ”Tappakaa lapsi”. Miksi ihmeessä hän sanoi näin julmasti omasta pojastaan?
Callumissa ilmenee kykyjä taikuuteen ja hän saa kutsun Magisteriumin, maanalaisen velhokoulun pääsykokeisiin. Isä ei halua, että poika on missään tekemisissä taikuuden kanssa ja pyytää Callumia epäonnistumaan kokeessa. Callum tekeekin isälleen mieliksi ja saa kokeen huonoimmat pisteet. Siitä huolimatta hänet hyväksytään kouluun. Callum muodostaa tiimin kahden muun oppilaan, Aaronin ja Tamaran kanssa ja ohjaajaksi he saavat mestari Rufuksen. Heti aluksi he oppivat, että velhon eli maagin taikuus ilmenee kyvyssä hallita neljää elementtiä: maata, ilmaa, vettä ja tulta. He oppivat myös, että maageilla on vaarallisia vihollisia. Ja niitä Callum ja kumppanit todellakin kohtaavat, myös kirjan kannen kammottavan huppupäisen luurankomiehen. Kirjan lopussa tarina jää kesken ja jatkuu jo ilmestyneessä kakkososassa nimeltä Kuparikoura.
Aleksi Delikouras: Nörtti 4: pro gamer, 2016
Kirjasarjamme päähenkilö, pelivirtuoosi Dragonslayer666 on päässyt, ihme kyllä, lukioon. Koulunkäynnistä hän ei ole edelleenkään kiinnostunut, mutta kaipaa yläkouluun. Omanlaisensa ihme sekin, koska niin paljon hän sitäkin inhosi. Ennen kaikkea hän kaipaa yläkoulun aikaisia kavereitaan. Kellään heistä ei tunnu nykyään olevan aikaa hänelle. Sankarimme on siis yksin; ilman kavereita saati tyttöystävää.
Pelitaidoillaan hän pääsee kuitenkin CS-pelaajatiimiin, jonka pomona toimii määrätietoinen Daisuke. Hän opastaa sankariamme paitsi pelaajauralla myös naisasioissa. Tiimi treenaa ja pääsee mukaan Saksassa pelattavaan turnaukseen, jossa pääpalkintona on 100 000 €. Sitten tapahtuu jotain odottamatonta ja sitten vielä odottamattomampaa! Lopulta kuvioissa ovat mukana taas kaikki vanhat tutut yläkouluaikaiset kaveritkin: Hege91, Pinokkio ja Megaman.
Hauskaa on taas, ainakin lukijalla. Yhä edelleen nuori kirjailija repii huumoria kulttihahmostaan eikä kirjan juoni edelleenkään ole ennalta-arvattavissa. Eikä siinä vielä kaikki: Youtubessa elämänsä aloittaneesta hahmosta on suunnitteilla elokuva.
PS. Kirosanakammoiset: tiukkapipot: pysykää taas erossa tästä teoksesta.John Green: Teoria Katherinesta, 2016
Supersuositun kirjailijan toinen ja neljäs suomennettu teos.
Lukiolaispoika Colin on nero, mutta sosiaalisesti hieman kömpelö. Nyt hän rypee sydänsuruissa, koska tyttöystävä Katherine on jättänyt hänet. Sinänsä tässä ei ole mitään uutta, koska kyseessä on Colinin peräti yhdeksästoista Katherine-niminen tyttöystävä. Kaikkien kanssa hän on epäonnistunut. No okei, kaikki suhteet eivät ole olleet ihan hirmuisen vakavia; ensimmäinen Katherine jätti hänet seitsemänvuotiaana kahden minuutin seurustelun jälkeen. Mutta ihan oikeitakin seurustelusuhteita pojalla on ollut.Saadakseen viimeisimmän Katherinen pois Colinin mielestä paras ystävä Hassan kiskoo hänet roadtripille, ajelemaan ympäri Amerikkaa. Matkalla Colin yrittää muodostaa teoriaa Katherinesta. Miksi hän rakastuu pelkästään samannimisiin tyttöihin ja miksi kaikki aina menee pieleen? Kaverukset päätyvät Jumalan hylkäämään takapajulaan, jossa he tutustuvat toiseen Coliniin ja tyttöön nimeltä Lindsey.
Kirja koukuttaa lukijansa taas niin kuin tekijänsä edellisetkin teokset ja on tällä kertaa myös melkoisen hauska.
Magdalena Hai: Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta, 2016 – myös e-kirjana ja selkokirjana
Vihdoinkin ilmestyy kauan kaivattu kauhukirja nuorille; vieläpä aivan kelpo sellainen ja ihan suomalainenkin. Salanimen taakse kätkeytyvältä kirjailijalta on aikaisemmin julkaistu nuorille steampunkia eli vaihtoehtoista historiaa edustava Gigi ja Henry -trilogia. Nyt on kyseessä novellikokoelma, jonka kaikki novellit liittyvät pieneen kylään, Uhriniituntakaiseen. Lyhimmät ovat vain parin sivun mittaisia.
Uhriniituntakaisessa väijyy ikiaikainen pahuus. Vuosisadan alkuun liittyvässä tarinassa maalaistaloon kulkeutuu tivolin onnenpelistä voitettu viattoman näköinen nukke, jolla on outoja kykyjä. Se vie koko suvun turmelukseen. Nykyaikaan sijoittuvassa Namusetä-nimisessä novellissa paha kytkeytyy lastenlorun ympärille. Lasten leikissä hoetaan:
Namusetä, Namusetä
Emme pelkää sinua
Namusetä, Namusetä
Anna meille KARKKIA!
Loruun kuuluu myös toinen säkeistö, mutta sitä ei saa koskaan lausua ääneen. Miksei?Entä miksi Piritan uudessa koulussa luokan perällä kyhjöttää hiljainen, pitkän mustan tukkansa alle piiloutuva tyttö. Tyttö, jota ei kukaan luokan oppilaista eikä edes opettaja halua huomata. Kirjan niminovellissa taas kemian opettaja on menettänyt toisen kätensä onnettomuudessa. Tynkään istutetaan uusi käsi, joka alkaa haista. Se haisee kamalalle ja aina vain enemmän. Kaamea mätänemisen löyhkä leviää kaikkialle kouluun. Rehtori kuittaa asian lievänä sisäilmaongelmana. Miksi vain oppilaat kärsivät hajusta?
Kirjan novellit yllättävät, yököttävät ja välillä jopa naurattavat. Koskaan ei tiedä miten tarina loppuu; kuka henkilöistä on elävä, kuka kuollut ja kuka jotain siltä väliltä.
Shane Hegarty: Kalmankita : legenda alkaa, 2016
Nuorten kauhufantasiasarjan ensimmäinen osa. Irlannin syrjäkulmilla sijaitsee Kalmankidan kaupunki, josta vain harva on kuullut ja vielä harvempi sinne koskaan eksyy. Useimmista kartoistakaan paikkakuntaa ei edes löydy.
Päähenkilö on kohta 13 vuotta täyttävä Finn-poika, jonka kohtalo on sinetöity suvun historiaan. Kaikki pojan esivanhemmat ovat olleet taruolennonmetsästäjiä ja tätä perinnettä Finninkin odotetaan jatkavan. Heidän sukunsa on ainoa, joka suojelee kylää noilta verisen julmilta hirviöiltä. Aseena metsästyksessä käytetään Kutistinta. Taistelussa on oltava äärimmäisen varovainen.Finn haluaisi tehdä elämässään aivan jotain muuta, mutta on alistunut kohtaloonsa ja on siksi koko ikänsä harjoitellut kuuliaisesti tulevaa tehtäväänsä varten. Koulussa Finnillä ei ole kavereita ja häntä pilkataan sukunsa takia. Erityisesti Savagen kaksoset suorastaan rääkkäävät poikaa. Vaikka Finnin pitäisi valmistautua sankarin osaan, hän ei pärjää edes luokkakavereilleen. Miten noloa!
Tarina saa uuden käänteen, kun tapahtuu jotain harvinaista: paikkakunnalle ja Finnin luokalle tulee uusi tyttö, Emmie. Hänestä Finn saa ystävän ja liittolaisen. Samaan aikaan toisaalla hirviömäiset taruolennot suunnittelevat suurta hyökkäystä Kalmankitaan.Johanna Hulkko: K18, 2016
Suositusta Geoetsivät-sarjasta tutun kirjailijan ensimmäinen nuortenkirja ja suht helppolukuinenkin vielä. Kertojana on lukiolaispoika Aksu. Kirja on niin ronskia nuorenmiehen kieltä, että keski-ikäinen ihan punastelee sitä lukiessaan. Aksu käy lukiota, seurustelee maailman ihanimman Marian kanssa, pelaa tietokoneella ja hengailee kavereiden luona eli tekee kaikkea sitä mitä tämän ikäinen yleensäkin. Hormoonit hyrräävät tuhatta ja sataa, mutta viinaksista Aksu ei välitä. Kunnes erään kerran, kun porukat ovat matkoilla, poika yksin kotona ja koko talo käytössä…
Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin, 2016
Peetu elää kesää, mutta odottaa jo syksyä. Syksyn jälkeen kaikki on toisin, Peetusta tulee Peetu, ihminen, joka hän on aina ollut. Kirjan alanimeke onkin elämänmuutosromaani.
Peetu ei alun perin syntynyt Peetuksi, hän oli Petra. Perheeseen kuuluu isä, äiti, isoveli Pyry ja Peetu. Alussa elämä oli ydinperhe-elämää, isä, äiti, poika ja tyttö. Housuja ja mekkoja, Hello Kittyja ja autoja. Kunnes ei enää ollut. Peetu tiesi jo varhain, että hän poika, ehdottoman varmasti. Hän on aloittanut jo hoidot, jossa tähdätään korjaukseeen, niin kuin hän itse sanoo. Syksyllä Peetu täyttää 18 vuotta ja on aika aloittaa isot leikkaukset, Peetu on valmis. Isäkin on valmis ja isoveli Pyrykin melkein, mutta äiti ei tahdo käsittää, yrittää ehkä, mutta loukkaa koko ajan Peetua. Onneksi Peetulla on elämässään Aamu, tyttö, joka ymmärtää ja tajuaa kaiken.
Isä ja Peetu lähentyvät toisiaan purjelentämisen avulla. Isä on intohimoinen purjelentäjä ja antaa Peetulle lahjaksi kymmenen purjelentoa, vain Peetu ja isä kaksin taivaalla.
Kirja oli vaikuttava lukuelämys. Transsukupuolisista nuorista ei juurikaan ole kirjoja ja tätä lukiessa tuli melkein kyyneleet silmiin, miksi joillekin on niin vaikeaa hyväksyä erilaisuutta. Ihminen on mitä on, tuskin kukaan vapaaehtoiseti haluaa niin vaikeaa elämää, kuin mitä Peetu elää. Kirjaa lukiessa tuli vahva tunne, että Peetu on tietysti poika, muu ei tule kysymykseenkään.
Kesän jälkeen kaikki on toisin.
Hanna Kökkö: Megamysteeri, 2016
Hämeenlinnalaiset geokätköilevät yläkoululaiset Manu ja Helmi alias Kalkaros ja Hermiina matkustavat Sastamalaan. Siellä järjestetään iso geokätköilijoiden vuosikokoontuminen, Megamiitti. Helmin isoisä asuu sopivasti paikkakunnalla ja hänen luokseen nuoret majoittuvat. Megamiitin odotetuin tapahtuma on öinen pimeäkätkön etsiminen.
Ennen sitä nuoret ehtivät kuitenkin melontaretkelle. He pitävät tauon kuuluisan vanhan keskiaikaisen Tyrvään kirkon luona. Sen liepeillä on paljon turisteja tutustumassa. Yhtäkkiä joku tekee rannassa kammottavan löydön: siellä lojuu naisen ruumis! Jälleen kerran Manu ja Helmi ovat mukana rikosta selvittämässä. Kesää varjostaa myös tietoisuus siitä, että Helmi saattaa joutua muuttamaan syksyllä Jyväskylään. Se erottaisi nuoret rakastavaiset kauas toisistaan.
Laura Lähteenmäki: Nutcase, 2016
Viisitoistavuotias Saimi asuu maaseudulla, syrjäkylällä. Jopa kirkonkylään on matkaa kaksikymmentä kilometriä. Kun naapurustossa ei asu muita samanikäisiä, ovat Saimi ja vuotta vanhempi veljensä Juho olleet toistensa parhaat kaverit. Nyt kuitenkin tapahtuu iso muutos, kun Juho muuttaa monen kymmenen kilometrin päähän kaupunkiin käymään lukiota. Juho tutustuu uusiin ihmisiin opiskelupaikkakunnallaan, alkaa viihtyä siellä tosi hyvin ja käy enää harvoin kotonaan.
Saimi jää tosi yksin. Hän viihtyy entistä enemmän netissä ja alkaa tiiviisti seurata muutamaa blogia. Erityisesti Sumu-nimisen kirjoittajan blogiin tyttö jää suorastaan koukkuun ja kommentoi sitä säännöllisesti. Samaa blogia kommentoi usein myös eräs Sora; Soran kommentit ovat lähes aina hyvin ilkeitä. Mutta kun Sora lataa Sumun blogiin kuvia Saimille tutuista maisemista ja tuntuu tietävän oudon paljon Saimin henkilökohtaisista asioista; hiipii Saimin mieleen kauhu. Kuka on Sora, kuka Sumu?
Tamsyn Murray: Kaikkein aikojen Camilla: Neronleimaus, 2016
Jälleen uusi huumorisarja yläkoulun aloittamisesta.
Englantilainen 11-vuotias Camilla on menossa yläkouluun ja häntä jännittää. Englannin kouluissa ei pidetä omia vaatteita vaan koulupukua. Camilla-parka joutuu käyttämään isoveljen vanhaa koulupuvun takkia. Ällöttävän veljen takki on liian iso ja kaiken lisäksi se haisee! Tyttö on varma, ettei selviä hengissä edes ensimmäisestä päivästä. Mutta kyllä hän selviää.
