Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Kuvituskuva, Punainen talo
Punainen talo Kuva: Kristian Tuomainen

Riihimäen rakennetut kulttuuriympäristöt

Riihimäen rikas rakennusperintö

Riihimäen rakennetut kulttuuriympäristöt on kattava selvitys arvokkaista rakennetun kulttuuriympäristön kohteista kaupungin alueella. Selvitystyössä on huomioitu valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt ja päivitetty paikallisesti merkittävien kohteiden luettelo vastaamaan nykytilannetta. Riihimäen paikallisesti merkittävä rakennusperintö on edellisen kerran luetteloitu Riihimäen rakennuskulttuuria 2010 -selvityksessä. Paikallisesti merkittävien kohteiden luetteloa on täydennetty uudessa selvitystyössä niin, että se antaa kattavan kuvan riihimäkeläisen kulttuuriympäristön arvoista.

Riihimäen rakennetut kulttuuriympäristöt -selvityksen päivitys on toteutettu kesäkuun 2019 ja helmikuun 2020 välisenä aikana. Selvitys toimii jatkuvan suunnittelun periaatteella tehtävän yleiskaavoituksen selvitysaineistona rakennetun kulttuuriympäristön osalta.

Tutustu selvitykseen

Julkaisua voit ostaa Riihimäen kaupungin Tietotuvasta (Eteläinen Asemakatu 2) ja Riihimäen taidemuseolta (Temppelikatu 8) tai sitä voi selailla myös Riihimäen kaupunginmuseolla tai kaupunginkirjastossa.
Julkaisun hinta on 21,00 euroa (sis. alv 10 %).

Kuvituskuva, veturitallien ratapiha.
Veturitallien ratapiha. Kuva: Juho Haavisto
  • Museovirasto on inventoinut valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt (RKY) vuonna 2009. RKY-alueet löydät museoviraston ylläpitämältä verkkosivulta rky.fi.

    Inventoinnin mukaan valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä Riihimäellä ovat:
    Riihimäen kasarmialue,
    Riihimäen keskusliikekatu,
    Riihimäen Lasin tehdasalue,
    Riihimäen rautatieasema ja Rautatienpuisto,
    Riihimäen urheilupuisto ja
    Riihimäen vankila.

  • Hämeen maakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö -julkaisu (2019)  täydentää valtakunnallisesti arvokkaiden rakennettujen kulttuuriympäristöjen inventointia. Yhdessä ne muodostavat ehjän inventointikokonaisuuden.

    Tutustu Hämeen maakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö -julkaisuun (2019)

    Hämeen maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt -päivitysselvityksen lähtökohtana olivat Kanta-Hämeen maakuntakaavassa 2006 osoitetut arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt sekä Kanta-Hämeen kuntien rakennusperintöinventoinnit ja voimassa olevat kaavat. Yksi keskeinen tavoite selvityksessä oli 1900-luvun viimeisten vuosikymmenten ja 2000-luvun alun arkkitehtuurin huomiointi osana maakunnallisesti arvokasta rakennusperintöä.

    Hämäläisestä kulttuuriympäristöstä on kirjoitettu lisää Hämeen liiton sivuilla.

Katso kohteet karttapalvelussa

Riihimäen rakennetun kulttuuriympäristön kohteet karttapalvelussa Hyppää upotetun kartan yli: Riihimäen rakennetun kulttuuriympäristön kohteet karttapalvelussa

Lisätietoja