Riihimäki työskentelee ukrainalaisten hyväksi
Entistä ehompi on juttusarja, jossa kaupunginjohtaja Jouni Eho kertoo arjestaan, työstään ja Riihimäestä.
Vuosi sitten keväällä suomalaiset kaupungit ja kunnat saivat konkreettisesti tuntea Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset, kun sotaa pakenevat ukrainalaiset alkoivat hakea turvapaikkaa ympäri Eurooppaa. Näin myös Suomessa ja Riihimäellä. Riihimäellä sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa majoittuu tällä hetkellä noin 700 sotaa paennutta ukrainalaista. Kaupungin väkilukuun nähden ukrainalaisten määrä on suuri, kun verrataan Suomen muihin kaupunkeihin.
Aktiivista kotouttamistyötä
Kaupunki on tehnyt aktiivista neuvonta- ja kotouttamistyötä. Minä olen kirjeitse toivottanut ukrainalaiset tervetulleiksi Riihimäelle. Olemme järjestäneet infotilaisuuksia ukrainalaisille ja kaupungin johtoryhmä on seurannut tilanteen kehittymistä ja varautunut järjestämään kaupungin palvelutuotantoa huomioiden ukrainalaiset lapset ja nuoret esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa.
Kävimme maahanmuuttokoordinaattori Juha Hiltusen kanssa myös MTV3:n Huomenta Suomi -aamulähetyksessä puhumassa ukrainalaisten merkityksestä Riihimäen kaupungille. Olen iloinen, että kolme neljäsosaa Riihimäellä majoittuvista ukrainalaisista on tekemämme kyselyn mukaan halukkaita hakemaan Riihimäkeä kotikunnakseen. Kysely tehtiin helmikuussa.
Kaupunki tekee yhteistyötä ukrainalaisten asuinolosuhteiden eteen
Viime päivinä mediaa ja riihimäkeläisiä on puhuttanut ukrainalaisten asuinolosuhteet Riihimäen vastaanottokeskuksessa. Haluan avata tilannetta, sillä tilanteesta on liikkunut monenlaisia tulkintoja. Erilaisten tulkintojen kirjo ei ole ihme, sillä asiassa on useita osapuolia ja kokonaiskuvaa voi olla vaikea hahmottaa.
Koska kaupungilla on vakaa tahtotila auttaa ukrainalaisia kotoutumaan Riihimäelle, huolestuin väitteestä, jonka mukaan joidenkin ukrainalaisten asunnossa olisi tuholaisongelma, johon ei ole reagoitu.
Tässä asiassa on monia osapuolia. Vastaanottokeskusta ylläpitää Kotokunta Oy Maahanmuuttoviraston (Migri) toimeksiannosta. Vastaanottokeskus on vuokrannut suurimman osan asunnoista Riihimäen kaupungin tytäryhtiöltä Kotikulma Oy:ltä.
Keskustelin välittömästi väitteen kuultuani Kotikulma Oy:n toimitusjohtajan kanssa. Kävi ilmi, että Kotikulma on ottanut saman päivän aikana yhteyttä tuholaistorjunnan ammattilaisiin, kun havainto tuholaisista vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa tuli Kotikulman tietoon. Tuholaistorjunnan toimet aloitettiin samana päivänä. Asukkaita ohjeistettiin ukrainaksi tilanteessa. Tuholaistorjunnan ammattilaiset löysivät kohteesta muutaman tuholaisen ja myrkytys aloitettiin. Käynneillä ei ole löytynyt yhtä paljon tuholaisia kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää.
Kaupunki teki pyynnön ympäristöterveydenhuollon yksikölle asumisolojen terveellisyyden tarkastuksista. Ensimmäiset tarkastukset tehdään tällä viikolla (viikko 12). Tämä on järeä toimenpide, mutta kaikki keinot turvallisten asuinolojen eteen käytetään.
Tilanteen ilmettyä otimme yhteyttä Maahanmuuttovirastoon ja jatkoimme aktiivista keskustelua vastaanottokeskuksen kanssa, jotta kaikki osapuolet jakavat saman tilannekuvan viranomaisrajoista riippumatta.
Kolmen T:n toimintaa
Kaupunki jatkaa keskustelua kaikkien osapuolten kanssa, jotta voimme parantaa ukrainalaisten asumisolosuhteita niillä keinoin, joita faktoihin perustuen tarvitsemme. Toimintamme perustuu kolmen T:n malliin eli:
– Tiedon hankinta
– Tiedottaminen
– Tiedolla johtaminen
Haluan kiittää kaikkia vapaaehtoisia, yrityksiä ja yhteisöjä, jotka olette aktiivisesti toimineet sotaa paenneiden ukrainalaisten hyväksi. Myös kaupunki jatkaa vahvalla panostuksella omaa kotouttamistyötään.
Olen ylpeä Riihimäestä, joka on toivottanut tervetulleiksi hyökkäyssotaa paenneet. Tehdään jatkossakin Riihimäestä jokaiselle paras paikka asua Suomessa!
Julkaisu: 2023
Aihealueet: Entistä Ehompi ,
Avainsanat: Kaupunginjohtaja , Asuminen , Hyvinvointi , Kotouttaminen ,
Kaikki artikkelit: Sinulle riksulainen