Parantaakseen ulkonäköään Camilla värjää hiuksensa ystäviensä kanssa. Tuloksena on kirkkaan oranssin ja vihreän värinen hirvitys. Miten siitä selvitään, kun äitikin huutaa kuin palosireeni? Mutta sitten tapahtuu jotain vallan merkillistä: koulun tasotesteissä Camilla paljastuu kaikkien hämmästykseksi neroksi. Hänet valitaan muiden älykköjen kanssa koulun kilpajoukkueeseen. Tulossa on kuuluisa koulujen välinen tietokilpailu. Mitenkäs Camillan nyt käy? Parasta älykköporukassa on eräs aivan ihana poika.
Nopealukuinen kirja varhaisteinien noloista kommelluksista.
Timo Parvela & Bjørn Sortland, kuv. Pasi Pitkänen: Kepler62: kirja kolme: Matka, 2016 – myös e-kirjana, cd-äänikirjana ja äänikirjana
Suomalaisen Ella-kirjojen konkari Timo Parvelan ja norjalaisen Bjørn Sortlandin scifi-sarja on edennyt kolmanteen osaan ja muuttuu aina vaan jännittävämmäksi. Sarjakuvamainen kuvitus on Pasi Pitkäsen käsialaa ja houkuttelee osaltaan lukijoita. Kelpaa luettavaksi kakkosluokkalaisista seiskaluokkalaisiin ja on erityisesti poikien suosiossa. Kirjat ovat vain harmittavan lyhyitä!
Kaksitoista lasta odottaa Yhdysvalloissa avaruuteen lähettämistä. Heidät on tarkoin valittu ympäri maailmaa. Jokaisella lapsella on oma erityisominaisuutensa, minkä vuoksi on tullut valituksi. Silti kukaan heistä ei varmuudella tiedä, miksi juuri hän on joukossa. Kaikkia heitä yhdistää tietokonepeli Kelper62. Mukana on kaksi suomalaispoikaa, veljekset Ari ja Joni. Joukkoon kuuluu myös norjalaistyttö Marie.
Avaruussukkulan on määrä kuljettaa lapset avaruusasema ISS 4:lle, jossa saattueen kolme avaruusalusta odottavat. Vanha kenraali pitää matkaanlähteville jäähyväispuheen: ”Te olette maailman toivo. Teidän kapeilla hartioillanne lepää ihmiskunnan tulevaisuus. Te olette ihmiskunnan pioneereja ja raivaatte elintilaa sinne, missä ihminen ei ole koskaan käynyt.” Lapset nousevat sukkulaan ja se lähtee kohti avaruusasemaa. Siellä Ari, Joni ja Marie sijoitetaan samaan avaruusalukseen ja matka kohti Kepler62-planeettaa alkaa. Mutta pian tulee ongelmia. Vakavia ongelmia.
Teija Rekola: Top models, 2016
Noora ja Erika ovat 16-vuotiaita koululaisia. Erityisesti kaunis Erika, joka on aina saanut kaiken, haaveilee mallin työstä. Noora on ollut aina koulukiusattu pituutensa takia, Kirahvi on ollut hänen kutsumanimensä jo pitkään. Noora kävelee lytyssä ja miettii, kuinka paljon helpompaa olisi, jos olisi tavallinen tyttö, ei erottuisi mitenkään. Keskivertona oleminen on hänen haaveensa. On paradoksaalista, että kaikki kuitenkin haluavat erottua, olla jollain tapaa erikoisia, mutta hyvällä tavalla.
Noora ja Erika ovat kavereita. Heidän kaverisuhteensa ei ole tasavertainen; Noora pitää itseään rumana ja Erika tavallaan komppaa tätä mielipidettä; itse hän on omasta mielestään täydellisen kaunis. Erika osallistuu lehden Laura-tyttö kilpailuun, voittaja pääsee Pariisiin mallitoimiston listoille. Kilpailua varten Noora ottaa Erikasta kuvia ja vähän säälistä Erika nappaa myös Noorasta muutaman kuvan sillä seurauksella, että molemmat tytöt pääsevät osallistumaan kilpailuun.
Kirjassa kuvataan mallimaailmaa myös siltä puolelta, mikä ei aina tule esiin: kova kilpailu, rahattomuus ja jopa huumeet tulevat mukaan. Elämä ei ole aina ruusuista ja mallin työ pelkkää glamouria. Sen verran rankka ja raadollinen kirja on, ettei sitä suositella alle 12-vuotiaille.
Ronja Salmi (kuv. Jami Turunen): Onks noloo?, 2016
Suomalaisen kirjakaupan vuoden 2016 Kirjan ja ruusun -päivän kirjan. Päähenkilöinä kuudesluokkalaiset Petja ja Toni. Erityisesti Petja päätyy tuon tuostakin noloihin tilanteisiin. Mitä jos joutuu discossa tanssimaan hitaita tytön kanssa? Ja ei kai kuudesluokkalaiselle enää voi tulla yökoulussa äitiä ikävä? Vai voiko? Entä jos satut päästämään koulun historian haisevimman ja kovaäänisimmän pierun? Onks vähän noloo?
Kirja on täynnä hupaisia sattumuksia, jotka nolottavat kaikenikäisiä, mutta erityisesti kuudesluokkalaisia. Lukija voi osallistua tarinaan valitsemalla erilaisia juonenkulkuja ja siten päättää, kuinka noloihin tilanteisiin sankarimme joutuvat. Edestakaisin sivuilta toisille hyppiminen tosin myös vaikeuttaa muuten helppolukuisen kirjan lukemista. Eikä se siksi ehkä ole ihan osuvin valinta luki-ongelmaiselle tai maahanmuuttajalle.
Jessica Schiefauer: Ester & Isak, 2016
Kaunis, herkkä, rankka ja surullinen rakkaustarina, joka tekee lukijaansa voimakkaan vaikutuksen. Perustuu osin tositapahtumiin.
Sinä kesänä lukioikäiset Ester ja Isak kohtaavat, rakastuvat ja eroavat. Ja kohtaavat taas. Rakkaus on järistyttävän voimakasta, ehkä liiankin. Se on myös voimakkaan eroottista ja etenkin Esterin seksuaalinen herääminen kuvataan kauniisti.
Nuoret kohtaavat toisensa rannalla, jossa ruotsalaisen pikkukaupungin nuorilla on tapana kokoontua juhlimaan. Hetkessä he ovat erottamattomat. Ennen Isakia Ester eli tylsää ei-mitään -elämää. Isakin myötä kaikki on hetken aikaa kaunista eikä mikään tee kipeää. Sitten rakkaustarina alkaa säröillä ja katkeaa. Kun ensirakkaus päättyy, on se enemmän kuin maailmanloppu. Voiko sitä korjata, vaikka tunteet roihahtaisivatkin uudelleen?
Sinä kesänä samalla rannalla pahoinpidellään kuoliaaksi nuori poika. Isakin pikkuveli Anton pidätetään syytettynä osallisuudesta tappoon. Tapahtuma järkyttää koko paikkakuntaa. Isakin perhe joutuu vainotuksi ja nuorten uudelleen puhjennut rakkaus tahriintuu väkivaltaisen tapahtuman myötä.
Kirja kouraisee lukijaansa syvältä. Se sisältää paitsi kauniita rakkauskohtauksia, myös yksityiskohtaista rankkaa väkivaltaa. Juuri ristiriitaisuus tekeekin kirjasta vaikuttavan. Järkyttävien väkivaltakuvaustensa takia se ei myöskään sovi liian nuorille lukijoille.
Lina Stoltz: Huomenna ei tarvitse pelätä, 2016
Helppolukuinen, realistinen ja koskettava kirja arasta, mutta tärkeästä aiheesta. On arvioitu, että Suomessakin jokaisessa koululuokassa on viisi oppilasta, joiden vanhemmalla on alkoholiongelma.
Kaikilla meillä on salaisuuksia, joita emme halua muiden tietävän. Asioita, joita häpeämme ja peittelemme valehtelemalla. Kymmenvuotiaalle Liljalle äiti aiheuttaa huolta ja häpeää. Äiti on juoppo. Edes Liljan paras kaveri Nina tai luokanvalvoja ei tiedä tätä salaisuutta. Kerta toisensa jälkeen Lilja joutuu selittelemään, miksei Nina voi tulla Liljan luokse koulun jälkeen tai miksi äiti ei saapunutkaan vanhempain varttiin. ”Äidillä on vatsatauti” on Liljan vakiovastaus. Todellisuudessa äiti on sammunut pihalle. Liljan kanssa äidistä huolehtivat 14-vuotias isosisko Tanja ja jo muualla asuva isoveli Tintin. Arki sujuu joten kuten, kunnes tapahtuu jotain kamalaa: Lilja valitaan koulun Lucia-neidoksi. Tämä suuri kunnianosoitus on painajainen Liljalle: mitä jos äiti saapuu kännissä koulun Lucia-juhlaan? Miten Lilja siitä häpeästä ikinä selviää?
Marja-Leena Tiainen: Tatu, Iiris ja Pääkallomies, 2016 – myös cd-äänikirjana
Marja-Leena Tiainen on loistava kirjoittaja ja onnistuu tässäkin, nuorille suunnatussa selkokirjassa. Kirja on myös oiva esimerkki siitä, että ohut ja helposti luettava kirja ei tarkoita samaa kuin helppo ja heppoinen! Sen verran rankka kirjan tarina on, ettei se ole mikään lastenkirja ollenkaan.
Kaikki alkaa kesäiseltä uimarannalta, kun kuusitoistavuotias Tatu näkee maailman kauneimman tytön, Iiriksen ja ihastuu oitis! Iiris on parikymppinen eli Tatua neljä vuotta vanhempi. Nuoresta iästään huolimatta Iiris on kokenut elämässään jo monenlaista ja lisäksi hän seurustelee. Silti Tatu hakeutuu toistuvasti Iiriksen seuraan ja he ystävystyvät.
Iiriksen seuraa haluaa moni muukin eivätkä kaikki ole hyvissä aikeissa. Tatu sattuu näkemään tilanteen, jossa miesystävä kohtelee Iiristä kaltoin. Myös pari muuta miestä tuntuu vainoavan Iiristä. Miksi? Kirjan loppu on todella järkyttävä!
Marja-Leena Tiainen: Viestejä Koomasta, 2016
Silva on aloittamassa yhdeksännen luokan, mutta kesällä tapahtuu asioita, jotka muuttavat Silvan elämää ja ajatuksia elämästä aivan toisiksi. Silva viettää kesää parhaan ystävänsä Jeminan kanssa. Jemina on Silvan mielestä kiva, mutta tekee asioita, joita Silva ei haluaisi tehdä, kuten varastelua, näpistelyä ja kiusaamista. Silva ajautuu kuitenkin varastelemaan erilaisia vaatteita ja tavaroita. Äiti ne tietysti löytää ja sanoo, että Silvan on ne palautettava.
Jeminan kanssa tapahtuu vielä pahempaa. Kivassa porukassa juodaan siideriä ja vahvempiakin aineita ja tämän seurauksena Silva hyppää sillalta veteen. Silva herää aivan vieraassa paikassa; paikassa, jossa vaeltaa tuntemattomia ihmisiä, kaiken ikäisiä ja eri kielillä puhuvia. Silva kuulee myös suomea ja saa selville, että paikka on tuonpuoleinen, välitila ennen kuolemaa. Osa ihmistä kuolee, nuoriakin, osa taas ilmeisesti palaa takaisin elämään. Silva ei halua kuolla ja onnekseen hän saa kuolleilta ihmisiltä viestejä, jotka pitää toimittaa kuolleiden omaisille. Onneksi siksi, että viestinviejät eivät kuole.
Silva palaa viestien kanssa kuolemanporteilta ja tuntuu, että koko hänen elämänsä on muuttunut. Viestit muuttavat myös viestin saajien elämää. Silvan on kuitenkin vaikea elää kertomatta Koomasta mitään kenellekään ja hän uskoutuukin Jeminalle. Uskoutuminen on virhe ja yhtäkkiä Silva on yksi niistä, joita kiusataan.
Vetävästi kirjoitettu ja jännittäväkin kirja.
Mika Wickström: Meidän jengin Zlatan, 2016
Neljätoistavuotias Karri on huippulahjakas jalkapalloilija. Hyökkääjänä hän on varsinainen maalitykki ja hallitsee pallon vaikka unissaan.
Kaikkea ei hänkään silti hallitse mallikkaasti. Karrilla on ongelmia tunteidensa kanssa. Poika on varsin omapäinen ja menettää helposti hermonsa. Tästä syystä hänelle aiheutuu usein ongelmia valmentajan kanssa. Varsinainen Zlatan siis. Niinpä poika onkin viettänyt viime aikoina paljon aikaa vaihtopenkillä. Lahjakasta poikaa turhauttaa entistä enemmän, kun hän ei saa peliaikaa juurikaan. Karrilla on myös murheita kotona.
Tasapainottavana tekijänä kirjassa on Arsa, Karrin paras kaveri eskarista asti. Arsa pelaa puolustajan paikkaa. Nyt kuitenkin koko joukkueen toiminta alkaa hiipua. Jatkuuko poikien lupaava jalkapalloilijan ura? Kiva, helposti luettava kirja kovasti kaivatusta aiheesta.
