Kuntoportaat liikuttavat kaupunkilaisia – Piikinmäen, Keskusurheilupuiston ja Riutan portaat testissä
Kuntoporrasbuumi lähti lentoon ympäri Suomea muutama vuosi sitten. Riihimäelläkin on kolmet kuntoportaat. Niiden nouseminen kävellen tai juosten parantaa hapenottokykyä ja harjoittaa erityisesti alavartalon suuria lihaksia.
Ari-Pekka Miettinen, 59, on Patastenmäen Jukolan koulun esiluokanopettaja ja aktiivinen kuntoilija. Hän arvioi Piikinmäen, Keskusurheilupuiston ja Riutan kuntoportaat.
Piikinmäen portaista on helppo aloittaa
Piikinmäellä oli ennen pesäpallokenttä, ja portaiden juurella oleva nimifiguuri kertoo tästä historiasta. Piikinmäen 53-portaiset kuntoportaat valmistuivat viime lokakuussa. Mäen päälle pääsee joko portaita tai tietä pitkin.
”Portaat ovat lyhyet, tasaiset ja miellyttävät kulkea. Niissä on hyvä rytmi, nousukulma ja sopivan syvät askelmat. Portaat ovat niin leveät, että samaan aikaan voi toista puolta mennä kuntoilija ylös ja toista alas. Molemmin puolin on kaiteet, joista on hyvä pitää kiinni varsinkin alaspäin tullessa. Nämä ovat helpot portaat”, Miettinen arvioi.
Portaiden yläpäässä mäen päällä voi istua penkillä hengitystä tasaamassa ja kävellä tietä alas, jos ei halua mennä portaita alas. Tai toisin päin. Reitti on helppo, ja se sopii myös lapsille, senioreille ja polvivaivaisille.
Toiminnallinen Keskusurheilupuisto
Siirrymme Keskusurheilupuiston kuntoportaille, jotka ovat Miettisen ja monen muunkin suosikit. 163 askeleen portaat näyttävät kulkevan kohti taivasta.
”Pyrin käymään täällä kerran viikossa. Lämmittelen kävelemällä vartin matkan kotoa, ja juoksen portaat ylös kymmenen kertaa. Nämä ovat minun kunnolleni sopivat. Tykkään tosi paljon portaiden lähelle viime syksynä tulleesta monipuolisesta ulkokuntosalista. Harjoitan siinä ylävartaloa ja käsiä, kun portaat hoitavat jalkalihakset.”
Portaissa tulee vastaan 75-vuotias rouva, joka kertoo käyvänsä kolme kertaa viikossa kuntoportailla ja kävelee ne aina kolmesti.
”Näissä on paljon kävijöitä, urheiluseuroja, vanhempia ihmisiä ja myös lapsiperheitä. Monet kävelevät urheilupuiston kilometrin ulkoilureitin, tulevat portaille kävelemään ja jatkavat taas lenkkiä. Portaiden yläpäästä avautuu avara kaupunkimaisema.”
Miettinen kehuu, että kuntoporrasjuoksussa saa nopeasti hien pintaan ja treeniä jalkalihaksille. Portaita voi edetä monin tavoin, ja joskus niillä järjestetään myös ohjattua kuntoliikuntaa.
”Tykkään näistä portaista eniten, koska niissä on kolmet portaat ja niiden välissä tasanteet. Muutan usein askelrytmiäni eri portaissa. Alkuportaat loikin esimerkiksi joka toiselle portaalle tai sivuloikkaa vasemmalta oikealle. Seuraavan etapin hölkkään niin, että astun jokaiselle portaalle ja nostan polveani ylös. Viimeisen pätkän juoksen niin kovaa kuin jaksan ja saan lopussa sykkeen nousemaan. Alas kävelen.”
Riutan portaat ovat kovakuntoisille
Riutta on monipuolinen koko perheen ulkoilualue, jossa on muun muassa ulkoilureitti, luontopolkuja, 19-väyläinen frisbeegolfrata, maastopyöräilyreittejä, kiintorasteja sekä pitkät, 141 askelman kuntoportaat. Matka parkkipaikalta portaille on melko pitkä ja mäkinen.
”Täällä oli 25 vuotta sitten lyhyt mutta jyrkkä laskettelurinne. Kuntoportaat rakennettiin kymmenisen vuotta sitten. Täällä käy aktiiviurheilijoita ja kovakuntoisia kuntoilijoita. Minä käyn täällä harvoin, enkä todellakaan juokse näitä kymmentä kertaa ylös”, Miettinen nauraa.
Hän kiittää portaita rytmiltään hyviksi askeltaa. Askelkorkeus muuttuu ensimmäisen lepopaikan jälkeen, kun mäki jyrkkenee.
”Nousukulma ei ole vakio, vaan kulma ja askeleen mitta vaihtelevat. Portaiden puolivälissä on istumatasanne. Portaiden yläpään läheisyydessä on frisbeegolfväylän aloitus, ja välillä joutuu varomaan väärään suuntaan lähteneitä kiekkoja.”
Miettinen pyöräilee Riutan portaille pari kertaa kesässä, ja nousee portaat kaksi kertaa.
”Haen tässä hengästymistä, ja pohkeisiin ottaa ihan pakarasta lähtien. Myös alas tullessa joutuu jännittämään lihaksia. Nämä portaat sopivat vain kovakuntoisille.”
Reija Ypyä