Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Lisää elinvoimaa ja uusia asukkaita Riihimäelle

15.5.2024 2024 Riksussa töissä Elinvoima Define Innovaatiot

Teemu Seppälä toteaa, että Riihimäen kaupunkirakenne kehittyy esimerkiksi Voimalan, Jokikylän ja asuntomessujen ansiosta. Milo-koira lienee samaa mieltä. Kuva: Jenniina Nummela

Riksussa töissä on juttusarja, jossa Riihimäen kaupungin työntekijät kertovat työstään.

Riihimäen uusi teknologia- ja innovaatiojohtaja Teemu Seppälä on vasta aloittanut työnsä, mutta puhkuu jo energiaa ja suunnitelmia.

”On tärkeää tuoda Riihimäelle uutta kannattavaa liiketoimintaa ja sen myötä elinvoimaa ja uusia asukkaita. Minun tehtäväni on luoda kiinteässä yhteistyössä Riihimäen kaupungin elinkeinoyhtiö RTOY:n kanssa sellaisia kasvun olosuhteita myös kansainvälisille yrityksille, että ne olisivat halukkaita tulemaan tänne”, Seppälä summaa tehtävänsä.

Seppälällä on 25 vuoden kokemus laajojen teknologia- ja innovaatioympäristöjen kehittämisestä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hän on työskennellyt yli 40 maassa. Suomessa hän oli keskeisessä roolissa aloittamassa startup- eli kasvuyritystoimintoja työskennellessään Aalto-yliopistossa.

”Mosambikissa ja Tansaniassa vedin ministeriötason innovaatiohankkeita, joissa kehitettiin yliopistoja ja käynnistettiin yrityshautomoita. Viimeksi työskentelin hankkeessa, jossa houkuteltiin kansainvälisiä kasvuyrityksiä Helsingin seudulle. Viime vuonna Helsinkiin tuli 25 yritystä, joiden työllistämisvaikutus oli 65 henkilöä. Autoin yrityksiä saamaan bisneksen käyntiin Suomessa. Nyt panostan samaan asiaan Riihimäellä.”

Nato avaa uusia ovia

Seppälä vetää kolmea tiimiä: robotiikka, smart city eli älykäs kaupunki sekä uudet ekosysteemit. Niistä tällä hetkellä julkisuudessa näkyvin on puolustusteollisuuden kaksoiskäyttöteknologian verkosto Define. Kaksoiskäyttöteknologia tarkoittaa sitä, että samaa teknologiaa voidaan käyttää sekä siviili- että puolustusalan tarkoituksiin.

”Kaikki teknologia on alun perin kehitetty puolustusteollisuuden käyttöön. Niin televisio, radio, tietokone kuin mikrokin syntyivät näin.”

Seppälä toteaa, että Nato-jäsenyydestä voi olla hyötyä Riihimäen ja koko Suomen yrityksille. Ukrainan sodan syttymisen jälkeen syntyneitä Nato Diana -yrityskiihdyttämöitä on Euroopassa jo 23. Näiden kiihdyttämöiden tehtävänä on mahdollistaa yritysten nopea kansainvälinen kasvu.

”Myös Riihimäellä on nyt mielettömät mahdollisuudet, sillä puolustusteknologiassa Riihimäellä on jo vahvaa osaamista. Sako on tunnettu toimija, ja Millog on läheisesti puolustusvoimien kanssa tekemisissä oleva yritys. Täällä on puolustusvoimien seitsemän eri erityisyksikköä, joilla on paljon tarjottavaa. Esimerkiksi viime vuonna alkoi uutena koulutus kybervarusmieheksi.”

Kaksikäyttöteknologioiden kehittäminen vahvistaa Riihimäen ja koko Suomen kasvumahdollisuuksia. Innovaatioita edistetään parhaiten yhteistyössä. Seppälä toteaa, että yritysten tarjontaa Natolle täytyy jalostaa, sillä tarpeita on loputtomiin vaatteista tietoturvajärjestelmiin.

”Riihimäki tarjoaa yrityksille houkuttelevan toimintaympäristön ja mahdollisuuden verkostoitua muiden toimijoiden kanssa kuten koulutusalan osaajat Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK, Hyria ja Sykli. Meidän täytyy nähdä iso kokonaisuus ja tähdätä koko maailman markkinoille.”

Teknologinen itsetunto on tärkeä

”Kuulin eilen kollegalta mielenkiintoisen käsitteen: teknologinen itsetunto. Se on varmasti monella riihimäkeläisellä koululaisella hyvä, sillä täällä on jo vuosia panostettu robotiikkaan. Moni on käynyt läpi robotiikkaputken varhaiskasvatuksesta lukioon. Ne ovat nykyajan käsityötaitoja, joita tarvitaan kaikilla aloilla. Robotiikkakoulutuksen avulla Riihimäki on saavuttanut maailman mittakaavassakin ainutlaatuisen aseman.”

Robotiikka tarjoaa valtavia mahdollisuuksia kuljetuksessa, terveydenhuollossa ja teollisuudessa. Terveydenhuollossa robotiikka voi auttaa parantamaan hoitoprosesseja.

Seppälä korostaa, että hän ei puhu tehostamisesta, vaan palvelun pitää parantua robotiikan avulla.

”Nyt lääkäri käyttää paljon aikaa tietojen kirjaamiseen hankaliin järjestelmiin. Parempi olisi sanella ja antaa tekoälyn hoitaa kirjaaminen. Näin lääkärille jäisi aikaa olennaiseen eli potilaan kohtaamiseen.”

Riihimäkeen tutustuminen on Seppälällä vasta alussa. Edessä ovat tutustumiskäynnit esimerkiksi Hatlammin suolle, teatteriin, asuntomessualueelle ja varuskuntaan.

”Ullan Pakarissa pysähdyn usein ostamassa tuoreet leivät palatessani töistä kotiin Helsinkiin. Kotona lähden pian lenkille Milo-koiran kanssa. Se on maahanmuuttajakoira Tansaniasta, joka hankittiin työskennellessäni siellä 2014–2016. Myös vaimoni ja kaksi lastamme olivat siellä mukana.”

Seppälä asuu Vuosaaressa kerrostalon kolmannessa kerroksessa, josta voi ihailla merimaisemaa. Hän kehuu Vuosaaren ulkoilupaikkoja, joissa hän kävelee, hiihtää, pyöräilee ja sienestää. Seppälä on kotoisin Rovaniemeltä, josta hän lähti Helsinkiin opiskelemaan valtiotieteitä ja jäi sille tielleen. Ja nyt on työn alla Riihimäkeen tutustuminen.

”Riihimäellä on paljon potentiaalia kasvaa teknologian ja innovaatioiden keskuksena erityisesti robotiikan ja puolustusteknologian alueilla. Teen kaikkeni, että Riihimäki voi hyödyntää näitä mahdollisuuksia nopeasti muuttuvassa maailmassamme.”

Reija Ypyä