-
2015
John Green: Arvoitus nimeltä Margo, 2015 – myös elokuvana
Quetin Jacobsen, älykäs, mutta hieman nössö lukiolaispoika uskoo, että jokaisen kohdalle osuu ihme. Se voi olla salamanisku tai Nobelin palkinto, maailmassa kaikki on mahdollista. Quentinin ihme on naapurin tyttö, Margo. Margo ei ole tavallinen naapurin tyttö, hän on arvoitus. Erityisesti hän on arvoitus Quentinille, poika luulee tuntevansa Margon, mutta huomaa, ettei tunne tätä lainkaan. Quentin on aina ihaillut, ehkä rakastanutkin Margoa. Lapsuudessa he olivat ystäviä, mutta vähitellen erkaantuneet toisistaan. Molemmilla on oma ystäväpiiri, Quentinilla parhaat kaverit pöhkö Ben ja älykäs Radar ja Margolla taas kaikki lukion parhaat ja suositut tyypit. Eräänä yönä Margo koputtaa Quentinin ikkunaan ja pyytää mukaansa. Quentin lähtee ja tämä yö mullistaa Quentinin elämän. Margo kuitenkin katoaa yön jälkeen, kukaan ei tiedä missä hän ja onko hän edes elossa. Quentin löytää pieniä merkkejä, jotka todistavat, että Margo on elossa ja myös haluaa, että hänet löydetään. Margon löytämisestä tulee Quentinille pakkomielle. Kirjasta on ilmestynyt elokuva Paper Towns, jonka pääosissa ovat Cara Delevingne ja Nat Wolff.
Jacob Grey: Varismiekka, 2015
Seikkailufantasiaa, jossa tapahtuu. Ja kuolee ihmisiä. Ja vilisee hämähäkkejä, torakoita, käärmeitä, tappavia lintuja. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Blackstoneen, joka oli kukoistava kaupunki ennen ns. Mustaa kesää. Kaupungissa tapahtui tuolloin kahdeksan vuotta sitten paljon pahaa. Kolmetoistavuotias poika nimeltä Kraa on elänyt varisten kanssa tuosta kesästä lähtien. Kraa liikkuu öisin, etsii ruokansa roskiksista ja puhuu varisten kieltä. Myöhemmin Kraa saa tietää, että eläinten kieltä ymmärtäviä ihmisiä on muitakin ja heitä kutsutaan lymyiksi. Pojan muistikuvat varhaislapsuudesta ovat hataria; hän ei edes muista oikeaa nimeään. Usein Kraa näkee painajaista, jossa vanhemmat työntävät hänet ulos ikkunasta. Miksi? Se selviää kyllä aikanaan. Monesti Kraa tarkkailee ikkunasta läheisen vankilanjohtajan perhettä. Erään kerran hän pelastaa perheen tyttären Lydian ja tämän isän vaarallisten rikollisten kynistä. Vaarallisin heistä on Seittimies. Pelastaakseen Blackstonen tuholta Kraa ja Lydia joutuvat hurjaan taisteluun, joka vie heidät aina Kuolleiden maahan asti.
Mervi Heikkilä & Jussi Matikainen: Kummajaisten kylän kuuma kesä, 2015
Kirja kertoo Korpikylän kutos- ja seiskaluokkalaisten nuorten Saran, Sampon, Nikon, Ainon ja Ompun kesälomasta. Korpikylässä tapahtuu yhtä sun toista kummallista, on kummituksia, lohikäärmeitä sekä salalammen hirmuinen Näkki. Pakkaa sekoittamaan saapuu myös nuori nainen, joka myöhemmin paljastuu kyläkoulun uudeksi opettajaksi. Opettajassa on jotain omituista ja tästähän nuorten on otettava selvää. Miten nuoret selviävät näistä kaikista kummallisuuksista omien arkihuoliensa ohella?
Kirja on mukaansatempaava ja sen henkilöihin on helppo samaistua, kirja on myös helppolukuinen ja sivujakin on vain 132. Tarinaa siivittää Miranda Koskisen piirtämä upea kuvitus.
Anu Holopainen: Ihon alaiset, 2015
Karu ja raadollinen kirja lähitulevaisuudesta. Eletään yhteiskunnassa, jossa plastiikkakirurgia ja kehon muokkaus ovat arkipäivää. Ne ovat menestyksen ja hyväksynnän tae kaikissa ikäryhmissä. Ja miten helppoa ulkonäön muokkaaminen onkaan: muuta ei tarvita kuin rahaa ja täysi-ikäisyys. Kaupungillakin on botoxia naamaan ruiskuttavia automaatteja, jotka toimivat sormenjälkitunnisteilla. Kirjassa on monta kertojaa. Ensimmäisenä ääneen pääsee 17-vuotias poika Jara, jonka vanhemmat pakottavat olemaan luomu täysi-ikäisyyteen asti. Vain pari pientä lävistystä on hänelle sallittu. Mutta näissä olosuhteissa ja ympäristön paineissa luomu on yhtä kuin luuseri. Niinpä Jara keksii keinon, jolla ansaita rahaa leikkauksia varten. Hän menee strippiklubille töihin. Kirjan henkilöistä koskettavin kohtalo on kuitenkin tytöllä, joka pitää blogia nimimerkillä Plastic Princess. Toivottavasti kirjan maailma ei koskaan toteudu! Mieliinpainuva lukukokemus, mutta ei liian nuorille.
Jørn Lier Horst: Salamanterin arvoitus, 2015
”Cecilia Gaathe ei ollut koskaan nähnyt kuollutta ihmistä. Ei ennen kuin nyt”
Näin alkaa uuden norjalaisen nuortendekkarisarjan ensimmäinen osa. Elämä hiljaisessa norjalaisessa rannikkokylässä saa yllättävän käänteen, kun kaksitoistavuotias Cecilia löytää rannalta tuntemattoman miehen ruumiin. Kuolemassa on jotain hämärää. Paikalle osuu myös vuotta vanhempi Leo. Hän ehtii ennen poliisin saapumista napata kuolleen miehen käsivarresta kuvan iPhonellaan. Käteen on tatuoitu lisko ja sen vieressä on numero 2. Mitä se tarkoittaa?
Cecilia, Leo kuin myös Une-tyttö Egon-koiransa kanssa ryhtyvät tutkimaan miehen kuolemaa. Rannalla on hotelli, jonka Cecilian isä omistaa ja jossa Leon äiti työskentelee. Nuorten mielestä muutama hotellin asukas käyttäytyy kummallisesti. Nappaamalla hotellin yleisavaimen he pääsevät tutkimaan vieraiden huoneita. Mutta onkohan se järkevää? Vaaratonta se ei ainakaan ole. Kun tästä seikkailusta selvitään, niin kirjan lopussa onkin jo seuraavan kirjan ensimmäinen luku.
Sophie Kinsella: Kadonnut: Audrey, 2015
Ihanan kepeä ja koukuttava, hauska ja hurmaava kirja vaikeasta aiheesta. Yläkoululainen Audrey on kadonnut. Piiloutunut aurinkolasiensa taakse ja linnoittautunut kotiinsa. Hän ei käy koulussa eikä missään muuallakaan. Perheensä kanssa tyttö kommunikoi, mutta muita hän pakenee.
Syy Audreyn käytökseen on rankka koulukiusaaminen, jonka kohteeksi hän joutui ja jonka takia hän päätyi sairaalahoitoon saakka. Mutta ei muillakaan perheessä mene hyvin. Äiti on sekoamassa isoveli Frankin peliriippuvuuden takia. Kiista jatkuu koko kirjan ajan ja saa mielenkiintoisia piirteitä. Heittääkö äiti Frankin tietokoneen ikkunasta alas?
Audrey käy terapeutilla ja eräänä päivänä tämä antaa tytölle mielenkiintoisen tehtävän: Audreyn on pidettävä videopäiväkirjaa perheestään. Kamera suojanaan Audreyn on helpompi kohdata maailma. Videoille tarttuukin varsin mielenkiintoisia havaintoja. Ratkaiseva hetki kirjassa on kuitenkin se päivä, kun isoveljen ystävä Linus tulee kylään. Pystyykö poika kiskomaan Audreyn takaisin elämään aurinkolasien takaa?
Hanna Kökkö: Saarikätkö, 2015
Manun ja Helmin tarina jatkuu taas. Nuoret lähtevät seiskaluokan jälkeen melontaretkelle Itä-Suomeen. Tarkoitus on etsiä geokätköjä vanhalta sodanaikaiselta Salpalinjan linnoitusalueelta.
Mukaan tulee Manun isäpuoli Make ja hänen ystäviään. Kaikki menee kuitenkin alusta asti pieleen; sattuu loukkaantumisia ja onnettomuuksia. Myös kännykkä kastuu ja kajakki karkaa. Lopulta Manu ja Helmi ovat kahdestaan Bunkkerisaarella. Nimen mukaisesti saarella on vanha sotilaitten bunkkeri. Paitsi etteivät nuoret taidakaan olla siellä ihan keskenään; eikä huono onni ole jättänyt heitä rauhaan. Onnettomuuksien sarja vaan jatkuu. Ja niin ovat taas dekkarin aiheet kasassa.
David Lewman: Lihattoman murekkeen tapaus, 2015 (Club CSI)
CSI = Crime scene investigation eli rikospaikkatutkimus.
Uusi helppolukuinen dekkarisarja nuorille. Päähenkilöinä on kolme yläkoululaista: yksi tyttö ja kaksi poikaa. Tässä sarjan aloitusosassa Hannah, Ben ja Corey saavat uuden luonnontieteiden opettajan. Opettaja on rento, farkkutakkinen nuori nainen. Hän osaa havainnollistaa kemiaa ja fysiikkaa nuoria kiinnostavalla tavalla: teettää oppilailla tehtäviä teknisen rikospaikkatutkimuksen muodossa. Kuvitellaan siis joku rikos tapahtuneeksi ja rikospaikalta otetaan erilaisia näytteitä. Uusi opettaja on muutenkin aktiivinen. Hänen mielestään koulun ruokalassa tarjoillaan liikaa lihaa. Opettaja toimittaa keittiön emännälle lihattoman murekkeen reseptin. Emäntä valmistaa sitä ohjeen mukaan sillä seurauksella, että rehtori ja useat koulun oppilaat saavat ruokamyrkytyksen. Yrittikö joku tahallaan myrkyttää heidät? Hannah, Ben ja Corey eli Club CSI saakin heti käyttää uusia oppejaan oikeassa rikostutkimuksessa. Sarjaa on suomennettu kaksi osaa ja lisää odotellaan.W. C. Mack: Ketjunvaihto, 2015
Kirjasarja täyttä jääkiekkoa. Toinen osa kuudesluokkalaisen kanadalaispoika Jonathanin eli Nugetin pelaajaurasta. Poika on ’noin nelivuotiaan’ kokoinen, mutta silti pelaajana melkoinen tekijä. Myös ensimmäisestä osasta tuttu, noin kaksimetrinen joukkue- ja luokkatoveri Eddie Bosko on edelleen tiiviisti kuvioissa.
Kirja alkaa kurjasti, kun joukkueen valmentaja liukastuu ja loukkaantuu niin pahasti, että joutuu jäämään pitkälle sairauslomalle. Kaikkien yllätykseksi Nugetin isä pestataan valmentajan sijaiseksi. Alkaa täysin uudenlainen harjoittelusysteemi, joka ei todellakaan kaikkia miellytä. Pojat ovat tottuneet siihen, että harjoituksissa aina myös pelataan, mutta nyt pelit korvataan naruhyppelyllä ja portaiden juoksemisella. Eikä kaikissa harjoituksissa edes vedetä luistimia jalkaan! Silloinkin kun päästään harjoituspeleihin, Nugetin isä sekoittaa ketjut kokonaan uusiksi. Joukkue kapinoi sijaisvalmentajaa vastaan ja Nugetti on pahassa välikädessä: puolustaako isää vai joukkuetovereita.
Elena Mady: Vaihdokas, 2015
Elena Mady on kirjoittanut vetävän nuortenkirjasarjan aloitusosan. Kirjailija on asunut pitkään Yhdysvalloissa ja on toiselta ammatiltaan muusikko; nämä myös näkyvät kirjassa. Kirjan päähenkilö, nuori tyttö Alex on kuollut ja kuuluu kuolemansa jälkeen ns. Hyppääjiin. Eräänä päivänä hän herää henkiin vieraan seitsemäntoistavuotiaan tytön kehossa. Alex saa tietää, että tämä Sara Alexandra, jonka elämää hän nyt joutuu elämään, on juuri menettänyt vanhempansa auto-onnettomuudessa. Alex saa myös tietää, että Saran vanhemmat ovat omistaneet menestyvän yrityksen, jonka Alex on perinyt. Alexin on opittava elämään Saran elämää. Hän on nyt upporikas orpo, joka asuu Laura-tätinsä kanssa, käy koulua ja harrastaa musiikkia. Alex tapaa ihanan pojan, Jessen, ja rakastuu. Mutta Jessellä on tyttöystävä. Myös toinen poika, Lukas ilmestyy kuvioihin. Kirja muuttuu jännittäväksi dekkariksi, kun paljastuu, etteivät vanhemmat kuolleetkaan sattumalta, vaan heidät murhattiin. Murhaa alkaa selvittää Keskusrikospoliisi. Myös Alex joutuu murhayrityksen kohteeksi. Vaihdokkaan tarina on jo saamassa jatkoa; The Body Jumper -trilleritrilogian seuraavat osat tulevat olemaan Varjo ja Varjelija.
Iida Sammalisto: Tähtimosaiikki, 2015
Parikymppisen kirjailijan esikoisteos on perinteistä fantasiaa ja aivan huikean kaunista kieltä. Seitsemäntoistavuotias Suna-tyttö elää maassa nimeltä Ruska. Hän on vaeltaja niin kuin olivat muutama vuosi sitten kuolleet vanhempansakin. Suna kulkee paikasta toiseen seuranaan kettu nimeltä Io.
