Tervetuloa Riksulaan, kaupunkilaisten yhteiseen olohuoneeseen
Saarenmaan valssin sävelet soivat kohtaamispaikka Riksulassa, kun Hannu Peltola laulaa eläytyen karaokea. Viihtyisä tila on täynnä tanssipareja, joista osa siirtyy käytävän puolellekin pyörähtelemään.
Riksulan toiminnanohjaaja Alma Ylätalo tanssii ”kanta-asiakas” Kauno Laineen kanssa, ja kiitettyään valssista hän toteaa, että tiistain kello 12 tanssit ovat viikon ehdottomasti suosituin tapahtuma.
”Välillä saan järjestettyä elävää musiikkia, ja silloin porukkaa on paljon. Miehiä on naisia vähemmän, ja he tanssittavat hikipäässä kaikkia, ja me muut menemme tyttöpareina”, Ylätalo nauraa.
Pöydän ääressä lehtiä lukeva Liisa Laine, kertoo käyvänsä Riksulassa pari kolme kertaa viikossa, koska se on niin keskeisellä paikalla Matkakeskuksessa.
”Kauppareissun yhteydessä istahdan aamukahville ja juttelen ihmisten kanssa. Tämä on monille yksin asuville todella tärkeä paikka. Joskus olen levyraadissa mukana, sillä tykkään musiikista.”
Matti Hellström istahtaa samaan pöytään ja kertoo asuvansa 10 minuutin kävelymatkan päässä ja piipahtavansa Riksulassa vaimonsa kanssa 4–5 kertaa viikossa. Jalkavaivojen takia hän jättää tanssimisen väliin, mutta osallistuu moneen muuhun ryhmään.
”Tykkään erityisesti tietovisasta, levyraadista ja kulttuuriklubista, jossa tutustutaan taideteoksiin ja kiinnostaviin henkilöihin. Torstaisin harrastan maahanmuuttajien kielenopetusta SPR:n kielikahvilassa.”
Tuolijumppa, liikunta ja musiikki ovat suosittuja
Riksula on toiminut vuoden Matkakeskuksen tyhjässä liiketilassa, jonka Riihimäen kaupungin kierrätyskeskus on sisustanut kotoisaksi. Siellä on päivittäin kerhoja ja toimintaa, ja yhdistykset voivat varata sieltä kokoustiloja. Kuka tahansa kaupunkilainen voi tulla kahville, oleilemaan tai pelaamaan korttia. Kahvin ja voileivän maksu on omantunnon mukaan.
Riksulan hengetär Alma Ylätalo suunnittelee ohjelmaa yhdessä kävijöiden kanssa. Hän kehuu pestiään antoisaksi unelmatyöksi, jossa saa itsenäisesti ja luovasti kehittää toimintaa.
”Pakkoruotsikerhomme lähti vitsistä, kun paikalla oli sen henkisiä ihmisiä, että praatasimme välillä muutaman sanan ruotsia. Naureskelimme osaamattomuudellemme, mutta aloitimme pakkoruotsikerhon lokakuussa. Sinne tulimme enemmän ihmisiä kuin oletin! Toisaalta jos joku ryhmä hiipuu, keksimme sen tilalle uutta.”
Tärkeä päivätoimintapaikka
Riksula on kaiken ikäisten ryhmien kohtauspaikka. Esimerkiksi perjantaisiin kokoontuu perhekahvila, mutta eniten paikan ovat ottaneet omakseen seniorit. Myös maahanmuuttajien Suomi-kahviloissa käy paljon ihmisiä.
”Monet yhdistykset pitävät meillä kokouksiaan ja tilavuokran he hoitavat osallistumalla toimintaan. Esimerkiksi Riihimäen retkeilijät ry vetää porukkalenkkejä ja Riihimäen eläkkeensaajat ry ohjaa bocciaa ja tuolijumppaa.”
Riksulan yksivuotisjuhlilla kanta-asiakkaat saivat diplomin, sillä moni on käynyt ensimmäisestä päivästä lähtien. He tulevat heti aamuyhdeksältä, ja ovat sulkemisaikaan kello 15 saakka. Monet ovat ystävystyneet Riksulassa.
”Karaoke- ja tanssiporukka saattaa käydä täällä aamukahvilla, mutta he lähtevät muualle mölkkykerhoon ja tulevat ehkä iltapäivällä uudestaan. Meillä voi käydä yli sata ihmistä päivässä varsinkin alkuviikosta.”
Uusi ohjelma kuukausittain
Riksulan toiminta ei siirry uudelle hyvinvointialueelle, vaan se jää Riihimäen kaupungin vastuulle.
”Toimintakykyä tukeville senioripalveluille on tarvetta. Minä olen ainoa palkattu työntekijä täällä, mutta meillä on paljon työkokeilijoita, työllistettyjä ja suomi toisena kielenä -opiskelijoita.”
Riksulan kuukausiohjelma ilmestyy viikkoa ennen kuun vaihdetta. Sosiaalista mediaa päivitetään aktiivisesti, mutta myös paperista ohjelmaa viedään ilmoitustauluille.
”Instagram-seuraajinamme on paljon tyttäriä, jotka ovat vinkanneet Riksulasta äideilleen. Autan Riksulassa päivittäin asiakkaita digitaidoissa, lataamme esimerkiksi sovelluksia puhelimeen. Muutenkin autan minkä osaan, ohjaan ihmisen esimerkiksi jonkin palvelun pariin, jota hän ei itse ole löytänyt.”
Reija Ypyä