Takala Jenni
Ympäristöasiantuntija
Elinvoiman toimiala
Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea
Jokainen kuormittaa omalla toiminnallaan ympäristöä. Asuminen, liikkuminen, syöminen ja muut jokapäiväiset välttämättömyydet kuluttavat luonnonvaroja ja energiaa. Siihen, kuinka suuri on jälkeesi jättämä ekologinen jalanjälki, voit vaikuttaa omilla valinnoillasi.
Kestävä Riihimäki eli KERI -verkosto tuo tietoa ekologisesta ja vastuullisesta arjesta kaikkien halukkaiden ulottuville. Verkosto on meidän kaikkien. Sitä kautta saat tietoa ja voit jakaa omia uutisiasi ja vinkkejäsi, etsiä yhteistyötahoja tai tavata ja tavoittaa ekologisesta elämäntavasta kiinnostuneita ihmisiä.
KERI-verkosto jatkaa kaupungin Ekoarki-työtä, joka on ollut jo vuosia ympäristönsuojelun koordinoima vuorovaikutteinen yhteistyömuoto kaupungin ja yhdistysten, seurojen, järjestöjen ja muiden yhteisöjen välillä.
Asuminen aiheuttaa Suomessa noin kolmanneksen ilmaston lämpenemiseen vaikuttavista päästöistä. Asumisen ympäristövaikutuksia ovat lisänneet muun muassa asuntojen koon kasvu sekä pientalojen suosion lisääntyminen.
Asuminen käsittää laajemmin ajateltuna kodin piiriin kuuluvien asioiden lisäksi myös asuinympäristöön liittyvän toiminnan. Työpaikkojen, kauppojen ja harrastusten läheisyys sekä tarjolla olevat liikenneyhteydet vaikuttavat asumisesta syntyviin päästöihin.
Hajanainen yhdyskuntarakenne lisää liikkumisen tarvetta ja sitä kautta ympäristövaikutuksia. Riihimäen kaupunkirakenne on yksi Suomen tiiveimpiä: 94 % väestöstä asuu kolmen kilometrin etäisyydellä keskustan palveluista.
Asumisen suurin ympäristökuorma aiheutuu energiankäytöstä. Jopa puolet kodin energiankäytöstä kuluu lämmitykseen. Valaistuksen osuus energiankäytöstä on 20 % ja kodin kylmälaitteet ja muu kodin elektroniikka kuluttavat loput noin 30 %.
Liikenteen osuus Suomen kasvihuonekaasupäästöistä on noin viidennes. Liikenne vaikuttaa ympäristöön myös muiden siitä aiheutuvien päästöjen sekä liikenneväylien vaatiman tilan kautta. Voimme säästää ympäristöä minimoimalla liikkumiseen tarvetta sekä suosimalla joukkoliikennettä, pyöräilyä ja kävelyä. Liikkumisen tarpeelle emme aina voi mitään, mutta tapa jolla liikumme, on usein oma valintamme.
Kun ajat, valitse ajoneuvosi huolella sekä huolehdi liikenteestä poistetun auton kierrätyksestä. Tasaisemmalla ajotavalla säästät keskimäärin 10 % polttoainekustannuksissa.
Järkevään ajotapaan ohjaa Easy Rider -kampanjan TOP 5 ajovinkit:
Kestämätön ruoan tuotanto on suurin syy luonnon monimuotoisuuden romahtamiseen. Ruoanvalmistus ja ruoan kuljetus kuluttaa paljon luonnonvaroja. Ympäristötietoinen kuluttaja suosii kasvikunnan tuotteita, kausi- ja lähiruokaa, luomua ja Reilun kaupan tuotteita.
Suuri osa ruoan ilmastopäästöistä syntyy ruoan alkutuotannossa eli kasvien ja eläinten kasvatuksessa. Sillä, mitä syöt on suurempi vaikutus kuin sillä, mistä ruoka tulee tai miten se on pakattu. Eläinperäiset tuotteet aiheuttavat keskimäärin enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin kasviperäiset tuotteet.