Valtakuntaa hallitsee pelottava ja raa’an väkivaltainen Korppiruhtinas. Hän jakelee hirttotuomioita pienimmästäkin syystä ja pitää alamaisiaan jatkuvassa pelossa. Korppiruhtinas haluaa valloittaa koko maailman ja rakentaa taivaisiin asti ulottuvaa Tornia. Korppiruhtinaan antaman käskyn mukaan kaikki vaeltajat on surmattava. Niinpä Sunakin saa peräänsä tappajan, Ronan Sudenkaipuun. Suna ja Io joutuvat pakenemaan. Toisesta maailmasta, lähetetään Sunan avuksi tähtipoika Lupus. Lupus kulkee kaksikon mukana, vaikka Sunan on ensin vaikea hyväksyä tätä. Suna saa myös tietää, että hänelle on ennustuksessa määrätty tärkeä tehtävä. Pystyykö Suna toteuttamaan sen?
-
2014
Elisabet Aho: Tanssii Emman kanssa, 2014
Neljätoistavuotias Emma harrastaa kilpatanssia. Myös Emman paras kaveri Inka tanssii, parinaan veljensä Niko. Inkan ja Nikon perhe on lasten harrastuksessa täysillä mukana, mutta Emma joutuu selviämään lähes yksin. Hänen eronneet vanhempansa eivät juurikaan ehdi töiltään tai uudelta perheeltään tukea ja kannustaa tyttöä. Lisäksi tanssipuvut ovat kalliita eivätkä kisamatkatkaan osallistumismaksuineen halvaksi tule. Emman tanssiparina on ollut Joonas, mutta kun tämä ilmoittaa lopettavansa, Emman maailma romahtaa. Tanssivia nuoria poikia on vaikea löytää. Kohtalo heittää Emman eteen komean, tanssivan Matiaksen ja parin askeleet sopivat täydellisesti yhteen. Emma menettää pojalle myös sydämensä ja ajattelee poikaa jatkuvasti. Parin viikon päässä häämöttävät tärkeät tanssikisat ja kaikki näyttää lähes täydelliseltä, kunnes Emman unelmat murskaantuvat. Sympaattinen kirja kilpatanssin maailmasta. Upeita pukuja, rankkoja harjoituksia ja jännittäviä kilpailuja. Lukijakin jännittää Emman mukana. Tästä toivoisi kehittyvän tanssiaiheisen kirjasarjan; niillä kun olisi kysyntää enemmän kuin tarjontaa.
Julie Berry: Kunnes kerron totuuden, 2014
Trilleri, jossa on koko ajan ahdistava, suorastaan hypnoottinen tunnelma. Tarina sijoittuu jonnekin 1800-luvun lopulle ”pieni talo preerialla” -aikaan, mutta ei ole mikään herttainen lastenkirja ollenkaan. Kirja on taitavasti kirjoitettu ja suomennettu ja kieli on upeaa; suorastaan runollista. On kyse isoista asioista rakkaudesta, petoksesta ja kostosta. Kertojana on mykkä Judith-tyttö. Vuosia aiemmin kaksi nuorta tyttöä, Lottie ja Judith ovat kadonneet kylästä. Lottie löydetään myöhemmin kuolleena, kun hänen ruumiinsa ajautuu virran mukana kylän lähistölle. Judith palaa parin vuoden päästä takaisin, kieli katkaistuna. Hän kantaa synkkää salaisuutta kykenemättä kertomaan sitä kenellekään. Yhteisö pitää häntä saastuneena ja hylkii häntä julmasti. Lukija samaistuu Judithiin ja pelkää hänen puolestaan. Tärkeä henkilö kirjassa on myös Judithin salainen rakkaus, Lucas. Lopulta puhkeaa sota, jonka mukana vuosia piilossa olleet salaisuudet alkavat paljastua.
Michelle Gagnon: Kukaan ei kaipaa sinua, 2014
Mustiin pukeutuva, kovia elämässään kokenut kuusitoistavuotias Noa-tyttö herää nukutuksesta sairaalassa tippaletku kädessään. Mitä hänelle on tapahtunut? Sitä tyttö ei muista, mutta sairaala on outo; henkilökunta muistuttaa enemmän vartijoita kuin sairaanhoitajia. Noa toimii niin kuin vaisto kehottaa: hän pakenee. Samaan aikaan toisaalla parikymppinen Peter on yksin kotona, kun naamiomiehet tunkeutuvat väkivalloin sisään ja vievät kannettavan tietokoneen. Miksi? Liittyykö asia siihen, että Peter on vuosi sitten perustanut hakkeriyhteisö /ALLIANCE/:n jolla on päämääränä: ”rangaista nettikiusaajia, eläintenkiduttajia, seksuaalirikollisia, ja kaikkia muita, jotka käyttivät hyväksi heikompiaan” Tämä nuorten hakkereiden porukka on myös onnistunut selvittämään rikoksia. Noakin kuuluu samaan yhteisöön ja on ollut sen kautta Peterin kanssa tekemisissä. Mutta nyt he tutustuvat myös livenä, kun Noa pyytää hakkeriyhteisön kautta Peteriltä apua. Näin alkaa huima trilleri, jossa nuoret törmäävät äärimmäisen iljettävään rikossarjaan. Kirjaan on epäilemättä tulossa jatkoa, koska tarina loppuu aivan kesken. Sen verran hurjasta jännityksestä on kyse, että ihan varhaisnuortensarjasta ei ole kyse.
John Green: Kaikki viimeiset sanat, 2014
Elokuvan myötä huikean menestyksen saaneen Tähtiin kirjoitettu virhe –teoksen kirjoittaneen John Greenin nyt vasta suomennettu esikoisteos. Kirjan kertoja on amerikkalainen täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleva Miles-poika, joka lähtee kotoaan Floridasta kauas Alabamaan sisäoppilaitokseen. Siis kouluun, jossa myös asutaan. Elämä muuttuu täysin, kun yksinäinen Miles tapaa uusia ihmisiä. Kämppäkaverikseen hän saa pienen Chipin, jota kutsutaan Everstiksi. Ja ennen kaikkea Miles tapaa jännän, oudon, kauniin, seksikkään, älykkään; kertakaikkisen lumoavan tytön nimeltä Alaska. Miles ihastuu välittömästi. Mutta Alaskalla on jo poikaystävä. Yhdessä uusien ystäviensä kanssa Miles kasvaa kohti aikuisuutta; kokeilee kiellettyjä ja kiehtovia asioita. Kirja jakautuu ennen ja jälkeen osioihin. Kirjan luettuasi tiedät kyllä miksi.Suositellaan vähintään neljätoistavuotiaille ja hieman enemmän lukeneille nuorille.
Tuija Lehtinen: Tyttö elää kesäänsä, 2014
17-vuotias Julia on karkumatkalla nuorisokodista. Hän liftailee ympäri kesäistä Suomea ja esiintyy eri henkilöinä. Milloin hän on Maila, milloin Anni, seuraavaksi taas jo Lisa. Mitä tyttö pakenee ja mitä etsii? Kirjan lopussa ehkä lukija ja Julia itsekin ovat asiasta ainakin vähän viisaampia. Matkallaan tyttö törmää hyvin erilaisiin ihmisiin ja porukoihin ja tulee hämmästyttävän hyvin toimeen kaikkien kanssa. Hän joutuu mm. kesähäihin esittämään homouttaan salailevan nuoren miehen tyttöystävää. Maksua vastaan tietenkin. Sieltä Julia ajautuu erään mummon hoitajaksi. Mummeli ei olekaan ihan peruskamaa, vaan pelaa pokeria rahasta ja vetää viskiä aina kun silmä välttää. Julia pyörii hetken myös kasvissyöjien luonnonmukaisuutta ihannoivassa kommuunissa, jossa taidetaan viljellä myös hieman laittomia viherkasveja. Kokeepa tyttö myös ihastuksen taipasenkin matkallaan. Ainakin hän harrastaa kiihkeää seksiä! Rempseästi kerrottu nuoren tytön road trip ja kasvutarina hurtilla huumorilla höystettynä eli taattua Tuija Lehtistä.
Sari Luhtanen: Totuus Tarusta : täydellisen mokaaminen taito, 2014
Suomalainen versio Nolo elämäni –sarjasta. Päähenkilönä yläkoululainen, poikamainen Taru, joka harrastaa kuulantyöntöä. Tarun äiti on supernaisellinen jakkupukuinen uranainen, joka yrittää tehdä tyttärestään samanlaista. Taru inhoaa äidin ulkomaisilta liikematkoiltaan tuliaisiksi tuomia tyttömäisiä hörhelöitä. Koulussa Tarun inhokki on luokan söpöin, mutta myös ilkein tyttö Angela. Taru ei ole liiemmälti ollut kiinnostunut pojista, mutta nyt luokalle tulee uusi poika Roni, joka on siis niin ”törkeen namu”, että Taru ihastuu. Mutta myös Angela on kiinnostunut Ronista. Taru keksii vaikka mitä juonia saadakseen Angelan jättämään Ronin rauhaan. Mutta mitä enemmän Taru yrittää, sitä pahemmin hän mokailee. Sitten koulussa ollaan järjestämässä kasari-diskoa, jossa paras asu palkitaan. Tämä on Tarun tilaisuus: ”Angela rakasti diskoa, minä rakastin kostoa. Nämä kaksi asiaa oli mahdollista yhdistää saumattomasti.” Onkohan Tarun taktiikka kuitenkaan paras mahdollinen?
W. C. Mack: Hattutemppu, 2014
Kovasti kaivattua nuortenkirjojen aihetta eli jääkiekkoa! Yksitoistavuotias kanadalaispoika Jonathan McDonald on henkeen ja vereen jääkiekkoilija. Hän on pieni kooltaan ja siksi häntä on kutsuttu Nugetiksi. Pienuudestaan huolimatta Jonathan on vilkas ja sisukas ja hänellä on mahtava keskiviivan lämäri eli lyöntilaukaus. Poika ei muuta tekisikään kuin pelaisi jääkiekkoa ja lukisi kiekkokirjoja päivät pitkät. Mutta kouluakin on käytävä ja siellä erityisesti matematiikka tuottaa vaikeuksia. Jonathanin elämä saa vielä lisää haastetta, kun luokalle tulee uusi poika; lähestulkoon kaksimetrinen ja kaksikymppiseltä näyttävä, harvapuheinen Eddie Bosko. Kaiken kukkuraksi Eddie on nero matematiikassa ja ylivoimainen jääkiekossa. Eli siis tosi ärsyttävä jätkä! Eikä tässä vielä kaikki: vanhemmat päättävät että Jonathan tarvitsee tukiopetusta matematiikassa ja palkkaavat tähän tehtävään Eddien. Jyrääkö Eddie Jonathanin joka rintamalla?
Jukka-Pekka Palviainen: Perjantai on hyvä päivä lähteä, 2014
Riemastuttava ja raikas kuvaus nuoruudesta, karkumatkasta ja ensi rakkaudesta. Lotta kohtaa leikkipuistossa koulun uuden pojan. Nämä toisilleen tuntemattomat alkavat jutella. Dialogi soljuu ja yhteisymmärrys syntyy pienestä. Molemmilla on omat syynsä päästä pois: ”Perjantai on hyvä päivä lähteä”. Huulenheitto muuttuu todeksi ja perjantaina Lotta kirjautuu Wilmaan äidin tunnuksilla ja jättää koululle hyvästit. Hän heittää reppuunsa viskipullon ja viltin. Ja niin he karkaavat, Lotta ja poika. Alkaa hauska ja herkkä liftausmatka eri puolille Etelä-Suomea. Lyhyt kirja sisältää paljon tunteita. Ja jossain vaiheessa poika saa myös nimen…
Jyri Paretskoi: Shell’s Angles ja Kalajoen hiekat, 2014
Sopii seiskaluokkalaisille ja siitä ylöspäin. Riparin juuri suorittaneet Rudi, Henri ja Samu lähtevät mopoillaan Pohjois-Karjalasta kohti Kalajoen hiekkoja. Melkoinen matka jurruuttaa mopon selässä! Kimmokkeena lähtöön on Rudin ihastus Hanna, joka asuu Kalajoella. Kirja on täynnä rentoa nuorten miesten kesämeininkiä, josta hulvattomimmat palat jaetaan muillekin videopätkinä Youtubessa. Tytöt ovat koko ajan mielessä ja vitsiä pukkaa. Hauska ja hulvaton kirja, jossa kuitenkin pohditaan ihmissuhteita myös pintaa syvemmältä. Sivujen runsaudesta huolimatta yllättävän letkeästi ja nopeasti luettava opus. Ja loppu yllättää kaikki!
Salla Simukka: Musta kuin eebenpuu, 2014 – myös äänikirjana ja selkokirjana
Riihimäkeläinen, Tampereella ilmaisutaidon lukiota käyvä Lumikki joutuu taas mukaan outoihin tapahtumiin. Tässä trilogian päätösosassa tyttö on omaksikin yllätyksekseen alkanut seurustella koulutoverinsa Sampsan kanssa. Kaikki tuntuu olevan hyvin. Ihanan seesteinen rakkaudenhuuma katkeaa kuitenkin, kun Lumikki alkaa saada nimettömiä viestejä, tekstareita oudosta numerosta, outoihin vuorokaudenaikoihin. Viesteissä on uhkaileva sävy. Niiden lähettäjä tuntuu myös tietävän Lumikin menneisyydestä enemmän kuin tyttö itse. Stalkeri väittää, että Lumikilla on ’verta käsissään’ ja uhkaa isolla verilöylyllä ellei tyttö suostu hänen vaatimuksiinsa. Lumikki on kauhuissaan ja syystä. Kuka on tuo pakkomielteinen vainoaja?
