Riihimäen R-tunnus inspiroi neulojia
Riihimäkeläiset Satu Suominen ja Leena Salonen ovat innokkaita neulojia. Molemmat ovat kutoneet kirjoneulesukkiin kaupungin R-tunnuksen. Suominen on nimennyt sukkamallinsa hauskasti riksukaksi.
Satu Suominen oppi jo viisivuotiaana neulomaan. Sekä äiti, mamma että mummu tekivät käsitöitä. Hän neuloo joka päivä, ja käsityö on aina mukana.
”Minun on helpompi keskittyä esimerkiksi opettajankokouksen asioihin, kun neulon samalla. Tämä on tarttunut muihinkin opettajiin, enkä ole enää ainoa neuloja. Luokassakin opetan usein käsityöpussi ranteessa ja neule käsissä. Oppilaille on kiinnostavaa nähdä sukkien valmistuvan. Opetan nyt viidettä luokkaa ja pehmeiden materiaalien käsitöiden ohjelmassa on valinnaisena myös neulominen.”
Viime vuonna Suomisella oli keuhkokuumeen takia elämänsä pisin käsityötauko, kolmisen viikkoa. Toivuttuaan hän neuloi innoissaan itselleen viikossa kaarrokeneulepuseron!
Viime vuosina hän on innostunut erityisesti omista malleista. Viime joulun aikaan hän neuloi Pohjois-Karjalan maakuntasukat, pitkävartiset kirjoneulesukat ohuesta langasta.
”Siitä tuli mieleen, että pitäisikö neuloa Riksu-sukat, kun meillä on kiva ja helposti neulottavissa oleva kaupungin tunnus. Suunnittelin omat Rakas Riksukka -sukat, joihin neuloin sydämen ja kaupungin R-tunnuksen. Kesäkuussa pidettyjen erämessujen jälkeen kudoin myös erähenkiset Erä-Riksukat, joissa on R-logon lisäksi ilveksen tassu.”
Suomisen työpaikka Uramon koulu on villasukkakoulu, jossa kuljetaan ilman kenkiä. Hän käyttää lähes joka päivä villasukkia, ja myös monilla opettajakollegoilla on kauniita villasukkia.
”Ensimmäisen Riksukan jälkeen aloin suunnitella pitkävartista ohuesta langasta neulottua villasukkamallia, jossa näkyisi Riihimäkeen liittyviä asioita: Tommi Toijan Eksynyt-veistos, junarata ja höyryveturi, vesitorni ja maauimala, Lasinpuhaltaja-patsas ja lasi ylipäätään. Tämä malli on nyt syntymässä ruutupaperille. Nähtäväksi jää, mitkä riihimäkeläisyyden symbolit toteutuvat lopulliseen versioon R-tunnuksen seuraksi.”
Suomisen neulevuosi menee kouluvuoden mukaan, ja vain kesällä on aikaa ideoida tulevia neuleita. Suomista kiehtoo neulomisessa eniten itse tekeminen, koska siihen on pakko keskittyä täysillä eikä silloin voi ajatella mitään muuta.
”Mieluiten teen monimutkaisia kirjoneuleita sekä pitsi- ja palmikkoneuleita. Kun innostunut flow-tila on päällä, lopettaminen on vaikeaa, vaikka kello olisi jo paljon.”
Perhe ja läheiset saavat toiveidensa mukaan Suomisen neulomia sukkia ja villapaitoja, ja he arvostavat itse tehtyjä vaatteita. Hän tekee jonkin verran myös tilaustöitä.
”Matkoilla etsin aina lankakaupan. Käsityömessuilla käyn ahkerasti lankaostoksilla, ja pian osallistun neulonnan SM-kisoihin Pöytyällä.”
Leena Salosella on aina puikot käsissä
Leena Salonen oppi neulomaan alle kymmenvuotiaana äidin jalanjäljissä. Koulussakin tehtiin villasukat ja niitä Salonen neuloo edelleen mielellään.
”Olen tehnyt koko ikäni käsitöitä. Pieni ja kätevä villasukkaneule kulkee aina mukana, ja sukat valmistuvat nopeasti. Neulon sukkia telkkaria katsoessa ja 2,5 tunnin mökkimatkalla puolison ajaessa.
Muutama vuosi sitten Salonen neuloi ilvessukat Janakkalan sukkakilpailuun. Samoihin aikoihin julkistettiin Riihimäen kaupungin R-tunnus, ja Salonen mietti uusia kuvioita kirjoneulesukkiin.
”Ihastuin Tommi Toijan Eksynyt-patsaaseen, ja otin häneen yhteyttä pyytääkseni lupaa neuloa Eksynyt-villasukat. Sain luvan ja neuloin Toijallekin villasukat. Käsitöissä on tarkkaa muistaa tekijänoikeudet. Eksynyt-sukkien jälkeen loin R-sukat. Keksin ohjeen omasta päästäni, ja piirsin kuvion ruutupaperille.”
Salosella on kaksi aikuista poikaa, bonustytär ja 4-vuotias lapsenlapsi. Hän pitää koko perheen sukissa, ja sängynaluslaatikosta löytyy aina miesten- ja naisten sukkia. Lapsenlapselle tehdään sukat aina tilauksesta.
”Hän saattaa piirtää kuvan haluamistaan sukista, ja mummo toteuttaa ne. Rakastan neulomista. En osaa katsoa leffaa tekemättä mitään käsillä. Monilla on nykyään puhelin sormissa aina, kun on vapaata aikaa, mutta minulla on puikot. Kuuntelen musiikkia käsitöitä tehdessäni, sillä se on toinen rakas harrastukseni.”
Salonen käy Riihimäen kansalaisopiston co-writing-ryhmässä, jossa tehdään porukalla musiikkia riksulaisen muusikko Anssi Känsälän opettamana. Youtubesta löytyy viime keväänä tehty biisi Riksu, kotikaupunki.
Lankoja Salonen ostaa sekä tarpeeseen että heräteostoksena. Lankatarjoukset täytyy toki hyödyntää.
”Neulon paljon kuviosukkia, joissa on tietyt värit. Niitä lähden tietysti varta vasten hakemaan. Ostan usein langat marketista, ja meillä on Riksussa myös ihana Pieni Nappipuoti, jossa myydään lankojakin.”
Teksti Reija Ypyä
Kuvat Jenniina Nummela
Tiesitkö, että Riihimäellä on meneillään neulekilpailu? Kilpailuaika jatkuu 28. helmikuuta 2025 saakka. Lue lisää Riihimäki-neulekilpailu verkkosivulta ja osallistu!
Julkaisu: 2024
Aihealueet: Riksuun rakastuneet ,
Avainsanat: Kulttuuri ,
Kaikki artikkelit: Sinulle riksulainen