Lähiruokaa käyttämällä tuetaan paikallisia yrittäjiä ja tehdään ympäristölle palvelus vähentämällä kuljetustarvetta.
Itse kasvatetut kasvikset ovat ympäristöystävällistä ravintoa. Riihimäellä myös kerros- ja rivitalojen asukkaat pääsevät halutessaan nauttimaan itse kasvatetusta sadosta Riihimäen kaupungin vuokraamilla viljelypalstoilla.
Luomu eli luonnonmukainen maatalous on uusiutuvia raaka-aineita ja kierrätystä suosivaa, eloperäiset aineet maahan palauttavaa ja eläinten lajityypillisen käyttäytymisen huomioivaa sekä luonnollisia rehuja käyttävää maataloutta. Maataloudessa arvostetaan luonnonmukaisia hallintakeinoja tuholaisten ja tautien torjunnassa. Oleellinen osa luomua on, että synteettisiä torjunta-aineita, väkilannoitteita, kasvuhormoneja, antibiootteja tai geenimuuntelua ei käytetä.
Ostamalla Reilun kaupan tuotteita tuet kehitysmaiden pienviljelijöitä ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä. Tuotteet on tuotettu siten, että pienviljelijät saavat tuotteesta vähintään Reilun kaupan takuuhinnan, niitä ei ole tuotettu lapsityövoimalla ja kaikkien tuotteiden tuotannossa on noudatettu tiukkoja ympäristömääräyksiä. Lisäksi työntekijät saavat asialliset työolot ja oikeuden liittyä ammattiyhdistyksiin. Osa Reilun kaupan lisätuloista käytetään yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin. Riihimäki on saanut Reilun kaupan kaupungin arvonimen ja pyrkii edistämään Reilun kaupan tunnettavuutta alueellaan. Lue lisää Riihimäki – Reilun kaupan kaupunki -sivuilta.
Ruokahävikki on roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu estää ennakoimalla paremmin ruuan kulutus tai valmistamalla ja säilyttämällä ruoka toisin. Heittämällä ruokaa roskiin hukataan kaikki resurssit, joita ruoan tuotannossa, jalostuksessa, kuljetuksessa ja varastoinnissa on syntynyt.
Ota ympäristö huomioon ruokavalinnoissasi:
Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden hupeneminen ovat aikamme suurimpia haasteita. Tällä hetkellä elämme velaksi tuleville sukupolville ja vaarannamme oman ympäristömme elinkelpoisuuden. Suomalaisten ekologinen jalanjälki on liian suuri. Jos maailmassa kaikki eläisivät suomalaisten tapaan, tarvittaisiin lähes 4 maapalloa.
Tarkastelemalla ostettavan tuotteen merkintöjä saa selville paljon tuotteen ympäristövaikutuksista. Ympäristömerkinnän tarkoituksena on lisätä kuluttajien tuotetietoutta ja auttaa kuluttajaa valitsemaan tuotteita, jotka kuormittavat luontoa vähemmän kuin muut vastaavat tuotteet.
Vaateteollisuus kuluttaa runsaasti luonnonvaroja ja kuormittaa ympäristöä. Valtaosa vaatteistamme valmistetaan maissa, joissa työntekijöiden oikeudet eivät toteudu.1 Vaatteet kulkevat usein pitkän ja vaikeasti seurattavan matkan ennen kauppaan saapumistaan: vaatteen materiaali tuotetaan yhdessä maassa, kangas kudotaan toisessa ja ommellaan kolmannessa.
Vaatteiden valmistus vaatii myös paljon vettä. Esimerkiksi yhden puuvillaisen t-paidan valmistamiseen on tarvittu noin 2000-3000 litraa vettä.
Globaalisti tekstiilijätettä syntyy kuorma-autollinen joka sekunti.
Oleellinen osa kuluttamista on sen seurauksena syntyneet jätteet. Mitä enemmän kulutetaan, sitä enemmän tuotetaan jätettä.