-
2013
Alex Carter: Salaperäisen huippumallin tapaus (Mysteeritytöt : 3), 2013
Englantilaistytöt Lauren, Jas, Mia ja Becky ovat kaikki ihan erilaisia , mutta siitä huolimatta parhaita ystäviä keskenään. Tytöt esitellään aina kirjojen alussa. Tässä kirjassa he selvittävät jo kolmatta mysteeriään. Laurenin vanhemmat omistavat Lontoossa kuuluisan hotellin, johon majoittuu usein julkkiksia. Tällä kertaa sinne saapuu asumaan muotiviikkojen ajaksi huippumalli Sara. Tytöt ovat innoissaan saadessaan tutustua taas uuteen julkkikseeen! Mutta sitten alkaa tapahtua. Eräänä päivänä tytöt löytävät Saran itkemästä. Selviää, että hänelle on lähetetty tuntemattomasta numerosta inhottavia törkytekstiviestejä. Tytöt haluavat auttaa Saraa ja selvittää, kuka häntä kiusaa. Mutta kaikki totisesti yllättyvät, kun seuraavana päivänä tulee poliisi ja pidättääkin Saran rikoksesta epäiltynä! Mysteeritytöillä on mutkikas tapaus ratkottavanaan.
Suzanne Collins: Ylismaan Gregor (Alismaan tarinat : 1), 2013
Seikkailufantasiaa suositun Nälkäpelin kirjoittajalta tällä kertaa vähän nuoremmille lukijoille. Päähenkilöinä sekä poika että tyttö. Yksitoistavuotias Gregor asuu New Yorkissa. Hänen perhettään kohtasi muutama vuosi sitten suuri tragedia, kun isä yllättäen katosi. Hänestä ei ole kuulunut sen jälkeen mitään. Gregor elää äitinsä ja kahden pikkusiskonsa kanssa. Eräänä päivänä, kun Gregor ja kaksivuotias sisko ovat pesutuvassa tapahtuu jotain hyvin outoa: pikkusisko ryömii pesutuvan ilmanvaihtoaukkoon ja katoaa sinne. Gregor menee perässä ja putoaa siskon tapaan syvälle tyhjyyteen. Lapset putoavat Alismaahan, Regalian kaupunkiin, jossa elää paitsi ihmisiä myös jättiläismäisiä torakoita, lepakoita, hämähäkkejä ja rottia. Alismaan ihmiskuntaa hallitsee nuori kuningatar Luxa. Nyt hän on vaarassa joutua sotaan säälimättömiä rottia vastaa. Vanhojen ennustusten mukaan Ylismaasta saapuu soturi pelastamaan Alismaata. Gregor tulkitaan luvatuksi pelastajaksi. Poika ei ole innostunut vaarallisesta tehtävästään, mutta hänellä ole paljon vaihtoehtoja.
John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe, 2013) – myös elokuvana
Koskettava, surua ja kärsimystä täynnä oleva kirja, joka on samalla myös humoristinen ja viisaan filosofinen. Harvinaisen hyvin kirjan mukaan kulkeva elokuva tuli ensi-iltaan tänä vuonna.
16-vuotias Hazel sairastaa parantumatonta kilpirauhassyöpää. Syöpä on levinnyt jo keuhkoihin ja hengittäminenkin on vaikeaa. Hazel käy syöpää sairastavien nuorten vertaistukiryhmässä. Se ei kiinnosta häntä yhtään. Eräänä päivänä ryhmään saapuu komea ja erikoinen nuorukainen Augustus. Hän on toipunut luusyövästä, vaikka onkin menettänyt sille toisen jalkansa. Nuoret kiinnostuvat toisistaan, mutta Hazel taistelee rakastumisen tunnetta vastaan. Miksi heittäytyä mihinkään, kun tietää kohta kuolevansa? Yhtenä kantavana ajatuksena kirjassa kulkee lause: ”Maailma ei ole toiveiden toteuttamistehdas.” Elämä on epäreilua; niin totisesti tässä kirjassakin.Hanna Kökkö: Vaara, 2013
Seitsemäsluokkalainen Manu suuntaa syyslomallaan Lappiin isänsä luokse. Se mietityttää poikaa, koska välit isään ovat olleet huonot eikä tapaamisiakaan ole ollut kovin usein. Isä on näet viettänyt pari viime vuotta vankilassa pahoinpitelyn takia. Myös alkoholi on ollut isälle ongelma ja sen takia vanhemmat aikoinaan erosivatkin. Mutta nyt isällä menee paremmin ja Manu huomaa, että heillä onkin oikein mukavaa isän vanhassa lapsuuskodissa Tolstoi-koira seuranaan. Mukaan porukkaan liittyy myös Manun ystävä Helmi. Molemmat nuoret ovat innokkaita geokätköilijöitä, mutta nyt he joutuvat tutkimaan muunkinlaisia kätköjä. Isän naapuritalossa on hiljattain tapahtunut hirvittäviä asioita: perhesurma, jossa perheen isä on tappanut äidin, pienen tyttären ja itsensä. Mutta mitä kammottavaa talossa edelleen tapahtuu, kun liiteristä löytyy verinen kirves ja verijälkiä on yltympäriinsä? Sujuvasti luettava nuortendekkari, jonka päähenkilöt Manu ja Helmi ovat aiemmin seikkailleet kirjassa nimeltä Kätkö.
Laura Lähteenmäki: Iskelmiä, 2013
Mitä tulee äkkiseltään mieleen kirjan nimestä? Iskelmäradio? Kyse ei kuitenkaan ole mistään vanhemman väen tanssimusiikista vaan hyvinkin vaietusta aiheesta: nuorten parisuhdeväkivallasta. Tärkeä ja vaikea aihe, josta kirjailija suoriutuu upeasti ja synkistelemättä. Ysiluokkalainen Aino on kiltti partiotyttö, joka ei ole koskaan edes suudellut ketään saati sitten seurustellut. Partiossa Ainon luotsaamat pikkutytöt suorastaan palvovat häntä, mutta koulussa hän on arka ja syrjäänvetäytyvä. Niinpä tyttö totisesti yllättyy, kun keväisellä luokkaretkellä hurmaava, hyvännäköinen Samuli osoittaa kiinnostusta häntä kohtaan. Nuoret alkavat seurustella ja Aino hullaantuu täysin. Aluksi heillä on ihanaa, mutta pikkuhiljaa Samulin käytös alkaa muuttua. Kirja kuvaa hyvin, miten vaivihkaa ja hämmentävästi kaikki etenee. Samuli ryhtyy kontrolloimaan Ainon pukeutumista ja meikkaamista. Pian poika muuttuu avoimen mustasukkaiseksi ja väkivaltaiseksi. Aino on ymmällään. Välillä poika on mitä kultaisin ja pyytelee anteeksi. Välillä hän taas kieltää tehneensä mitään ja väittää Ainon kuvitelleen kaikki lyönnit. Aino rimpuilee suhteessa; päättää jättää Samulin, mutta pian jo ottaa takaisin. Kirjan nimi Iskelmiä viittaakin siis mustelmiin, joita suhde Samuliin Ainolle aiheuttaa sekä sieluun että ruumiiseen. Myös Aino alkaa oirehtia omalla käytöksellään. Pahinta on, ettei Ainolla ole ketään kenen kanssa asiasta puhua: “Haluaisin kysyä joltakulta, miten seurustellaan, miten ollaan, kuinka paljon siedetään ja mikä on liikaa, mutta en voi puhua tästä kenenkään kanssa.” Kirjaa voi totisesti suositella paitsi nuorille myös heidän vanhemmilleen. Kannattaa myös muistaa, että vaikka tässä kirjassa sairaalloisen mustasukkainen osapuoli on poika, ovat roolit parisuhteessa monesti myös toisin päin.
Jyri Paretskoi: Shell’s Angles, 2013
Kolme hyvääystävystä Henri, Rudi ja Samu perustavat mopokerhon. Se saa nimekseen Shell’s Angles, koska pojat niin usein notkuvat Shellin nurkilla. Kaverukset teettävät moottoripyöräkerhoista tutut liivit yhteenkuuluvuuden merkiksi. Koulussa niille lähinnä nauretaan, mutta herättääpä poikien jengi myös kateutta. Kahdella pojista on jo mopokortit ja mopot, Samulla Derbi ja Rudilla Yamaha DT50X. Vain Henrillä ei ole vielä tarpeeksi ikää. Viisitoistavuotislahjaksi isä on hänelle kuitenkin kulkuvälineen luvannut. Henri totisesti yllättyy, kun mopo paljastuukin suvun vanhaksi Pappa-Tunturiksi, vuosimallia 1962! Samu kuitenkin ymmärtää, että lahja on arvokas. Mopokortti pitäisi Henrin vielä hankkia, mutta siitä huolimatta veri vetää jo ohjaustangon ääreen. Mopoharrastuksen myötä Henri tutustuu myös pitkäaikaiseen ihastukseensa Millaan ja nuoret alkavat seurustella. Vanhemmat aiheuttavat heille mutkia matkaan, mutta silti Henri elää elämänsä kesää. Sujuvasti kirjoitettu ja ajatuksia herättävä kirja nuoruuden iloista ja kasvukivuista.
Salla Simukka: Punainen kuin veri, 2013 – myös äänikirjana ja selkokirjana
Ensimmäinen osa jännitystrilogiasta. Hurja kirja koukuttaa alusta lähtien. Riihimäeltä kotoisin oleva Lumikki Andersson asuu ja käy lukiota Tampereella. Persoonallinen tyttö ei ole koskaan ollut mikään massan mukana kulkija ja muistuttaa jollain tavalla Millenium-trilogian hakkerinerotyttö Lisbeth Salanderia. Lumikin ehdottomana periaatteena on olla sotkeutumatta asioihin, jotka eivät hänelle kuulu. Nyt hän löytää jotain mitä ei saisi: luokkakavereidensa, mm. poliisin tytön ja rehtorin pojan, kähveltämiä rahoja. Yhteensä 30 000 euron verran kastuneita, vanhan veren hajuisia seteleitä. Nuoret tempaistaan keskelle kansainvälistä ja hengenvaarallista huumebisnestä. Tahtomattaan Lumikki joutuu avainhenkilöksi rikosvyyhdissä, jossa periaatteena kannattaa pitää: näe mutta älä näy. Tapahtumat sijoittuvat ympäri Tamperetta, jonka talvi on kylmempi kuin kukaan muistaa…
Salla Simukka on satunsa lukenut: kirja vilisee kirjallisuusviitteitä ja myös sarjan muiden osien nimet tulevat olemaan suoraan Grimmin sadusta: Valkoinen kuin lumi ja Musta kuin edenbuu. Simukka on kirjailijana kehittynyt viime vuosina ja se on huomattu myös kansainvälisesti: sarjan käännösoikeudet on jo nyt myyty lukuisiin maihin.Marja-Leena Tiainen: Khao Lakin sydämet, 2013 – myös e-kirjana
Jälleen yksi koskettava nuortenkirja Marja-Leena Tiaiselta. Tapaninpäivänä 2004 sattui Aasiassa tuhoisa onnettomuus. Vedenalainen maanjäristys aikaansai valtavia hyökyaaltoja eli tsunameja. Onnettomuudessa kuoli yli 230 000 ihmistä, joista 178 oli suomalaisia. Kirjamme päähenkilö Emma oli tuolloin 6-vuotias ja lomaili perheensä kanssa Thaimaassa, kun koko perhe joutui tsunamin kouriin. Emma pelastui, mutta hänen isänsä, äitinsä, pikkuveljensä sekä myös toiset isovanhempansa kuolivat. Emman pelasti hotellin tarjoilija, joka hiuksista vetämällä sai tytön pois veden vallasta. Emman ovat kasvattaneet hänen toiset isovanhempansa. Nyt 15-vuotiaana Emma palaa isoäitinsä kanssa takaisin onnettomuuden tapahtumapaikalle Thaimaan Khao Lakiin. Hän ja isoäiti haluaisivat löytää Emman pelastaneen miehen. Thaimassa kipeät muistot tulvivat tytön mieleen lähes musertavina. Hän käy tapahtunutta taas uudelleen läpi. Vaikka kirja on täynnä tunteita, se ei kuitenkaan ole mitään synkistelyä. Matkallaan Emma kohtaa ruotsalaisen pojan, Lukaksen. Myös hän on selviytynyt tsunamista, mutta menettänyt siinä perheenjäseniään. Kohtalotovereiden välillä on paitsi syvää ymmärrystä myös romantiikkaa.
Rick Yancey: 5. aalto 2013
Avaruudesta on tullut jotain, mikä ei ole hyväksi ihmiskunnalle. Katastrofit alkavat koetella maapalloa. Ensimmäinen aalto vie sähköt, heti ja lopullisesti. Ennen pitkää selviää, että avaruudesta tulleet eivät ole ystävällisiä, vaan tavoitteena on ihmisten tuhoaminen. Ensimmäinen aalto kesti sekunteja, toinen aalto vei hieman kauemmin, päivän, ja kolmas aalto, virus, tappoi kahdessatoista viikossa lopuista ihmisistä 97 prosenttia.
Yksi kirjan päähenkilöistä on Cassie. Cassie on tyttö, joka osaa käyttää M16-rynnäkkökivääriä. Hänen on pakko opetella aseen käyttö ja hän myös joutuu käyttämään sitä.
Cassien äiti kuolee virukseen, isä, Cassie ja 5-vuotias pikkuveli säästyvät. Pikkuveli tullaan hakemaan pelastusleirille, johon haetaan vain lapsia. Isä tapetaan, mutta Cassie onnistuu pakenemaan. Maailma ei ole sama kuin ennen, vaan täysin muuttunut ja jokainen vastaantuleva voi olla vihollinen.
Kirjassa on monta päähenkilöä. Cassien lisäksi päähenkilöitä ovat Ben Parish, Cassien ihastus koulusta sekä Evan. Cassieta ammutaan ja hänet pelastaa Evan, poika, joka on liian täydellinen ollakseen totta. Neljäs päähenkilö on Cassien 5-vuotias pikkuveli Sam. Sam joutuu myös samalle leirille kuin Ben Parish. Camp Havenin leirissä elämä on selviytymistä raakalaismaisesta kohtelusta ja epätoivoisesta yrityksestä sietää julmaa koulutusta.
