Suojanen Jami
Metsäasiantuntija
Tekninen toimiala
Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea
Riihimäen kaupunki omistaa yhteensä noin 1049 hehtaaria metsää, josta 449 hehtaaria on luokiteltu taajamametsäksi ja noin 600 hehtaaria talousmetsäksi. Kaupungille valmistui vuonna 2021 uusi metsäsuunnitelma, joka on voimassa aina vuoteen 2031 saakka. Suunnitelma ohjaa metsien hoitoa ja se sisältää hoitosuositukset metsäkuvioittain kaupungin omistamille metsille.
Metsiä hoidetaan luonnon monimuotoisuus, turvallisuus sekä virkistys- ja maisema-arvot edellä riippumatta siitä, onko metsä luokiteltu virkistys- vai talousmetsäksi. Avohakkuita pyritään välttämään, mutta esimerkiksi kirjanpainajan pahasti tuhoamassa metsikössä ei välttämättä ole muuta mahdollisuutta.
Kirjanpainaja on kuusen tuholainen, jonka aiheuttamat tuhot ovat viimevuosina yleistyneet Suomessa. Myös Riihimäen kaupungin metsissä kirjanpainajaa on havaittu ja toimenpiteitä sen torjumiseksi on tehty ja tullaan tekemään. Esimerkiksi Räätykänmäessä, Koppelintien eteläpuolella jouduttiin kevättalvella 2023 avohakkaamaan 3,2 hehtaarin kokoinen metsikkö kirjanpainajatuhon vuoksi.
Metsänhoitotoimien yhteydessä Riihimäen kaupunki pyrkii jättämään metsään lahopuuta joko metsänpohjalle maapuuna tai tekopökkelöinä pystylahopuuksi. Lahopuuksi voidaan jättää paikasta riippuen joko kokonaisia puita, latvuksia, oksia tai rungon osia. Kaikenkokoinen puuaines lahopuuna on tärkeää luonnon monimuotoisuuden kannalta. Erilaiset sienilajit alkavat lahottaa metsään jätettyä puuainesta, hyönteiset käyttävät ravinnokseen sienirihmastoja ja linnut nokkivat puolestaan hyönteisiä ravinnokseen.
Lähivuosina pyritään toteuttamaan metsänhoitosuunnitelmaa kiireellisyysjärjestyksessä. Poiminta-, harvennus- ja pienaukkohakkuita tullaan toteuttamaan, jolloin varmistetaan uuden puusukupolven syntyminen metsiin. Tällä tavoin metsiä voidaan hoitaa jatkuvapeitteisenä ja päätehakkuita voidaan välttää. Metsiä pyritään monipuolistamaan istuttamalla ja täydennysistuttamalla eri puulajeille rikkoen yksipuolisia puulajirakenteita.
Riihimäen kaupungilla on tavoitteena hoitaa metsiä avoimesti ottaen huomioon kuntalaisten tarpeet ja toiveet metsien hoidossa. Metsien hoitoon pystyy vaikuttamaan ja antamaan palautetta parhaiten Riihimäen kaupungin palautepalvelussa.
Riihimäen kaupunki ei myy eikä anna polttopuuta.
Riihimäen kaupunki poistaa kartalla rajatulta alueelta, metsäkuviolta 382 vaaralliset puut. Toimenpiteellä on voimassa oleva maisematyölupa (694-2023-37).
Tien ja tonttien väliin jäävällä viheralueella on useampi huonokuntoinen, vaaraa aiheuttava puu, jotka tullaan turvallisuussyistä poistamaan. Poistettavien puiden määrä on noin 10 kpl. Alueen länsiosaan pyritään jättämään suurin osa puista pystyyn tuulituhojen riski huomioon ottaen. Toimenpiteen yhteydessä kohteeseen jätetään maalahopuuta edistämään luonnon monimuotoisuutta sekä hoidetaan samalla pienpuusto. Täydennysistutetaan tarvittaessa.
Työmaan arvioitu aloitusajankohta viikolla 47.
Riihimäen kaupunki suorittaa kartalla rajatulle alueelle, metsäkuvioille 581, 582, 580 ja 584 metsänhoitotoimenpiteitä.
581 – Pienpuustonhoito/harvennus. Luontaisesti syntynyt tiheä taimikko.
582 – Poimintahakkuu. Kirjanpainajan tappamia kuusia. Poimintahakkuulla pyritään avaamaan kasvutilaa uudelle puusukupolvelle.
580, 584 – Harvennus. Harvennuksella pyritään hoitamaan tiheäksi kasvanutta metsää.
Toimenpiteet toteutetaan metsurihakkuuna ja puutavara ajetaan pois metsästä koneellisesti. Toimenpiteen yhteydessä metsään jätetään maalahopuuta edistämään luonnon monimuotoisuutta.
Työmaan arvioitu aloitusajankohta viikolla 47.
Riihimäen kaupunki suorittaa kartalla rajatulle alueelle, metsäkuviolle 609 metsänhoitosuunnitelman mukaisia metsänhoitotoimenpiteitä.
Kuviolla toteutetaan harvennus, jolla pyritään luomaan kasvutilaa tiheään metsikköön. Puolet kuviosta voimakkaalla kulutuksella koulun välituntikäytössä, joten toimenpiteet tehdään koulun loma-aikana.
Toimenpiteet toteutetaan metsurihakkuuna ja puutavara ajetaan pois metsästä koneellisesti. Toimenpiteen yhteydessä metsään jätetään maalahopuuta edistämään luonnon monimuotoisuutta.
Työmaan arvioitu aloitusajankohta viikolla 52.
Keskusurheilupuiston metsässä suoritettiin pienpuustonhoito. Toimenpiteen tarkoituksena oli estää puiston pusikoituminen ja pitää maisemat avonaisina. Alue tarkistettiin samalla vaarallisten puiden varalta.
Pienpuustonhoidossa suosittiin jalopuita ja pyrittiin jättämään mahdollisimman laajasti eri puulajeja kehittymään valtapuuston alle. Toimenpiteestä syntyvät risut jätettiin metsään lahopuuksi ja vapauttamaan ravinteita metsänpohjaan.
Työmaan toteutettiin viikolla 36.
Metsäasiantuntija
Tekninen toimiala