Jätteen synnyn ehkäisy on jätepolitiikkaa ohjaavan jätehierarkian tärkein tavoite. Viisiportaisen jätehierarkian toiseksi ylimpänä askelmana on tuotteiden hyödyntäminen sellaisenaan uudelleen ja kolmantena askelmana materiaalina kierrättäminen. Vasta sen jälkeen tulee jätteiden sisältämän energian hyödyntäminen, eli jätteenpoltto. Viimeisenä on jätteiden sijoittaminen kaatopaikalle
Jätteiden kierrätys on viime kädessä kiinni kuluttajan omasta aktiivisuudesta ja vastuullisuudesta. Miksi kierrättää? Koska siten säästetään raaka-aineita ja energiaa sekä vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä.
Jätteet ja jätehuolto -sivulta löydät tietoa hyötyjätteen keräyksen järjestämisestä Riihimäen alueella. Riihimäen kaupungin ylläpitämään kierrätyskeskukseen voi toimittaa käyttökelpoisia, itselle tarpeettomaksi jääneitä tavaroita. Kierrätyskeskuksen lisäksi Riihimäellä on kirpputoreja ja käytetyn tavaran myyntiliikkeitä.
Kotitalouksien vaarallisia jätteitä (aiemmin nimitys oli ongelmajätteet) sekä sähkö- ja elektroniikkaromua (SER) Riihimäellä otetaan maksutta vastaan kaupungin varikon keräyspisteessä. Puutarhajätteitä voi toimittaa maksua vastaan Kiertokapula Oy:n jätteenkäsittelyalueelle.
Vapaa-ajalla harrastetaan, matkustetaan, tehdään kotitöitä ja levätään. Vapaa-ajan toimintojen ympäristövaikutuksiin pystyy jokainen helposti vaikuttamaan omilla valinnoillaan. Ekologisemman vapaa-ajanviettotavan ei tarvitse tarkoittaa harrastuksista luopumista tai kotona pysyttelemistä.
Harvoin tarvittavia harrastusvälineitä ei tarvitse ostaa, vaan niitä voi lainata tuttavilta tai vuokrata. Riiihimäen kirjastolle on suunnitteilla liikuntavälinelainaamo. Myös omia välineitä voi lainata tai vuokrata niitä tarvitseville. Harrastuksiin kannattaa kulkea kävellen tai pyörällä, kimppakyydeillä ja julkisilla kulkuvälineillä.
Aina ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan. Omalta kotipaikkakunnalta tai sen lähistöltä löytyy usein mielenkiintoisia kohteita. Kun matkailu suuntautuu lähelle, säästyy usein sekä ympäristöä että rahaa. Esimerkiksi Riihimäen luontopoluilla pääsee tutustumaan lähiluontoon opastettujen reittien avulla. Riihimäellä ja sen lähistössä on myös useita virkistysalueita, jotka soveltuvat mainiosti luontomatkailuun.
Suomessa on lähes puoli miljoonaa kesämökkiä. Viime vuosina mökkien varustetaso on parantunut ja yhä useampi mökki on käytössä ympäri vuoden. Mökkeilyn aiheuttama ympäristökuorma syntyy pääasiassa mökin lämmityksestä sekä autoliikenteestä. Pitämällä tyhjllään olevan mökin peruslämpö mahdollisimman alhaisena sekä suosimalla pitempikestoisia mökkireissuja joka viikonloppuisten pyrähdysten sijaan voi mökkeilyn päästöjä pienentää.
Matkailun ympäristövaikutukset syntyvät pääasiassa liikenteestä. Kaukomatkailu lisää erityisesti eniten energiaa kuluttavia liikennemuotoja, lentämistä ja laivamatkustamista. Matkaa suunnitellessa kannattaa tutustua myös maata pitkin matkustamisen mahdollisuuksiin. Massaturismilla on vaikutuksia myös paikallisiin kulttuureihin ja niiden kaupallistumiseen. Ekomatkailija puntaroi ympäristön kannalta parhaan toteutettavissa olevan matkustustavan, matkakohteen majoituspaikan ja oman käytöksensä vieraassa kulttuurissa. Matkustamisen sijaan voi kokeilla virtuaalimatkailua, esimerkiksi Google Earth:n tai museoiden virtuaalikierrosten avulla.
Ympäristöasiantuntija
Elinvoiman toimiala