Kirja on erittäin jännittävä, hyvin kirjoitettu, julmakin, mutta silti toiveikas. Kirja on ensimmäinen osa tulevaa trilogiaa. -
2012
Aleksi Delikouras: Nörtti : new game, 2012 – myös e-kirjana
You Tuben lyhytelokuvissa jo lähes kulttimaineen saavuttanut Nörtti eli Dragonslayer666 seikkailee nyt myös kirjassa. Nuoren Aleksi Delikourasin luoma hahmo viihtyisi pelaamassa tietokoneella 24/7, mutta diktaattori-äiti terrorisoi julmasti poikansa elämää ja onnistuu pakottamaan hänet lähes joka päivä kouluun. On siis pakko istua luokassa kaikenmaailman ääliöiden kanssa ja yrittää pysyä hereillä jopa ruotsintunnilla. Mutta sitten maailman ihanin punatukkainen tyttö, Galtsu-nimeltään Fetasalaatti lumoaa nörttimme täysin. Mutta ihmissuhteissa ei ihan pärjätäkään pelkällä nörttiliturgialla ja hiirtä klikkaamalla. Hurjaa huumoria ja rajuakin meininkiä täynnä oleva opus naurattaa, mutta saa myös välillä haukkomaan henkeä.
Michael Morpurgo: Sotahevonen, 2012 – myös elokuvana
Kirjan kertojana on englantilaishevonen Joey. Se kasvaa juopon ja julman isännän maatilalla. Ainoa, joka hevosta rakastaa, on perheen nuori poika Albert. Joey ja poika ovat erottamattomat ystävät siihen asti, kunnes Albertin isä rahapulassaan myy hevosen armeijalle. Joey joutuu ensimmäiseen maailmansotaan Ranskan rintamalle. Se kokee kaikki sodan kauhut; näkee taistelut, ruumiskasat, kenttäsairaalat ja kuulee haavoittuneiden tuskan huudot. Silti se kohtaa myös hyviä ihmisiä. Pääseekö se enää koskaan takaisin kotiin Albertin luo? Kirjasta on tehty myös uunituore Steven Spielbergin ohjaama samanniminen elokuva ja kirjassa on elokuvan kuvitus.
Mal Peet: Maalivahti, 2012
Erikoinen kirja eikä oikeastaan edes mikään nuortenkirja. Tarina on mystinen sekoitus jalkapallon maalivahtipelin tekniikkaa, elämänfilosofiaa ja vieläpä luonnonsuojelua. Kehyskertomuksena on lehtihaastattelu, jonka aikana kuuluisa maalivahti kertoo toimittajalle elämäntarinansa. Hän on juuri saavuttanut oman ja maanmiestensä unelman: jalkapallon maailmanmestaruuden. Poika kasvaa Etelä-Amerikassa köyhässä perheessä. Tässä maanosassa kaikkien köyhien poikien unelma on tulla hyväksi jalkapalloilijaksi. Se on ainut tie menestykseen ja rikkauteen. Mutta päähenkilöpoikamme on surkea pallonkäsittelijä ja lopettaa pelaamisen. Näillä näkymin häntä odottaa isänsä kohtalo: raataa koko ikänsä raskaissa metsätöissä ja elää köyhyydessä. Juuri metsässä poika kohtaa kuitenkin oudon hahmon, lähes kaksimetrisen aavemaisen Maalivahdin. Tämä alkaa systemaattisesti valmentaa poikaa jalkapallomaalivahdin uralle. Salaisissa kohtaamisissa poika oppii, mitä kaikkea suureksi maalivahdiksi kehittyminen vaatii: paitsi hyvää kuntoa, tekniikkaa ja lahjakkuutta, myös psykologista taitavuutta: vaistoa ja ihmisten käyttäytymisen ennakointia. Samalla poika oppii paljon elämästä. Lopulta hän kehittyy mestarillisen taitavaksi; hänen lahjansa huomataan ja hän pääsee maajoukkueeseen. Jaguaarimaisesta taitavuudestaan hän saa lempinimekseen El Gato. Pian sen tuntee koko maailma. Kirjan loppu on yllättävä tai sitten ei: elämä on unelmien tavoittelemista ja niiden saavuttamista.
Terhi Rannela: Yhden promillen juttuja, 2012
”Kyllä hävettää, kun mutsi vaan dokaa.” Kirjan aiheena on tuttuakin tuntumpi, mutta sitäkin tabumpi alkoholi. Kirjan kertojia ovat nuoret, mutta viinaa kirjassa vetävät joko nuoret itse, nuorten vanhemmat tai vaikkapa se rattijuoppo, joka aikoinaan tuhosi koko perheen elämän. Jotkut viina muuttaa ujoista rohkeiksi, toiset se saa aggressiivisiksi, joltain menee muisti ja sen seurauksena paljon muutakin kaunista elämästä. Joku bilettää niin kauan kunnes pikavippikierre vie viinaakin enemmän. Hyvin kirjoitettuja, ajatuksia herättävä, tositapahtumiin perustuvia ja todenmakuisia novelleja viinasta ja muista päihteistä, niiden seurauksista ja lieveilmiöistä. Suositellaan paitsi nuorille myös aikuisille.
Rachel Renée Russell: Nolo elämäni : 1 Olisinpa suosittu, 2012
”Joskus on päiviä, jolloin tulee mietittyä, onko äiti mahdollisesti AIVOKUOLLUT ”. 14-vuotias Nikki-tyttö! aloittaa uudessa, kalliissa yksityiskoulussa, josta ei tunne ketään. Arvaa vaan jännittääkö! Muutenkaan elämä ei ole helppoa, kun äitinä on aivoton diktaattori. Koulun suosituin tyttö on Mackenzie. Hänen ympärillään pyörii SS-porukka, söpöt ja suositut. Tähän porukkaan Nikki ei tietenkään pääse. Hyvänä piirtäjänä Nikki haluaisi osallistua koulun taidekilpailuun, mutta ei uskalla ja päätyy sen sijaan koulun kirjastoon apulaiseksi. Tylsää! Vai onko sittenkään? Ainakin Nikki saa kirjastosta itselleen kaksi ystävää, mutta miten kirjastotyö ja tatuoinnit liittyvät yhteen? Entä miksi pian koko koulu on Nikin kimpussa? Myös koulun söpöin poika Brandon!
Nolo elämäni -sarja ankkuroituu suosittuihin, hulvatonta huumoria ja sarjakuvamaista kuvitusta pursuaviin yläasteikäisille suunnattuhin päiväkirjaromaaneihin.Jo Salmson: Tam kerjäläispoika (Lohikäärmeratsastaja : 1), 2012
Tam on orpo kerjäläispoika, joka elää isossa Demarin kaupungissa. Kaupungissa on viisi muuria ja ne erottavat tarkasti eriarvoiset ihmiset toisistaan. Tam asuu laitakaupungilla pienessä, kurjassa hökkelissä ja elää hyvien ihmisten lahjoittamalla ruoalla. Monesti hän katselee kuninkaan lentäviä lohikäärmeitä ja haaveilee pääsevänsä niillä ratsastamaan. Eräänä päivänä Tam pääsee salamatkustajana heinäkuorman mukana rikkaiden ihmisten kaupunginosaan; vartijat kuitenkin vangitsevat hänet heti. Miten käy Tamin unelman kuninkaan lohikäärmekaartiin pääsemisestä, jos hän joutuu lojumaan vuosikausia tyrmässä?Uuden, helppolukuisen fantasiasarjan ensimmäinen osa.
Salla Simukka: Jäljellä, 2012
Kirja on lähitulevaisuuteen sijoittuva dystopia, uhkakuva tulevasta maailmasta.Tamperelainen viisitoistavuotias Emmi karkaa kotoa yhdeksi vuorokaudeksi ja sinä aikana tapahtuu varsin outoja: kun hän palaa, on koko kaupunki aivan autio. Mihin kaikki ihmiset ovat kadonneet? Myös kännykkä- ja nettiyhteydet ovat lakanneet toimimasta. Mitä on tapahtunut? Emmi on syystäkin tosi kauhuissaan. Jossain on oltava joku muukin! Rautatieasemalla Emmi törmää lähes samanikäiseen Onervaan. Yhdessä tytöt lähtevät etsimään muita ja tapaavatkin pian 18-vuotiaan pojan. Miksi kaikki jäljelle jääneet ovat nuoria ihmisiä? Kirjan edetessä mysteeri vain syvenee. Jäljellä on jännittävän trilogian ensimmäinen osa, joka saa jo syksyllä jatkoa.
Jennifer E. Smith: Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea, 2012
Seitsemäntoistavuotias amerikkalainen tyttö, Hadley, matkustaa Lontooseen isänsä häihin. Tyttö ei ole matkasta yhtään innoissaan; hän ei ole vieläkään antanut isälleen anteeksi sitä, että tämä otti eron äidistä, muutti toiseen maahan ja löysi itselleen uuden vaimon! Monen yhteensattuman summana Hadley myöhästyy lennolta ja joutuu odottamaan seuraavaa. Se osoittautuukin varsin kohtalokkaaksi Lentokentällä Hadley tapaa hyvin mielenkiintoisen, parikymppisen englantilaispojan Oliverin. Pian käy ilmi, että Oliverkin on matkalla Lontooseen. Käy myös ilmi, että kohtalo on varannut heille koneesta vierekkäiset paikat. Määränpäässä Lontoossa Hadley ja Oliver jättävät jäähyväiset ensisuudelman merkeissä ja samantien kadottavat ruuhkassa toisensa! Hadley huomaa rakastuneensa ensisilmäyksellä ja samalla hukanneensa elämänsä miehen tietämättä edes tämän sukunimeä saati puhelinnumeroa! Todennäköisyys löytää Oliver miljoonakaupungista on olematon!
Mila Teräs: Perhosen varjo, 2012
Herkän lyyrinen kertomus lähes neljätoistavuotiaasta Linneasta, joka on hämillään elämäntilanteestaan. Vanhemmat ovat eronneet ja kummallakin on uusi kumppani. Tyttö inhoaa äitinsä uutta miesystävää, Kammo-Kimmoa, eikä viihdy kotona. Ja isän uuteen perheeseen odotetaan vauvaa. Linnea kokee olevansa kovin yksin ja hylätty. Myös naiseksi kasvaminen herättää pelkoa ja hämmennystä. Linnea yrittää helpottaa sielunsa tuskaa muuntamalla sen fyysiseen muotoon ja vaipumalla anoreksiaan. Linnea haluaisi olla kevyt kuin keijukainen. Syömisen ja painon tarkkailusta tulee pian pakkomielle.
Kesäksi Linnea palaa lapsuutensa rakkaisiin maisemiin ja matkustaa isoäidin luo maalle, lumoavan puutarhan ympäröimään Usvalan kartanoon. Isoäiti on erikoinen, parantavia yrttejä keräävä persoona. Kesän aikana Linnealle alkavat paljastua suvun vaietut salaisuudet. Linnea saa myös uuden ystävän, elämäniloa pursuavan Valerian ja myös rakastuu saksofonia soittavaan Mikaeliin. Siitä huolimatta Linnean syömishäiriö pahenee koko ajan…
Mila Teräksellä on persoonallinen tapa sekoittaa nuortenkirjoissaan fantasian aineksia rankkoihin aiheisiin. Tässäkin teoksessa hän luo kauniin sadunomaisen tunnelman salaisine puutarhoineen ja pehmentää siten surullista aihetta sitä kuitenkaan vähättelemättä.Maria Turtschaninoff: Helsingin alla, 2012 – myös selkokirjana
Helsinkiläisen viisitoistavuotiaan Alvan lapsuuudessa on jotain hyvin outoa. Hän aistii sen, vaikka ei muista ensimmäisistä ikävuosistaan mitään. Parkouria harrastava luokkakaveri Joel on ihastunut Alvaan. Hän haluaisi tutustua tyttöön paremmin, mutta ei uskalla. Viimein poika rohkaistuu ja saa sovittua treffit läheiseen kahvilaan. Mutta mitä tapahtuukaan; juuri kun Joel on astumassa kahvilan ovesta sisään, Alva poistuukin paikalta ihan oudon pojan kanssa! Joel lähtee seuraamaan pariskuntaa ja päätyy heidän kanssaan Alistadiin, Helsingin alla sijaitsevaan rinnakkaismaailmaan. Juuri tänne liittyy Alvan menneisyys. Kaikki kolme nuorta päätyvät huimaan ja vaaralliseen seikkailuun. Uutta sujuvasti etenevää, suomenruotsalaista fantasiaa.
Kalle Veirto: Leiri, 2012
”Muutkin kuin minä olivat jonkinlaisia luusereita, se oli bileiden pääsyvaatimus.”
Viisitoista eri asteisiin rikoksiin syyllistynyttä nuorta lähetetään kesäleirille keskelle korpea. Kyseessä on Kriittisen ajattelun nuorisoliiton tempaus, jonka tavoitteena on saada ongelmanuoret pohtimaan elämää ja tulevaisuuttaan. Kuusitoistavuotiaan, ysiluokan lopettaneen päähenkilö Santun ’ansiolistaan’ kuuluu mm. tummaihoisen koulukaverin hakkaaminen, jääkiekkoharrastuksen lopettaminen sekä opiskelupaikkaa vaille jääminen. Leirille hän lähtee vastentahtoisesti, äidin pakottamana. Leirin vetäjänä toimii Jouni Hynysen näköinen pappi, jolla itselleenkin on iltapäivälehtien lööppien luoma kyseenalainen maine ja haukkumanimenäkin Pervo. Leirillä pohditaan tekoja, syitä ja seurauksia ja yritetään päästä elämässä eteenpäin. Mukaan mahtuu vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä myös romantiikkaa. Saako Santtu elämästään kiinni? Henkka ja Kivimutka –kirjasarjastaan tunnettu Kalle Veirto on vaihteeksi kirjoittanut mukavanmakuisen nuortenkirjan. -
2011
Maria Autio: Ajatustenlukija, 2011
Kuusitoistavuotias Tiuku muuttaa pois kotoa toiselle paikkakunnalle lukioon. Hän on alkoholistiäidin tytär. Isästä ei ole mitään tietoa. Ryypätessään äiti ja isäpuoli ovat usein väkivaltaisia Tiukua kohtaan. Itsenäistyminen kotioloista on helpottavaa, mutta myös vaikeaa ja yksinäistä. Kotiolot seuraavat mukana ajatuksissa ja yksikin äidin puhelu saa tytön mielen mustaksi. Tiuku yrittää helpottaa ahdistustaan viiltelemällä itseään. Uudessa koulussa Tiuku saa ystäväkseen reippaan Iidan, joka ei hylkää vaikeinakaan hetkinä. Luokalla on myös outo, syrjäänvetäytyvä Lintutyttö, jonka kotiolot ovat vielä huonommat kuin Tiukulla. Lintutytön kova kohtalo auttaa yllättäen Tiukua saamaan suuntaa elämälleen. Kirja on rankka, mutta ei synkkä vaan kaunis ja toivorikas tarina nuoruudesta, jollaista kenenkään ei pitäisi joutua.
Michael Grant: Haaste, 2011
Kaksitoistavuotias Mac ei ole ollenkaan sankariainesta. Hän on rankasti koulukiusattu, joka saa isoilta korstoilta selkäänsä vähän väliä. Vanhemmatkin laiminlyövät poikaa. Niinpä Mac totisesti hämmästyy, kun hän saa tietää olevansa haastettu pelastamaan maailma mielettömältä pahalta. Vanha mies kaukaa menneisyydestä saapuu sen hänelle kertomaan. Toivuttuaan alkujärkytyksestä Mac uskoo miestä ja ottaa haasteen vastaan. Macin sijaiseksi kotiin järjestetään eräänlainen robotti, joka tuntuu aiheuttavan aika lailla hankaluuksia… Macin mukaan turvamieheksi lähtee hänen entinen kiusaajansa Stefan, jonka hengen Mac kirjan alussa pelastaa. Pojat varustetaan iPhonella ja luottokortilla ja sitten mennään!
Kirja aloittaa uuden Mahtavat 12 -sarjan.Jenny Jägerfeld: Oli kerran äiti joka katosi, 2011 (Siskodisko-sarja)
Kirja alkaa traagisen verisesti, kun lukion ensimmäisellä luokalla oleva Maja sahaa kuvataidetunnilla vahingossa toisesta peukalostaan pään pois. Maja asuu isänsä kanssa ja viettää joka toisen viikonlopun psykologiäitinsä luona toisella paikkakunnalla. Suhde äitiin ei koskaan ole ollut helppo, sillä äiti on aina ollut hyvin omalaatuinen. Taas kerran Maja matkustaa äitinsä luo, mutta äiti onkin kadonnut. Missä hän on? Mitään muuta johtolankaa Majalla ei ole kuin outo viesti oudosta sähköpostiosoitteesta. Maja on huolissaan, mutta ei kerro asiasta kenellekään. Sattumalta hän tutustuu äidin naapurissa asuvaan parikymppiseen poikaan, joka sanoo nimekseen Justin Case. Maja ihastuu ja heidän välilleen syntyy suhde, mutta sekin on aika omalaatuinen. Myöhemmin selviää pojan oikea nimi, mutta selkiintyykö heidän suhteensa? Ja ennen kaikkea selviääkö äidin katoaminen?
Sisko Latvus: Kaukana omalta maalta, 2011
Eletään toisen maailmansodan aikaa, vuotta 1942 Neuvostoliitossa. Saksan natsiarmeija piirittää Leningradia ja piiritys kestää kaikkiaan lähes kolme vuotta. Kaupunki on täysin saarrettu. Pula ruoasta on kova: ihmiset syövät koiria, kissoja ja lopulta vielä kaarnat puistakin. Neuvostoliiton johtajana on hirmuhallitsija Stalin, joka alkaa karkottaa vähemmistökansoihin kuuluvia kauas Siperiaan työleireille. Leningradin lähellä asuvan 13-vuotiaan Paavonkin perhe joutuu lähtemään, koska he ovat inkeriläisiä ja siten suomalaisia. Koko talvi on heilläkin mennyt nälkää nähdessä ja perhe on syönyt tapetitkin seinästä. Nyt on lähtö kauas tuntemattomaan edessä. Paavon koulu on jäänyt kesken jo aikoja sitten, nyt on jätettävä kotikin eikä elämä kaukana omalta maalta ole helppoa. Paavo joutuu raatamaan raskaassa työssä ja pojan perhe kohtaa surua ja menetyksiä. Valoa Paavon elämään tuo kuitenkin saman karkotuskohtalon kokenut virolainen perhe ja erityisesti sen kaunis tytär Mare. Ihastus Mareen antaa toivoa kaiken kärsimyksen keskelle. Mutta muuttuuko elämä milloinkaan helpommaksi ja näkeekö poika enää koskaan kotimaisemiaan? Tämä Finlandia Junior -palkintoehdokkuuden ansainnut kirja on lukemisen arvoinen.
Andy Mulligan: Roskaa, 2011
Neljätoistavuotias Raphael elää suuressa Behalan kaatopaikkakaupungissa. Siellä elää paljon ihmisiä ja kaikki he, lapset ja aikuiset, tonkivat elannokseen kaatopaikkaa. Yleensä ei löydy juuri mitään. Mutta tänään Raphael löytää jotain, joka mullistaa sekä hänen että ystäviensä Gardon ja Rotan koko tähänastisen elämän. Raphael löytää laukun, mutta sitä havittelee jostain syystä myös poliisi, eikä tässä maassa poliisi ole kovinkaan ystävällinen. Alkaa painajaismainen seikkailu, joka johtaa mm. pahamaineiseen vankilaan ja lopulta hautausmaalle.
Jukka-Pekka Palviainen: Joku vieraileva tähti, 2011
Kirjan tapahtumat voisivat olla Riihimäen tai jonkun muun kaupungin nuorisoteatterista. Harjoitusten alla on näytelmä Häräntappoase-kirjasta Atella on siinä päärooli – hän on Alpo Korva eli Allu. Kertun osassa on monen pojan toiveiden kohde, kuvankaunis Sini. Sini koettaa harjoituksissa – joihin kuuluu lähikontaktiakin – kaikkensa, jotta hän saisi Aten kiinnostumaan. Kirjan toisena päähenkilönä on kuitenkin Anni-niminen, goottityyliin pukeutuva tyttö, jonka ajatuksiin lukija pääsee tutustumaan Attea koskevien lukujen lomassa. Sivulla 31 Aten ja Annin elämänpolut leikkaavat ensimmäisen kerran toisiaan.
Markku Pietikäinen: Kelmejä ja kesäduunareita, 2011
Lauri ja Saara saavat kesätöitä vanhusten palvelutalosta, jossa tapahtuu outoja. Yksi asukkaista alkaa saada myöhään iltaisin häirikkösoittoja ja hänen pankkitilinsä tyhjennetään. Sitten tapahtuu muutakin kummaa: mistä syystä ylihoitaja valehtelee ja mitä varten pihalla ajelee öisin outo pakettiauto? Kirja kuuluu uuteen, kotimaiseen nuorille suunnattuun Musta kaista-nimiseen dekkarisarjaan.
Ruta Sepetys: Harmaata valoa, 2011
”Oletko koskaan miettinyt, minkä arvoista ihmiselämä on? Sinä aamuna ostin pikkuveljeni hengen taskukellolla.” Eletään sotavuotta 1941. Neuvostoliitto on edellisenä vuonna valloittanut kaikki kolme Baltian maata. Liettualainen 15-vuotias Lina haaveilee taideopinnosta ja elää elämänsä kesää ensitreffeineen. Eräänä yönä kaikki muuttuu: Neuvostoliiton salainen poliisi tunkeutuu hänen kotiinsa. Lina, hänen äitinsä ja veljensä vangitaan, karkotetaan työleirille ja kyyditään junan karjavaunussa kauas Siperiaan. Perheen isä on kadonnut jo aikaisemmin. Leireillä Lina näkee nälkää, kohtaa kurjuutta ja kuolemaa. Hän taistelee paitsi pysyäkseen hengissä myös järjissään ja alkaa dokumentoida epäinhimillistä elämäänsä piirtämällä mihin tahansa paperinpalaan satunnaisella hiilenpalalla. Hän haluaa elää kertoakseen vielä joskus tarinansa maailmalle. Rankka kirja perustuu tositapahtumiin ja kertoo kirjailijan sukulaisten kohtalosta. Hän on amerikkalainen, jonka isoisä pakeni toisen maailmansodan aikaan Liettuasta Yhdysvaltoihin. Tässä kirjassa Ruta Sepetys kertoo Liettuaan jääneiden sukulaistensa tarinan.
Marja-Leena Tiainen: Kahden maailman tyttö, 2011
Marja-Leena Tiainen ei ole koskaan kaihtanut vaikeita aiheita nuortenkirjoissaan. Kahden maailman tyttökin on jännittävä ja järkyttävä, ajattelemisen aihetta antava lukukokemus. Seitsemäntoistavuotias kurdityttö Tara elää pelossa. Hän pelkää henkensä edestä erityisesti isäänsä ja isoveljeään, mutta myös ketä tahansa sukunsa miespuolista jäsentä tai perhetuttua. Tara on elänyt Suomessa jo pitkään. Hän haluaa elää tavallisen suomalaisen nuoren elämää; oleilla vapaasti, opiskella, käydä ulkona ja seurustella kenen kanssa itse haluaa. Mutta kurdikulttuuri ei sitä salli. Tytön kunnia edustaa perheen kunniaa ja vanhemmat vahtivat tyttöjä tarkasti ja valitsevat heille myös aviopuolisot. Isä ja veli yrittävät pahoinpitelyillään pitää tytön kurissa, mutta lopulta Tara karkaa salaiseen turvakotiin. Pelastuuko hän silti sielläkään? Kirjan väkivaltakuvaukset ovat aika naturalistisia, joten sitä ei kannata suositella liian nuorille lukijoille.
Aino-Kuutamo Uusitorppa: Sä et tiedä miltä musta tuntuu, 2011 Tietokirja
Kaikilla on nuoruudessaan joskus paha olo. On yksinäisyyttä, sydänsuruja, tulee hölmöiltyä humalassa. Tuntuu, ettei kukaan ymmärrä eikä kellekään voi kertoa. Tässä kirjassa kaksitoista julkkista, mm. Negativen Jonne Aaron, kertoo oman selviytymistarinansa nuoruutensa kipukohdista. Jollain on takana vanhempien vaikea avioero, toinen on kokenut nettikiusaamista, kolmas rötöstellyt. Kirja on lohdullinen selviytymisopas ja muistutus siitä, että nykyisillä menestyjilläkään ei aina ole mennyt hyvin. Kaikesta voi elämässään selvitä, myös nuoruudesta.
-
2010
Riitta Jacobsson: Afrodite ja petos, 2010
Kirja alkaa oudosta tulipalosta, jonka silminnäkijäksi kahdeksasluokkalainen Afrodite joutuu. Hän on sattumalta paikalla ja pelastaa ihmishengen, mutta joutuukin syytetyksi tulipalon sytyttämisestä. Muitakin outoja asioita tapahtuu ja Afrodite ryhtyy tutkimaan niitä. Hän saa selville, että yhdeksäsluokkalaisten jengi kiristää ja uhkailee nuorempiaan. Jengiläiset eivät todellakaan ole mitään pyhäkoulupokia, vaan väkivaltaisia rikollisen alkuja. Kiristyksen uhrit elävät pelon vallassa eikä kukaan heistä uskalla puhua. Yksi jopa yrittää itsemurhaa. Yllättäen syyt kääntyvät asioita penkovan Afroditen niskoille: pian tyttöä syytetään jo varkaudesta ja pahoinpitelystäkin. Afrodite ja petos on Ruotsissa asuvan, alkujaan suomalaissyntyisen Ritta Jacobssonin hyytävän jännittävän nuortenkirjassarjan toinen osa. Sarjan aloitti vuonna 2009 Afrodite ja kuolema.
Marilyn Kaye: Poissa silmistä, poissa mielestä (Valitut; 1), 2010
Kahdeksasluokkalainen Amanda on koulun suosituin tyttö. Hän on hyvännäköinen ja pukeutuu kalliisti. Kaikki tavoittelevat Amandan seuraa, koska eivät halua joutua hänen ilkeilynsä kohteeksi. Erityisesti Amandaa ällöttää surkea Tracey: ujo nynny, joka ei meikkaa ja jonka vaatetusta saa hävetä. Traceyn seuraa välttelevät kaikki. Niinpä Amanda järkyttyy, kun hän eräänä aamuna peiliin katsoessaan huomaakin olevansa Tracey! Mitä oikein on tapahtunut? Amanda joutuu nyt elämään Traceyn elämää ja päätyy sen myötä koulussa outoon luokkaan nro 209. Pian selviää, että luokka on tarkoitettu ns. Valituille. Mitä Valitut ovat? Ja missä on oikea Tracey? Entä joutuuko Amanda loppuikänsä elämään Traceyn elämää? Marilyn Kaye muistetaan jännittävästä Replica-sarjastaan, jossa seikkaili kloonityttö Amy. Poissa silmistä, poissa mielestä aloittaa nyt uuden, yliluonnollisista kyvyistä kertovan Valitut-sarjan.
Mary E. Pearson: Kuka on Jenna Fox?, 2010
17-vuotias Jenna Fox on ollut pahassa auto-onnettomuudessa ja sen jälkeen maannut yli vuoden koomassa. Jenna ei muista onnettomuudesta mitään. Eikä hänelle siitä paljon kerrotakaan. Hän ei myöskään muista onnettomuutta edeltävästä elämästään mitään; ei tunnista edes äitiään, mutta sen sijaan hän tietää tarkkoja asioita mm. Ranskan vallankumouksesta. Miksi? Jenna joutuu opettelemaan kaiken uudelleen, hymyilemisenkin. Omaan elämäänsä hän perehtyy katselemalla perheen vanhoja kotivideoita. Niiden avulla hän yrittää selvittää, kuka on Jenna Fox? Miksi vanhemmat salaavat häneltä asioita eivätkä haluaisi päästää häntä kouluun? Miksi hän ei saa syödä muuta kuin ravintoliuosta? Miksi kodin tietokoneilta ei pääse kaikkialle nettiin? Vähitellen Jenna alkaa muistaa ja tajuta enemmän kuin saisi. Käy ilmi, ettei Jennaa oikeastaan saisi olla olemassakaan. Kuka hän siis oikein on? Lähitulevaisuuteen sijoittuva kirja herättää ajatuksia biotekniikan mahdollisuuksista ja mahdottomuuksista. Mutta samalla se on myös kertomus nuoren naisen identiteetin etsinnästä ja kenties myös rakastumisesta.
Kate Thompson: Yön eläjä, 2010
Neljätoistavuotias Bobby on paha poika. Hän on kavereidensa kanssa syyllistynyt lukuisiin varkauksiin ja pahoinpitelyihin. Saadakseen poikansa pois huonosta seurasta äiti päättää, että perhe muuttaa maalle, kauas Dublinista. Äiti, Bobby ja tämän neljävuotias pikkuvelipuoli Dennis asettuvat maanviljelijäperheen vuokralaisiksi vanhaan taloon. Talossa on viimeksi asunut muuan ruotsalainen lakimies, joka on yllättäen häipynyt paikkakunnalta mukanaan vain passi ja ajokortti. Miehen muut tavarat ovat jääneet taloon. Bobby mielii takaisin vanhaan elämäänsä ja karkaa kerran jos toisenkin takaisin Dubliniin. Mutta pikku hiljaa myös uusi asuinpaikka alkaa vetää häntä puoleensa. Heidän talostaan ja siellä vuosia sitten tapahtuneista ikävistä asioista kiertää paikkakunnalla outoja juoruja. Oudosti alkaa käyttäytyä myös pieni Dennis. Miksi hän liikuskelee öisin ulkona ja kenen kanssa tämä neljävuotias tekee yhteistyötä? Mystisen kiehtova ja ajatuksia herättävä nuortenkirja Irlannista.
Marja-Leena Tiainen: Päin mäntyä, 2010
Espoolainen lumilautailua harrastava 16-vuotias Miro on juuri päättänyt peruskoulun eikä tiedä, mitä elämällään tekisi. Isä on kuuluisa kovapalkkainen plastiikkakirurgi, joka haluaisi pojan jatkavan lukiossa. Miro kapinoi isäänsä vastaan ja ajautuu huonoon seuraan. Kesä kuluu pilveä poltellen ja pussikaljaa juoden. Syksyn tultua Miro tempautuu irti kaikesta ja pakenee Pohjois-Karjalaan metsäkouluun. Uudessa porukassa etelän poikaa pilkataan ja Miro joutuu tosissaan lunastamaan paikkansa. Koulutovereissa on samanlaisia nuoria miehiä kuin kaikkialla Suomessa: rehvastelevia ja ryyppääviä autolla kaahailijoita. Mihin porukkaan Miro päätyy ja löytääkö hän suunnan elämälleen? On myös eräs tyttö Aava, jolle Miron sydän sykkii, mutta saako poika vastakaikua? Marja-Leena Tiainen on loistava kirjailija, joka saa minkä tahansa aiheen tempaisemaan mukaansa. Kirjan nuoret ammatinvalinta- ja ihmissuhdeongelmineen on taas kerran kuvattu aidon koskettavasti.
Mimmu Tihinen: Virkkunen ja sata sydäntä, 2010
Marjut Virkkunen 13 vee ja 7 B koheltaa taas. Sarja alkoi vuosi sitten kirjalla Virkkusen viisitoista valetta. Siinä Marjut nauratti lukijaa sotkeutumalla aina vain pahemmin valheiden verkkoon. Hauskuutta, mutta myös pettymyksiä ja noloja tilanteita on luvassa jälleen. Nyt Marjut löytää elämänsä miehen. Ensi kohtaaminen tapahtuu kohtalokkaasti rivitaloyhtiön roskakatoksessa. Ihanaa, se on rakkautta ensi silmäyksellä! Nimittäin Marjutin puolelta. Rakkauden kohde, tuo lumoava Tuomo ei noteeraa tyttöä mitenkään. Alkaa tärkeä, mutta vaikea vaihe rakastumisessa: ”Miten tekisin Tuomoon vaikutuksen? Miten saisin hänet katsomaan minua kohtalokkaasti? Ennen kaikkea: miten saisin Tuomon edes huomaamaan minut?”
-
2009
Bernard Beckett: Genesis, 2009
Romaani on herättänyt runsaasti kansainvälistä huomiota. Kirjailija on palkittu uusseelantilainen monitieteilijä, joka on työskennellyt näytelmäkirjallisuuden, matematiikan ja englannin kielen opettajana. Kirjoittaessaan Genesistä hän työskenteli DNA-mutaatioita selvittäneessä genetiikan tutkimusprojektissa. Romaanissa eletään 2000-luvun loppua. Sodat, luonnonkatastrofit ja kulkutaudit ovat tuhonneet meidän tuntemamme maailman. Yksinäinen saarivaltio elää eristyksissä. Kansalaiset elävät tiukan valvonnan alla eikä ulkopuolisia saarelle päästetä. Valtiota hallitsee Akatemia. Nuori Anax haluaa päästä Akatemian jäseneksi ja joutuu useaksi tunniksi äärimmäisen vaativan kuulusteluraadin eteen. Kirja on filosofinen pohdinta ihmisyydestä, tulevaisuudesta, yhteiskuntarakenteesta, tekoälyn mahdollisuuksista ja mahdottomuuksista. Ja loppu on enemmän kuin hätkähdyttävä.
Antti Halme: Metalliveljet, 2009
Finlandia Junior -ehdokas vuodelta 2009 eikä syyttä! Kirja on täynnä jätkähuumoria ja vauhtia piisaa. Espoolainen, Metallicasta pitävä Harri lähtee pitkin hampain kesäksi tuttavaperheen luo turskamaahan, Norjaan. Toinen vaihtoehto olisi vielä vastenmielisempi: kyläillä sukulaisissa Suomessa. Norjassa on kesänvietossa myös samanikäinen toinen espoolaispoika Ville. Aluksi tuntuu, ettei pojilla olekaan mitään muuta yhteistä kuin kotipaikkakunta. Harri on lyhyt, tanakka nörtti. Ville komea nuorukainen, jota koulussa kiinnostavat lähinnä musiikki ja kuvis. ”Vitsi mikä muumiomongoloidi”, Ville ajattelee nähdessään Harrin. ”Soittakaa rock-poliisi ja viekää tää hombre säilöön. Syyte on cooliuden täydellinen puute ja rangaistus elinkautinen”. Pikkuhiljaa löytyy kuitenkin yhteinen sävel: molemmat pojat ovat hevimetallimiehiä ja heillä on samanlainen huumorintaju. Molempia kiinnostavat myös kauniit norjalaisnaiset. Vähän vahingossa pojat tutustuvat Hasseen, jonka isällä on musiikkikauppa. Miten poikien kesä Oslossa lähtee kulkemaan? Siihen mahtuu kesätöitä, oma bändi Unholy Viper ja vähän tyttöjäkin, mutta yllättävästi myös hengenvaarallisia tappeluita maahanmuuttajavastaista jengiä vastaan. Raikas, sympaattinen kirja nuorista miehistä ja samalla myös suvaitsevaisuudesta.
Anu Holopainen: Syysmaa 4: Yölaakso, 2009
Syysmaa-fantasiasarjan neljäs itsenäinen osa. Lorana on syysmaalainen nuori nainen, joka on isänsä pakottamana mennyt naimisiin miehen kanssa, jota ei rakasta. Aviomies on saamaton nynny, anoppi ilkeä eukko ja appiukko armoton juoppo. Loranan elämä on kovin ankeaa. Niinpä hän rakastuu toiseen mieheen, Larkaan. Salainen suhde paljastuu ja rangaistukseksi siitä saattaa seurata kuolemantuomio. Lorana ja Larka pakenevat, mutta eksyvät toisistaan. Lorana joutuu pelätyille Eläville vuorille. Kuin ihmeen kautta hän selviää hengissä vuorten taakse Yölaaksoon; maahan jossa ei koskaan paista aurinko. Siellä hämärässä elää outo kansa, jolla ei tunnu olevan tunteita lainkaan. Lorana on ensimmäinen ulkopuolinen Yölaaksossa. Hänet pelastaa vanha mies Kolmisointu, joka ainoana puhuu Loranan kieltä. Miten Loranan käy? Jääkö hän ainiaaksi pimeään Yölaaksoon?
Riitta Jacobsson: Afrodite ja kuolema, 2009
Jännittävä ja järkyttävä nuorten dekkari. Kirjailija on kotoisin Suomesta Tampereelta, mutta on jo pitkään asunut ja kirjoittanut Ruotsissa.
On musta lokakuun yö. Sataa. Neljätoistavuotias Mikaela on ollut viettämässä DVD-iltaa kavereidensa kanssa, mutta lähtenyt yhtäkkiä suutuspäissään pois. Hän myöhästyy bussista eikä oikein tiedä mihin mennä. Mikaela lähtee kävelemään syrjäistä oikotietä kotiin. Matka ei ole kovin pitkä, mutta hetkessä liian ohuesti vaatetettu tyttö on jo aivan läpimärkä. Sitten eräs auto hidastaa vauhtia tytön kohdalla ja tarjoaa kyytiä. Koska kuskina on puolituttu, nousee kylmästä tärisevä Mikaela auton kyytiin. Hän ei koskaan enää palaa. Mikaela löydetään muutaman päivän kuluttua metsästä tapettuna. Miten näin voi käydä rauhallisella, arvostetulla omakotitaloalueella? Koko paikkakunta on järkytyksen ja pelon vallassa. Mikaelan luokkakaveri, Afrodite joutuu tapahtumiin mukaan enemmän kuin haluaisi. Mikaelan kuolemaan liittyy vaalea, farmarimallinen auto. Sellainen auto on myös Afroditen isällä…Ingrid Law: Lahja, 2009
Tarina erikoisesta amerikkalaisesta perheestä. Kertoja on viisilapsisen perheen keskimmäinen tytär Mississippi eli Mibs, joka pian täyttää kolmetoista. Perheen muut lapset ovat 13-vuotissyntymäpäivänään saaneet itselleen jonkin yliluonnollisen kyvyn. Mibsin isoveljistä toinen pystyy saamaan aikaan sähköpurkauksia; toinen osaa kehittää sateita ja hirmumyrskyjä. Perhettä pidetään outona eikä Mibsilläkään ole kavereita, vaan luokkakaverit pilkkaavat häntä nimellä Missi-Pissi. Mibsin syntymäpäivä lähestyy. Tyttö odottaa kauhulla ja jännityksellä, mikä hänen lahjansa tulee olemaan. Mutta juhlat menevät piloille, kun perheen isä joutuu kolariin kaukana kotoa. Hän loukkaantuu pahoin ja vajoaa koomaan. Äiti ja isoin veli matkustavat isän luokse. Mibs on varma, että hänen lahjansa on kyky herättää isä henkiin. Niinpä tyttö karkaa kesken syntymäpäiväjuhliensa bussiin, joka on matkalla isän sairaalan suuntaan. Mukaan syöksyvät myös Mibsin kaksi veljeä ja naapurin nuoret. Minne bussi heidät vie, keitä matkalla kohdataan ja ennen kaikkea: mikä on Mibsin lahja?
Terry Pratchett: Valtio, 2009
Fantasiakirjallisuudestaan tunnettu kirjailija pääsee nyt suorastaan yllättämään: Valtio onkin monikerroksellisen pohdiskeleva yhteiskunnallinen seikkailuromaani. Lukija sijoittaisi kirjan helposti historiaan, jollekin Tyynen valtameren saarelle 1700-luvulle. Mutta kirjailijan itsensä mukaan teos sijoittuu rinnakkaiseen universumiin.
Viidakkopoika Mau on ollut Poikien saarella suorittamassa aikuistumisriittiään. Kun hän palaa takaisin omaan Valtioon, ei sitä enää ole olemassa. Iso aalto, tsunami on pyyhkinyt pois kaiken; entinen on raunioina ja kuolleita lojuu ympäriinsä. Pian Mau huomaa, ettei ole ainoa eloonjäänyt. Rannikolle on myrskyssä haaksirikkoutunut englantilainen laiva ja siitä on jäänyt eloon vain aatelistyttö Daphne. Kahden eri kieltä puhuvan, täysin erilaisista maailmoista olevan nuoren ensi kohtaaminen on suorastaan surkuhupaisa: hienostotyttö Dapne kutsuu Maun laivan hylkyyn teekutsuille! Molemmat yrittävät ymmärrettävästi ensin soveltaa uudessa tilanteessa vanhassa maailmassa oppimiaan käyttäytymismuotoja. Mutta se ei nyt toimi. On löydettävä yhteinen kieli ja uudet yhteiset säännöt; on luotava kokonaan uusi yhteiskuntajärjestys. Pian saarelle alkaa ajelehtia lisää pelastautuneita. Osa on huonossa kunnossa, on autettava heitä. Lapsia syntyy, vanhuksia kuolee, kaikesta on selvittävä. Miten Mau ja Daphne selviävät?